E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πόλεμος» Merck με Pfizer για το χάπι: Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν

Έπεσαν τα πρώτα ανταγωνιστικά βέλη

Δημοσίευση 6/12/2021 | 10:36

«Πόλεμος» Merck με Pfizer για το χάπι: Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ανοιχτά ένα διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, η οποία έχει αναπτύξει το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, σχετικά με το αντίστοιχο φάρμακο της ανταγωνίστριας εταιρείας Pfizer, το οποίο εμφανίστηκε λίγο μετά, λέγοντας ότι το τελευταίο θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς που παίρνουν άλλα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Ειδικότερα, ο Ελιάβ Μπαρ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Merck, σε συνέντευξη του στους Financial Times, ανέφερε ότι και τα δύο αντιικά χάπια χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό. Όμως, παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ανταγωνιστικού χαπιού, αναφέροντας ότι μερικοί ασθενείς δεν θα μπορούν να το πάρουν λόγω των πιθανών παρενεργειών του σε άλλες θεραπείες που ακολουθούν.

Μια απαίτηση του αντιικού χαπιού της Pfizer να λαμβάνεται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη (ritonavir) κατά του HIV σημαίνει, κατά τον Μπαρ, ότι το εν λόγω αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι κατάλληλο για χορήγηση σε πολλούς ανθρώπους που έχουν άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις για τις οποίες κάνουν φαρμακευτική θεραπεία, την οποία μπορεί να παρεμποδίσει η ταυτόχρονη χρήση του ritonavir.

Όπως είπε ο Μπαρ, «η ριτοναβίρη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του HIV εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα φάρμακο που ειδικά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να διασπά τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει με τρόπο απίστευτα μη εξειδικευμένο. Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά φαρμάκων που οι άνθρωποι παίρνουν, ιδίως φάρμακα τα οποία δυστυχώς σχετίζονται με παθήσεις που ενέχουν κινδύνους».

Χάπια Merck και Pfizer: Τι αναφέρουν οι εταιρείες για τα φάρμακά τους

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature την προηγούμενη εβδομάδα, εντόπισε μια «άκρως υψηλή συχνότητα» αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ισπανούς ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έπαιρναν το αντιικό φάρμακο lopinavir μαζί με το ritonavir.

Σύμφωνα πάντως με την Pfizer, το ritonavir έχει καλό «προφίλ» ασφαλείας όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι αν προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως με αναπροσαρμογή της δοσολογίας των άλλων φαρμάκων των ασθενών για το πενθήμερο που θα διαρκεί η χορήγηση του αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας κατά της Covid-19, οι ασθενείς θα επιστρέφουν στην κανονική δόση των άλλων φαρμάκων τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την άλλη, η Merck – η οποία δεν ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και «ποντάρει» πολύ στο χάπι της – τόνισε το «προφίλ» ασφαλείας του δικού της αντιικού χαπιού molnupiravir, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA γνωμοδότησε με μικρή πλειοψηφία (13-10) να δοθεί το «πράσινο φως» στο χάπι. Μερικοί επιστήμονες της επιτροπής εξέφρασαν πάντως ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του, ιδίως στις εγκύους.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Αν η FDA εγκρίνει το χάπι της Merck, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία να αγοράσει 3,1 εκατομμύρια θεραπείες αντί 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποστεί απώλειες στο χρηματιστήριο, της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφάνισαν το αντιικό χάπι Paxlovid της Pfizer (το οποίο λαμβάνεται μαζί με τo ritonavir) να είναι πιο αποτελεσματικό από το molnupiravir της Merck, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό.

Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. Ο Μπαρ επεσήμανε πάντως ότι πολλές κυβερνήσεις – πλήν των ΗΠΑ – έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το νέο αντιικό χάπι της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ, τρεις νεκροί ανάμεσά τους ο ύποπτος

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η επαρχία του Κεμπέκ εξέδωσε συναγερμό για κατ` οίκον περιορισμό έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών

Πέθανε στα 94 του ο Κλάιβ Ντέιβις, ο άνθρωπος πίσω από τις καριέρες θρύλων της μουσικής

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο Κλάιβ Ντέιβις ξεκίνησε ή αναβίωσε τις καριέρες σούπερ σταρ όπως η Τζάνις Τζόπλιν, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ο Κάρλος Σαντάνα και η Αλίσια Κιζ

Βουλή: Αρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, για άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατόπιν αναφοράς δικαστικής γραμματέως στη δίκη για τα Τέμπη και ένορκης εξέτασης τεσσάρων αστυνομικών

Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση 47χρονου στο Ζωγράφου ‑ Νεκρός εντοπίστηκε στο Γουδή

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο 47χρονος είχε χαθεί από τις 14 Ιουνίου χωρίς κανένα ίχνος

Ο Φουρνιέ τήρησε την υπόσχεσή του: Έβαψε κόκκινα τα γένια του μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Γάλλος σταρ είχε συμφωνήσει με τον κουρέα του ότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την Euroleague, θα του έδινε ελεύθερο χέρι να κάνει ό,τι ήθελε στα γένια του

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων – Από πότε τίθεται σε λειτουργία

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Με τη νέα οργανωτική δομή, η ΑΑΔΕ αποκτά ενιαίο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος 22.06.2026
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια

Γαλλία: Από τη ζέστη πηδούν στον Σηκουάνα

Κόσμος 22.06.2026
Τρεις νεκροί στη Γαλλία, θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών σαρώνουν την Ευρώπη