E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Δημοσίευση 2/12/2021 | 08:14

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Προς νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων απέναντι στον κορονοϊό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν θετικά τις εισηγήσεις των επιστημόνων για νέους, στοχευμένους περιορισμούς σε όσους αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι εργαζόμενοι να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδος αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπλέον η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Έτσι πρότεινε, προϋπόθεση για να παίρνουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο “διαβατήριο”, να είναι η προσκόμιση όχι απλά ενός θετικού rapid test αλλά μοριακού (PCR), το κόστος του οποίου (60 ευρώ) θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ανακοινώσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο «συρτάρι»

Ταυτόχρονα στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα έχουν πέσει μια ακόμη σειρά μέτρων για τους ανεμβολίαστους, τα οποία είναι “κλειδωμένα στο συρτάρι”, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Από τον αποκλεισμό τους ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.), ως την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test στα 3 από 2 που ισχύει σήμερα, αλλά και την επαναφορά της μάσκας παντού και από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή έστω την ισχυρή σύσταση για τη χρήση της.

Τι συζητά η κυβέρνηση με τους επιστήμονες

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών είναι επίσης το πιστοποιητικό νόσησης να έχει μικρότερη διάρκεια από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός χτες από το βήμα της Βουλής, έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα να συντομευτεί στους 4 μήνες (από 6 που ισχύει σήμερα), το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Σταθερά η κυβέρνηση “ξορκίζει” κάθε συζήτηση για πιθανό lockdown μέσα στον γιορτινό Δεκέμβρη.

Εκτός απροόπτου, η επιδίωξη είναι οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές από τις περσινές, χωρίς περιορισμένο αριθμό καλεσμένων στο ρεβεγιόν, και χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Αντίθετα με ελευθερίες για τους εμβολιασμένους σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.α., και με τους περιορισμούς να αγγίζουν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ

Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα στην ατζέντα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ Την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση τους θα επεξεργαστούν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα, το οποίο άνοιξε χθες και επίσημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ως μέτρο στη μάχη κατά της εφιαλτικής “έκρηξης” της πανδημίας.

“Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει” δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι απαιτείται κοινή προσέγγιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους είναι μια συζήτηση που “μπορεί να ανοίξει”, όμως θα απαιτηθεί, όπως σημειώνουν, αρκετό χρονικό διάστημα για την επεξεργασία της, ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα με πολλά συνταγματικά εμπόδια.

Σε εθνικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι σε διασωληνώσεις και θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Ελλάδα Χτες
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Τριήμερο ψυχρής εισβολής στη χώρα με βουτιά της θερμοκρασίας, σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η αλλαγή του καιρού που ξεκινά από αύριο, Κυριακή, σηματοδοτεί πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή

Κόσμος Χτες
Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών

Ελλάδα Χτες
Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά ‑ Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»

Κόσμος Χτες
Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Τουρκία: Συνελήφθη ο Τούρκος ηθοποιός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τη σειρά «Φτερωτός Θεός»

Κόσμος Χτες
Ο Τζαν Γιαμάν συνελήφθη στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ελλάδα Χτες
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Ελλάδα Χτες
«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο

Κόσμος Χτες
Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Κυνηγώντας το «Bella 1»: Θρίλερ 18 ημερών στον Ατλαντικό με Navy SEALs και Night Stalkers

Κόσμος Χτες
Μήνυμα Τραμπ στον σκιώδη στόλο, «δεν είστε ασφαλείς πουθενά»