E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Δημοσίευση 2/12/2021 | 08:14

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Προς νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων απέναντι στον κορονοϊό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν θετικά τις εισηγήσεις των επιστημόνων για νέους, στοχευμένους περιορισμούς σε όσους αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι εργαζόμενοι να είναι απαραιτήτως εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδος αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιπλέον η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Έτσι πρότεινε, προϋπόθεση για να παίρνουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο “διαβατήριο”, να είναι η προσκόμιση όχι απλά ενός θετικού rapid test αλλά μοριακού (PCR), το κόστος του οποίου (60 ευρώ) θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ανακοινώσεις στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο «συρτάρι»

Ταυτόχρονα στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα έχουν πέσει μια ακόμη σειρά μέτρων για τους ανεμβολίαστους, τα οποία είναι “κλειδωμένα στο συρτάρι”, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Από τον αποκλεισμό τους ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.), ως την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test στα 3 από 2 που ισχύει σήμερα, αλλά και την επαναφορά της μάσκας παντού και από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή έστω την ισχυρή σύσταση για τη χρήση της.

Τι συζητά η κυβέρνηση με τους επιστήμονες

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών είναι επίσης το πιστοποιητικό νόσησης να έχει μικρότερη διάρκεια από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός χτες από το βήμα της Βουλής, έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα να συντομευτεί στους 4 μήνες (από 6 που ισχύει σήμερα), το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Κωδικός «Διαφορετικά Χριστούγεννα»

Σταθερά η κυβέρνηση “ξορκίζει” κάθε συζήτηση για πιθανό lockdown μέσα στον γιορτινό Δεκέμβρη.

Εκτός απροόπτου, η επιδίωξη είναι οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές από τις περσινές, χωρίς περιορισμένο αριθμό καλεσμένων στο ρεβεγιόν, και χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Αντίθετα με ελευθερίες για τους εμβολιασμένους σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.α., και με τους περιορισμούς να αγγίζουν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ

Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα στην ατζέντα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ Την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Στην έκτακτη συνεδρίαση τους θα επεξεργαστούν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα, το οποίο άνοιξε χθες και επίσημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ως μέτρο στη μάχη κατά της εφιαλτικής “έκρηξης” της πανδημίας.

“Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει” δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι απαιτείται κοινή προσέγγιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους είναι μια συζήτηση που “μπορεί να ανοίξει”, όμως θα απαιτηθεί, όπως σημειώνουν, αρκετό χρονικό διάστημα για την επεξεργασία της, ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα με πολλά συνταγματικά εμπόδια.

Σε εθνικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι σε διασωληνώσεις και θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται για δεύτερη ημέρα στη ΜΕΘ με πνευμονία

Ελλάδα 25.01.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της γνωστής δημοσιογράφου

Γρίπη Α: Ανησυχία για την επικίνδυνη υποπαραλλαγή Κ ‑ «Μπορεί και τα μικρά παιδιά να κινδυνέψουν»

Ελλάδα 25.01.2026
Σημαντική πίεση ασκούν στο ΕΣΥ τα αυξημένα περιστατικά γρίπης και εποχικών ιώσεων, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ιδιωτικός τομέας: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους τις επόμενες ημέρες

Οικονομία 25.01.2026
Σε ισχύ οι αλλαγές στην άμεση φορολογία

Μινεάπολη: Νέο βίντεο από τη στιγμή του θανάσιμου πυροβολισμού του Αλεξ Πρέτι

Οικονομία 25.01.2026
Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ισχυρίζεται πως ο Πρέτι πλησίασε τον ομοσπονδιακό πράκτορα κρατώντας όπλο

Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου στη Γλυφάδα ‑ Συνελήφθη ο γιος του, είχε σκοτώσει και τη μητέρα του το 2014

Ελλάδα 25.01.2026
Σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα του - Ο 46χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Με δασμούς 100% απειλεί τον Καναδά ο Τραμπ ‑ «Η Κίνα θα φάει την χώρα ζωντανή»

Κόσμος Χτες
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό

Νέο σοκ στη Μινεάπολη: Πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων κατά πολίτη

Κόσμος Χτες
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αρρωστημένη»

Νέα φωτό από Τραμπ για τη Γροιλανδία με έναν πιγκουίνο: «Λάθος ημισφαίριο!»

Κόσμος Χτες
Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται να κατευθύνεται προς μια παγωμένη οροσειρά

Η Σία Κοσιώνη νοσηλεύεται στην εντατική με πνευμονία

Ελλάδα Χτες
Η δημοσιογράφος ένιωσε αδιαθεσία με προβλήματα στην αναπνοή της

Γλυφάδα: Έργα του ΔΕΔΔΗΕ «δείχνει» ο Δήμαρχος για τις καταστροφές ‑ Τι απαντά ο Διαχειριστής

Ελλάδα Χτες
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ

Βριλήσσια: Η στιγμή που ο άνδρας παρασύρει την υπάλληλο των ΕΛΤΑ ‑ Διαφώνησαν για ένα δέμα

Ελλάδα Χτες
Η υπάλληλος των ΕΛΤΑ ακολουθούσε έξω τον πελάτη για να βάλει μία υπογραφή