E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Δημοσίευση 2/12/2021 | 08:14

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Προς νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων απέναντι στον κορονοϊό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν θετικά τις εισηγήσεις των επιστημόνων για νέους, στοχευμένους περιορισμούς σε όσους αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι εργαζόμενοι να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδος αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπλέον η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Έτσι πρότεινε, προϋπόθεση για να παίρνουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο “διαβατήριο”, να είναι η προσκόμιση όχι απλά ενός θετικού rapid test αλλά μοριακού (PCR), το κόστος του οποίου (60 ευρώ) θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ανακοινώσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο «συρτάρι»

Ταυτόχρονα στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα έχουν πέσει μια ακόμη σειρά μέτρων για τους ανεμβολίαστους, τα οποία είναι “κλειδωμένα στο συρτάρι”, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Από τον αποκλεισμό τους ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.), ως την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test στα 3 από 2 που ισχύει σήμερα, αλλά και την επαναφορά της μάσκας παντού και από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή έστω την ισχυρή σύσταση για τη χρήση της.

Τι συζητά η κυβέρνηση με τους επιστήμονες

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών είναι επίσης το πιστοποιητικό νόσησης να έχει μικρότερη διάρκεια από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός χτες από το βήμα της Βουλής, έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα να συντομευτεί στους 4 μήνες (από 6 που ισχύει σήμερα), το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Σταθερά η κυβέρνηση “ξορκίζει” κάθε συζήτηση για πιθανό lockdown μέσα στον γιορτινό Δεκέμβρη.

Εκτός απροόπτου, η επιδίωξη είναι οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές από τις περσινές, χωρίς περιορισμένο αριθμό καλεσμένων στο ρεβεγιόν, και χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Αντίθετα με ελευθερίες για τους εμβολιασμένους σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.α., και με τους περιορισμούς να αγγίζουν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ

Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα στην ατζέντα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ Την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση τους θα επεξεργαστούν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα, το οποίο άνοιξε χθες και επίσημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ως μέτρο στη μάχη κατά της εφιαλτικής “έκρηξης” της πανδημίας.

“Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει” δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι απαιτείται κοινή προσέγγιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους είναι μια συζήτηση που “μπορεί να ανοίξει”, όμως θα απαιτηθεί, όπως σημειώνουν, αρκετό χρονικό διάστημα για την επεξεργασία της, ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα με πολλά συνταγματικά εμπόδια.

Σε εθνικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι σε διασωληνώσεις και θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΛΤΑ: Αυτά είναι τα πρώτα 46 καταστήματα που κλείνουν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

Ελλάδα 02.11.2025
Ξεκινά η πρώτη φάση αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων των ΕΛΤΑ στα αστικά κέντρα

Νέα εμφάνιση λύκου στη Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 02.11.2025
Κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε την παρουσία του άγριου ζώου και κατέγραψε τον λύκο να κινείται σε δρόμο του οικισμού κοντά σε κάδους απορριμμάτων αναζητώντας τροφή

Βορίζια: Τι έδειξε η vεκρoψία ‑ vεκρoτoμή στη σoρό του 39χρονου

Ελλάδα 02.11.2025
Ο 39χρονος δέχθηκε 4 πυροβολισμούς από δύο διαφορετικά όπλα

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ώρες στην Ελλάδα – Οι επόμενες υποχρεώσεις μετά τη δεξίωση και τη γνωριμία με τον Νίκο Δένδια

Ελλάδα 02.11.2025
Την Τρίτη θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

Βεντέτα στα Βορίζια: Ταυτοποιήθηκαν οι 5 καταζητούμενοι για το μακελειo

Ελλάδα 02.11.2025
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ζώσει τα Βορίζια, έχουν κάνει ελέγχους σε 10 σπίτια και εκτιμούν ότι όσοι συμμετείχαν στο μακελειό ακόμα και τώρα προσπαθούν να ξεφορτωθούν οπλισμό

Αλλάζει ο καιρός: Η ημέρα που θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία

Καιρός 02.11.2025
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός αυτή την εβδομάδα - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Όσα έγιναν στα εγκαίνια ‑ Φαραωνικό θέαμα στο Κάιρο

Κόσμος 02.11.2025
Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό

Νεκρός ο Γιάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ ‑ Τον σκότωσαν με καλάσνικοφ σε ξενοδοχείο στην Αράχωβα

Ελλάδα Χτες
Ο χώρος έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, που διενεργούν έρευνα για τους δράστες

Καλαμάτα: Μεμονωμένη στιγμή, λέει ο γιος του 76χρονου για την επίθεση του ροτβάιλερ

Ελλάδα Χτες
Η ανάρτηση του γιου του 76χρονου που τον δάγκωσε το ροτβάιλερ

Κορωπί: Συγκλονίζει φίλη της 40χρονης – «Δεν ξέρει ότι η κανονική αγάπη δεν πονάει, θα τον αθωώσει πανηγυρικά»

Ελλάδα Χτες
«Και αυτό που λέει ότι δεν θυμάται, ψεύδεται. Είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα»