E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Δημοσίευση 2/12/2021 | 08:14

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Προς νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων απέναντι στον κορονοϊό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν θετικά τις εισηγήσεις των επιστημόνων για νέους, στοχευμένους περιορισμούς σε όσους αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι εργαζόμενοι να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδος αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπλέον η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Έτσι πρότεινε, προϋπόθεση για να παίρνουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο “διαβατήριο”, να είναι η προσκόμιση όχι απλά ενός θετικού rapid test αλλά μοριακού (PCR), το κόστος του οποίου (60 ευρώ) θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ανακοινώσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο «συρτάρι»

Ταυτόχρονα στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα έχουν πέσει μια ακόμη σειρά μέτρων για τους ανεμβολίαστους, τα οποία είναι “κλειδωμένα στο συρτάρι”, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Από τον αποκλεισμό τους ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.), ως την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test στα 3 από 2 που ισχύει σήμερα, αλλά και την επαναφορά της μάσκας παντού και από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή έστω την ισχυρή σύσταση για τη χρήση της.

Τι συζητά η κυβέρνηση με τους επιστήμονες

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών είναι επίσης το πιστοποιητικό νόσησης να έχει μικρότερη διάρκεια από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός χτες από το βήμα της Βουλής, έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα να συντομευτεί στους 4 μήνες (από 6 που ισχύει σήμερα), το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Σταθερά η κυβέρνηση “ξορκίζει” κάθε συζήτηση για πιθανό lockdown μέσα στον γιορτινό Δεκέμβρη.

Εκτός απροόπτου, η επιδίωξη είναι οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές από τις περσινές, χωρίς περιορισμένο αριθμό καλεσμένων στο ρεβεγιόν, και χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Αντίθετα με ελευθερίες για τους εμβολιασμένους σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.α., και με τους περιορισμούς να αγγίζουν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ

Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα στην ατζέντα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ Την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση τους θα επεξεργαστούν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα, το οποίο άνοιξε χθες και επίσημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ως μέτρο στη μάχη κατά της εφιαλτικής “έκρηξης” της πανδημίας.

“Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει” δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι απαιτείται κοινή προσέγγιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους είναι μια συζήτηση που “μπορεί να ανοίξει”, όμως θα απαιτηθεί, όπως σημειώνουν, αρκετό χρονικό διάστημα για την επεξεργασία της, ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα με πολλά συνταγματικά εμπόδια.

Σε εθνικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι σε διασωληνώσεις και θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσκόπηση Alco: «Απογοήτευση και ανασφάλεια» τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Ελλάδα Χτες
Πώς κρίνουν οι πολίτες τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης; Τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης,

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πρέπει η χώρα να καταστεί έστω τυπικά διακυβερνήσιμη πριν το Σύνταγμα καταστεί αναθεωρήσιμο

Πολιτική Χτες
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι η βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης»

Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250 ευρώ ‑ Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομία Χτες
Έρχεται οικονομική ενίσχυση ενόψει Πάσχα - Θα βασιστεί σε εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων

Final Four Αθήνα: Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων ‑ Οι τιμές των εισιτηρίων

Αθλητικά Νέα Χτες
H EuroLeague έκανε γνωστή την ημερομηνία διάθεσης των εισιτηρίων για το Final Four της Αθήνας

Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση ΗΠΑ ‑ Ιράν για τα πυρηνικά

Κόσμος Χτες
Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, υπό την πίεση Τουρκίας, Κατάρ και Αιγύπτου

Κυνηγός πυροβολήθηκε κατά λάθος από φίλο του στη Μαγνησία

Ελλάδα Χτες
Είχαν πάει να κυνηγήσουν αγριογούρουνα

Συνελήφθη στο Όσλο ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, λίγο πριν κάτσει στο εδώλιο για υποθέσεις βιασμών

Κόσμος Χτες
Η νέα σύλληψη αφορά κατηγορίες για επίθεση σε γυναίκα, απειλές με μαχαίρι και παραβίαση περιοριστικών όρων

«Γιατί σκότωσες το παιδί μου;»: Σπάραξε η μάνα της Δώρας από το Αγρίνιο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα έχει χάσει έναν γιο το 2010 σε τροχαίο δυστύχημα και η κόρη της δολοφονήθηκε - Τραγική ειρωνεία σήμερα που ξεκίνησε η δίκη ήταν τα γενέθλια της άτυχης Δώρας

Eurostat: Σχεδόν 1 στους 5 δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι ‑ «Πρωτιά» για Ελλάδα και Βουλγαρία

Κόσμος Χτες
Το 9,2% του πληθυσμού της ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Επίθεση Τραμπ στα Grammys: Ο Επστάιν, η Γροιλανδία και το σχόλιο που τον εξόργισε

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με μήνυση τον Τρέβορ Νόα για αναφορά στην υπόθεση Έπσταϊν στα Grammy

Υπερχείλισε ο Πηνειός έξω από τη Λάρισα: Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας

Ιράν: Συνελήφθη ο σεναριογράφος του πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» ‑ Έχει προταθεί για Όσκαρ

Κόσμος Χτες
Ο Μεχντί Μαχμουντιάν, σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» («It Was Just an Accident»), συνελήφθη στο Ιράν