E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πόλεμος» Merck με Pfizer για το χάπι: Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν

Έπεσαν τα πρώτα ανταγωνιστικά βέλη

Δημοσίευση 6/12/2021 | 10:36

«Πόλεμος» Merck με Pfizer για το χάπι: Οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ανοιχτά ένα διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, η οποία έχει αναπτύξει το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, σχετικά με το αντίστοιχο φάρμακο της ανταγωνίστριας εταιρείας Pfizer, το οποίο εμφανίστηκε λίγο μετά, λέγοντας ότι το τελευταίο θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς που παίρνουν άλλα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Ειδικότερα, ο Ελιάβ Μπαρ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Merck, σε συνέντευξη του στους Financial Times, ανέφερε ότι και τα δύο αντιικά χάπια χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό. Όμως, παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ανταγωνιστικού χαπιού, αναφέροντας ότι μερικοί ασθενείς δεν θα μπορούν να το πάρουν λόγω των πιθανών παρενεργειών του σε άλλες θεραπείες που ακολουθούν.

Μια απαίτηση του αντιικού χαπιού της Pfizer να λαμβάνεται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη (ritonavir) κατά του HIV σημαίνει, κατά τον Μπαρ, ότι το εν λόγω αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι κατάλληλο για χορήγηση σε πολλούς ανθρώπους που έχουν άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις για τις οποίες κάνουν φαρμακευτική θεραπεία, την οποία μπορεί να παρεμποδίσει η ταυτόχρονη χρήση του ritonavir.

Όπως είπε ο Μπαρ, «η ριτοναβίρη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του HIV εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα φάρμακο που ειδικά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να διασπά τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει με τρόπο απίστευτα μη εξειδικευμένο. Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά φαρμάκων που οι άνθρωποι παίρνουν, ιδίως φάρμακα τα οποία δυστυχώς σχετίζονται με παθήσεις που ενέχουν κινδύνους».

Χάπια Merck και Pfizer: Τι αναφέρουν οι εταιρείες για τα φάρμακά τους

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature την προηγούμενη εβδομάδα, εντόπισε μια «άκρως υψηλή συχνότητα» αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων σε νοσηλευόμενους ισπανούς ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έπαιρναν το αντιικό φάρμακο lopinavir μαζί με το ritonavir.

Σύμφωνα πάντως με την Pfizer, το ritonavir έχει καλό «προφίλ» ασφαλείας όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι αν προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως με αναπροσαρμογή της δοσολογίας των άλλων φαρμάκων των ασθενών για το πενθήμερο που θα διαρκεί η χορήγηση του αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας κατά της Covid-19, οι ασθενείς θα επιστρέφουν στην κανονική δόση των άλλων φαρμάκων τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την άλλη, η Merck – η οποία δεν ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και «ποντάρει» πολύ στο χάπι της – τόνισε το «προφίλ» ασφαλείας του δικού της αντιικού χαπιού molnupiravir, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA γνωμοδότησε με μικρή πλειοψηφία (13-10) να δοθεί το «πράσινο φως» στο χάπι. Μερικοί επιστήμονες της επιτροπής εξέφρασαν πάντως ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του, ιδίως στις εγκύους.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Αν η FDA εγκρίνει το χάπι της Merck, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία να αγοράσει 3,1 εκατομμύρια θεραπείες αντί 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποστεί απώλειες στο χρηματιστήριο, της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφάνισαν το αντιικό χάπι Paxlovid της Pfizer (το οποίο λαμβάνεται μαζί με τo ritonavir) να είναι πιο αποτελεσματικό από το molnupiravir της Merck, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό.

Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. Ο Μπαρ επεσήμανε πάντως ότι πολλές κυβερνήσεις – πλήν των ΗΠΑ – έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το νέο αντιικό χάπι της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάντηση Μελόνι σε Τραμπ: «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου»

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Η φιλία των δύο ηγετών μάλλον είναι παρελθόν...

Θρίλερ με 29χρονο που έκανε πεζοπορία στις Ανδεις ‑ Ένα μήνα μετά τα ίχνη του αγνοούνται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ο 29χρονος επικοινώνησε τελευταία φορά με τη μητέρα του πριν ξεκινήσει την εξερεύνηση της περιοχής Κούσκο στο Περού, έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Πιθανή μια επιχείρηση στην Κούβα με... συνταγή Βενεζουέλας αποκαλύπτει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες μια αμερικανική επιχείρηση στην χώρα της Καραϊβικής στο πρότυπο εκείνης στη Βενεζουέλα για τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο

Σοκ: Ανήλικοι διακινούσαν πορνογραφικό υλικό με ανήλικα κορίτσια – Τις έβαζαν να αυτοτραυματίζονται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Οι δύο 17χρονοι που συνελήφθησαν φέρεται να συνδέονται με εξτρεμιστική-σαδιστική ομάδα κακοποίησης ανηλίκων με διεθνή διαδικτυακή δράση

Δείτε βίντεο: Συμπλοκή με άγριο ξύλο μεταξύ δεκάδων τουριστών στην Αγία Νάπα έγινε viral

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Σκληρές εικόνες από τον ομαδικό καβγά τουριστών στην Κύπρο με τις εικόνες να γίνεται viral στην πλατφόρμα του streamer HS TikkyTokky

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που ο Φερνάντο Γκάγκο παθαίνει έμφραγμα σε συνέντευξη Τύπου

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Στο νοσοκομείο, ο Γκάγκο υποβλήθηκε σε σειρά καρδιολογικών εξετάσεων και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο χειρουργείο

Το Ιράν έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ: «ΗΠΑ και Ισραήλ παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός» λέει η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Το ιρανικό επιτελείο προειδοποίησε για την λήψη περαιτέρω μέτρων αν «συνεχιστεί η επίθεση»

Στη Σταυρούλα ανήκουν οι κηλίδες αίματος στην τηλεόραση και το πάτωμα του σπιτιού

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ο άνδρας είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας - Οι αρχές δίνουν πλέον διαστάσεις ανθρωποκτονίας στην υπόθεση - Πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί για υπόθεση ναρκωτικών

Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα του Πενταγώνου για τα UFO

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Περισσότερα από 220 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, για τα λεγόμενα UFO, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Βενετία: Ο νέος δήμαρχος ετοιμάζει «χαράτσι» 50 ευρώ για όποιον θέλει να επισκεφτεί την πόλη

Κόσμος 20.06.2026
Το 2024, η Βενετία έγινε η πρώτη τουριστική πόλη στον κόσμο που επέβαλε χρέωση εισόδου, εισάγοντας τέλος 5 ευρώ για 29 ημέρες αιχμής μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους αστυνομικούς και απείλησαν με όπλο γυναίκα στην είσοδο πολυκατοικίας

Ελλάδα 20.06.2026
Τέσσερα άτομα με κράνη και διακριτικά «POLICE» ακινητοποίησαν τη γυναίκα στην Τούμπα, ζητώντας της να αποκαλύψει πού κρύβονται ναρκωτικές ουσίες