E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πόλεμος» Merck με Pfizer για το χάπι: Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν

Έπεσαν τα πρώτα ανταγωνιστικά βέλη

Δημοσίευση 6/12/2021 | 10:36

«Πόλεμος» Merck με Pfizer για το χάπι: Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ανοιχτά ένα διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, η οποία έχει αναπτύξει το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, σχετικά με το αντίστοιχο φάρμακο της ανταγωνίστριας εταιρείας Pfizer, το οποίο εμφανίστηκε λίγο μετά, λέγοντας ότι το τελευταίο θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς που παίρνουν άλλα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Ειδικότερα, ο Ελιάβ Μπαρ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Merck, σε συνέντευξη του στους Financial Times, ανέφερε ότι και τα δύο αντιικά χάπια χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό. Όμως, παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ανταγωνιστικού χαπιού, αναφέροντας ότι μερικοί ασθενείς δεν θα μπορούν να το πάρουν λόγω των πιθανών παρενεργειών του σε άλλες θεραπείες που ακολουθούν.

Μια απαίτηση του αντιικού χαπιού της Pfizer να λαμβάνεται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη (ritonavir) κατά του HIV σημαίνει, κατά τον Μπαρ, ότι το εν λόγω αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι κατάλληλο για χορήγηση σε πολλούς ανθρώπους που έχουν άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις για τις οποίες κάνουν φαρμακευτική θεραπεία, την οποία μπορεί να παρεμποδίσει η ταυτόχρονη χρήση του ritonavir.

Όπως είπε ο Μπαρ, «η ριτοναβίρη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του HIV εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα φάρμακο που ειδικά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να διασπά τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει με τρόπο απίστευτα μη εξειδικευμένο. Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά φαρμάκων που οι άνθρωποι παίρνουν, ιδίως φάρμακα τα οποία δυστυχώς σχετίζονται με παθήσεις που ενέχουν κινδύνους».

Χάπια Merck και Pfizer: Τι αναφέρουν οι εταιρείες για τα φάρμακά τους

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature την προηγούμενη εβδομάδα, εντόπισε μια «άκρως υψηλή συχνότητα» αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ισπανούς ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έπαιρναν το αντιικό φάρμακο lopinavir μαζί με το ritonavir.

Σύμφωνα πάντως με την Pfizer, το ritonavir έχει καλό «προφίλ» ασφαλείας όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι αν προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως με αναπροσαρμογή της δοσολογίας των άλλων φαρμάκων των ασθενών για το πενθήμερο που θα διαρκεί η χορήγηση του αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας κατά της Covid-19, οι ασθενείς θα επιστρέφουν στην κανονική δόση των άλλων φαρμάκων τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την άλλη, η Merck – η οποία δεν ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και «ποντάρει» πολύ στο χάπι της – τόνισε το «προφίλ» ασφαλείας του δικού της αντιικού χαπιού molnupiravir, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA γνωμοδότησε με μικρή πλειοψηφία (13-10) να δοθεί το «πράσινο φως» στο χάπι. Μερικοί επιστήμονες της επιτροπής εξέφρασαν πάντως ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του, ιδίως στις εγκύους.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Αν η FDA εγκρίνει το χάπι της Merck, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία να αγοράσει 3,1 εκατομμύρια θεραπείες αντί 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποστεί απώλειες στο χρηματιστήριο, της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφάνισαν το αντιικό χάπι Paxlovid της Pfizer (το οποίο λαμβάνεται μαζί με τo ritonavir) να είναι πιο αποτελεσματικό από το molnupiravir της Merck, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό.

Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. Ο Μπαρ επεσήμανε πάντως ότι πολλές κυβερνήσεις – πλήν των ΗΠΑ – έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το νέο αντιικό χάπι της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταλαιπωρία για 95 επιβάτες: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά τη Σίνδο

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο μετέβη άμεσα εφεδρική μηχανή προκειμένου να αντικαταστήσει την μηχανή της ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας

Επίσκεψη Ζελένσκι υπό άκρα μυστικότητα: Τι θα ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος από την Αθήνα;

Ελλάδα Χτες
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και άκρα μυστικότητα επισκέπτεται αύριο Κυριακή την Αθήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προκλητικός ο Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την «εθνική υπόθεση» της Κύπρου

Κόσμος Χτες
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα, γράφει ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη 42η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Διαίρεση της Γάζας με Πράσινη και Κόκκινη ζώνη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ‑ Διεθνής ειρηνευτική δύναμη μαζί με τους IDF

Κόσμος Χτες
Τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια, που επικαλείται ο Guardian, προβλέπουν μακροχρόνια διαίρεση της Γάζας, με διεθνείς δυνάμεις στα ανατολικά και περιορισμένη ανοικοδόμηση - Επισημαίνεται ωστόσο ότι το πλάνο αλλάζει συνεχώς

Εκτροπή λεωφορείου με 40 επιβάτες έξω από τον Ριζόμυλο του Βόλου

Ελλάδα Χτες
Στο νοσοκομείο 14 ελαφρά τραυματίες, δείτε φωτογραφίες

Καλά τα νέα για το βρέφος που κάηκε από λάδι ‑ «Σήμερα βλέπουμε ξανά το χαμόγελο του», λένε οι γονείς

Ελλάδα Χτες
Το 15 μηνών αγοράκι νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση για μέρες στο νοσοκομείο της Λάρισας - Η ευχαριστήρια επιστολή της οικογένειας προς τους γιατρούς

Ξύλο στο φινάλε του ντέρμπι του ποδοσφαίρου γυναικών ‑ Η ΑΕΚ 2‑1 με ανατροπή τον Παναθηναϊκό, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής αλλά το φινάλε του είχε ξύλο μεταξύ Χατζηνικολάου και Σαμπανάσιτς

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

Ελλάδα Χτες
Οι νέοι δικαιούχοι θα προκύψουν από τον πίνακα μη κληρωθέντων δικαιούχων της χαμηλής περιόδου βάσει της σειράς κατάταξή τους στην κλήρωση που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο

Ιταλός πολιτικός έπεσε με το κεφάλι πάνω σε πολύτιμο βιτρό και το έσπασε ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε, αλλά το έργο υπέστη ανυπολόγιστη ζημιά

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο με ξυλοδαρμούς και ζημιές

Ελλάδα Χτες
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δημοσιογράφος συνελήφθη για απείθεια, απειλή και εξύβριση αστυνομικών στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ένταση τα ξημερώματα στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου