E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δραματική προειδοποίηση από τη δημιουργό του AstraZeneca

«Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πιο φονική»

Δημοσίευση 6/12/2021 | 08:31

Δραματική προειδοποίηση από τη δημιουργό του AstraZeneca

Η πανδημία του κοροναϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως τώρα, απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, όπως δείχνει και η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, ενώ η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι ακόμη πιο φονική, προειδοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, δημιουργός του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

Η Γκίλμπερτ ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 εξαιτίας ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από 265 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο επόμενος πανδημικός ιός «μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμη πιο θανατηφόρος ή και τα δύο ταυτόχρονα».

«Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος», τόνισε, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρτιαν». Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να χαθούν, γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται επαρκής «χρηματοδότηση για μια πανδημική προετοιμασία». Η ίδια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανέφερε ότι «όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες».

Για την Όμικρον

Σχετικά με την Όμικρον, είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Όμικρον.

Πρόσθεσε πάντως πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εωσότου μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση των βάσεων δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τις Πανελλήνιες 2026

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Τα μαθήματα και τα επιστημονικά πεδία

Νεκροί τρεις ναυτικοί του πετρελαιοφόρου Settebello που έπληξαν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά του Ομάν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Το Settebello είναι το όγδοο πλοίο που εξουδετερώνεται μετά την έναρξη του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Δεύτερη παραίτηση Γενικού Γραμματέα με φόντο το κύκλωμα στις πολεοδομίες - έξι συλλήψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Καθαρισμός οικοπέδων: Φρένο στην παράταση ‑ Μεγάλα πρόστιμα στους ξεχασιάρηδες

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Μόλις 300.000–350.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου παραμένει αμετάκλητη σύμφωνα με τον υπουργό Τουρνά.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 66 ετών

Σε ποια χώρα η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

Κόσμος 11.06.2026
Η κυβέρνηση διέθεσε για τον σκοπό αυτό 300 εκατομμύρια ευρώ

Ποια χρέη προς την εφορία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης»

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντάσσει επιπλέον 6 δισ. ευρώ στα «παγωμένα» χρέη έως το τέλος του 2026, χωρίς ωστόσο αυτά να διαγράφονται.

Υπόθεση Λιανά: Τι αποκαλύφθηκε για την οικογένεια του βασικού υπόπτου που συγκλονίζει τη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο πατέρας και ο αδελφός του Ζερόμ Μπαρελά έχουν κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τραμπ: «Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός φίλος μου»

Κόσμος 11.06.2026
«Δεν θα γίνει κάτι με Τουρκία-Ισραήλ, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ πρόεδρος», εκτίμησε

Σκηνές χάους στο Μπέλφαστ: Φλεγόμενα οχήματα και αιματηρές ταραχές παρέλυσαν την πόλη

Κόσμος 11.06.2026
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Βόρεια Ιρλανδία φλέγεται, με επιθέσεις εναντίον μεταναστών, εμπρησμούς και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, μετά από μαχαίρωμα Σουδανού υπηκόου.