E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3η δόση εμβολίου: Πως επιστήμονες και κυβέρνηση οδηγήθηκαν στους τρεις μήνες

Προς ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021 | 09:25

3η δόση εμβολίου: Πως επιστήμονες και κυβέρνηση οδηγήθηκαν στους τρεις μήνες

Αιφνιδίασε η χθεσινή (3/12) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών αλλά και της κυβέρνησης, για επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου στους τρεις μήνες.

Η επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της κατέληξε σχεδόν αμέσως στην απόφαση να μειωθεί ο χρόνος της σύστασης για εμβολιασμό στο τρίμηνο, μελετώντας όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί πάντως πως ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ούτε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ορίσει ακόμη τους τρεις μήνες ως το διάστημα για την αναμνηστική δόση ενώ κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που δεν ενέχει υποχρεωτικότητα καθώς προς ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. Να υπενθυμιστεί ότι ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών μετά από 6 μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας καθώς όπως είπε και στους τρεις μήνες, «από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό».

Οι τρεις λόγοι

Πάντως, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, λόγω της ανησυχίας της για πιθανή διασπορά του ιού. Ειδικότερα:

  • Οι φόβοι της επιτροπής για τη μετάλλαξη Όμικρον και την πιθανή μεγάλη διασπορά της στην κοινότητα σήμανε συναγερμό. Προς ώρας βέβαια δεν είναι επιστημονικά ακόμη σαφές εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα.
  • Ταυτόχρονα ο χειμώνας ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς αφού αναμένουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού λόγω και των κλειστών χώρων. Γι αυτό και επιδίωξαν να θωρακίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πληθυσμό, αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά από κάποιο διάστημα η ανοσία από τον εμβολιασμό μειώνεται. Άλλωστε καταγράφεται πια και μία έντονη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν από κορωνοϊό, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό. Ειδικά μάλιστα εάν η ανοσία από τον εμβολιασμό έχει μειωθεί μετά από κάποιο διάστημα.
  • Επίσης οι ειδικοί της επιτροπής μελέτησαν τα επιστημονικά δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ, όπου η τρίτη δόση του εμβολίου έχει ξεκινήσει να χορηγείται εδώ και καιρό. Με βάση τις διαπιστώσεις τους, λένε πηγές του ethnos.gr, η προστασία του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη με την αναμνηστική δόση τόσο σε σχέση με τη μόλυνση όσο και με τη νοσηλεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 1.574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ενώ μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 69.016. Με τη νέα σύσταση για αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 2.000.000.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για αγορά εξοχικής κατοικίας

Κόσμος 01.12.2025
Έρευνα αποκάλυψε ποια χώρα προτιμούν οι Βρετανοί για την αγορά εξοχικής κατοικίας

Taste Atlas: Αυτό είναι το καλύτερο πιάτο στον κόσμο ‑ Φιναλίστ ένα ελληνικό

Ελλάδα 01.12.2025
Στην κατηγορία καλύτερη κουζίνα στον κόσμο πέρυσι η Ελλάδα κατέκτησε την κορυφή

Μοσχάτο: Κατέρρευσε γεφυράκι σε παράδρομο της Πέτρου Ράλλη

Ελλάδα 01.12.2025
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης, Ν. Χρυσόγελος, το πρωί του Σαββάτου, πριν την κατάρρευση, ξέσπασε πυρκαγιά κάτω από το γεφυράκι

Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο‑ Με δυσκολία η κυκλοφορία

Ελλάδα 01.12.2025
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε όχημα ύψος κόμβου Παιανίας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2025: Πότε θα εμφανιστεί η «Ψυχρή Υπερπανσέληνος»;

Ελλάδα 01.12.2025
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2025

Πέθανε σε διακοπές στην Κύπρο και οι γιατροί παρέδωσαν το σώμα του χωρίς την καρδιά

Κόσμος 01.12.2025
Ο 76χρονος Μάικλ Γκρέιλι, κατέρρευσε εξαιτίας κράμπας στο πόδι

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική και στο ύψος των Μαλγάρων: Ένταση με οδηγούς, δείτε πού υπάρχουν μπλόκα

Ελλάδα 01.12.2025
Κλειστή από χθες η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια Λάρισας και ο Ε65

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό από τις 07:00 έως τις 10:00 συζητά το υπουργείο Μεταφορών

Ελλάδα 01.12.2025
«Αυτή την περίοδο μετράμε ήδη με drones την ακριβή αποτύπωση αυτού του προβλήματος»