E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3η δόση εμβολίου: Πως επιστήμονες και κυβέρνηση οδηγήθηκαν στους τρεις μήνες

Προς ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 09:25

3η δόση εμβολίου: Πως επιστήμονες και κυβέρνηση οδηγήθηκαν στους τρεις μήνες

Αιφνιδίασε η χθεσινή (3/12) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών αλλά και της κυβέρνησης, για επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου στους τρεις μήνες.

Η επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της κατέληξε σχεδόν αμέσως στην απόφαση να μειωθεί ο χρόνος της σύστασης για εμβολιασμό στο τρίμηνο, μελετώντας όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί πάντως πως ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ούτε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ορίσει ακόμη τους τρεις μήνες ως το διάστημα για την αναμνηστική δόση ενώ κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που δεν ενέχει υποχρεωτικότητα καθώς προς ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. Να υπενθυμιστεί ότι ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών μετά από 6 μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας καθώς όπως είπε και στους τρεις μήνες, «από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό».

Οι τρεις λόγοι

Πάντως, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, λόγω της ανησυχίας της για πιθανή διασπορά του ιού. Ειδικότερα:

  • Οι φόβοι της επιτροπής για τη μετάλλαξη Όμικρον και την πιθανή μεγάλη διασπορά της στην κοινότητα σήμανε συναγερμό. Προς ώρας βέβαια δεν είναι επιστημονικά ακόμη σαφές εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα.
  • Ταυτόχρονα ο χειμώνας ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς αφού αναμένουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού λόγω και των κλειστών χώρων. Γι αυτό και επιδίωξαν να θωρακίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πληθυσμό, αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά από κάποιο διάστημα η ανοσία από τον εμβολιασμό μειώνεται. Άλλωστε καταγράφεται πια και μία έντονη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν από κορωνοϊό, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό. Ειδικά μάλιστα εάν η ανοσία από τον εμβολιασμό έχει μειωθεί μετά από κάποιο διάστημα.
  • Επίσης οι ειδικοί της επιτροπής μελέτησαν τα επιστημονικά δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ, όπου η τρίτη δόση του εμβολίου έχει ξεκινήσει να χορηγείται εδώ και καιρό. Με βάση τις διαπιστώσεις τους, λένε πηγές του ethnos.gr, η προστασία του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη με την αναμνηστική δόση τόσο σε σχέση με τη μόλυνση όσο και με τη νοσηλεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 1.574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ενώ μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 69.016. Με τη νέα σύσταση για αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 2.000.000.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: «Εκρηκτικό» σκηνικό σε σχολείο ‑ Καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά κατά Διευθυντή

Ελλάδα 15.03.2026
Βόλος: «Εκρηκτικό» σκηνικό σε σχολείο - Καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά κατά Διευθυντή

Αγριος ξυλοδαρμός 16χρονου στα Ιωάννινα ‑ «Ήθελα να τον χτυπήσω κι άλλο» έλεγε ο δράστης στο σχολείο

Ελλάδα 15.03.2026
Εφιαλτικές στιγμές έζησε ο μαθητής που περίμενε την κοπέλα του - Σε κατάσταση σοκ η οικογένεια - Τρομάζουν οι αποκαλύψεις

Ηράκλειο: Θρήνος για τον χαμό βρέφους 4 μηνών ‑ Παθολογικά φέρονται να ήταν τα αίτια θανάτου

Ελλάδα 15.03.2026
Το άτυχο αγοράκι ήταν το 5ο παιδάκι της οικογένειας

ΗΠΑ και Ιράν απορρίπτουν την πιθανότητα εκεχειρίας, σύμφωνα με το Reuters

Ελλάδα Χτες
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, συνελήφθη 32χρονος στην Κέρκυρα

Ελλάδα Χτες
Ο 32χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ

Δύο νεκροί στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα και έναν 43χρονο από το Μπαγκλαντές

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα Χτες
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα Χτες
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος

Με online αίτηση τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως – Πώς θα πάρετε την αποζημίωση

Οικονομία Χτες
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Τραμπ: Σύντομα θα καταλάβουμε το Στενό του Ορμούζ ‑ Πολλές χώρες θα στείλουν πλοία

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι χώρες - Η ανάρτησή του