E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

Δημοσίευση 30/11/2021 | 11:40

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της εμφάνισης της μετάλλαξης «Όμικρον».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» μας κρατά σε επιφυλακή και πως αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο πλαίσιο των νέων μέτρων ότι θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου. Η ειδοποίηση στους πολίτες θα γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κλειστεί το ραντεβού για την πρώτη δόση. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο κάθε μήνα 100 ευρώ και με νόμο τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. «Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας, μία πράξη δικαιοσύνης».

«Υπάρχει μια μόνο ηλικιακή ομάδα που επιμένει να καθυστερεί. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου και δυστυχώς είναι κυρίως οι άνω των 60 που νοσηλεύονται και χάνονται», είπε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου θα παρέχεται δωρεάν σε κάθε ενήλικο -εμβολιασμένο ή μη- ένα self test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, την περίοδο των εορτών.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον έως και χθες το απόγευμα δεν είχε εντοπιστεί στη χώρα μας περιστατικό με το συγκεκριμένο στέλεχος, ενώ εφαρμόζονται και τα νέα μέτρα για τους επισκέπτες από χώρες της Αφρικής, βάσει των οποίων ήδη πέντε άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας. Ωστόσο, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ πιθανή την εμφάνιση της νέας παραλλαγής και στη χώρα μας, με δεδομένο ότι πλέον κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε χώρες της Ευρώπης, και σημειώνουν ότι εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι αυτή είναι πιο μολυσματική έναντι του στελέχους «Δέλτα», η επικράτησή της θα είναι απλώς θέμα χρόνου. «Αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μια μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή», σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ).

Πέρα από τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη δημόσια υγεία, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονται:

– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη, του νομοσχεδίου για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ): Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/2034 σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων, 2019/2177 και 2020/1504 σχετικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, β) Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2020/1151 σχετικά με την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, 2021/1159 σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

– Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου για την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

– Εισήγηση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη για την Εθνική Στρατηγική Ένταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

– Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για την επιλογή Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου σε Λαζαρίδη: Τι είπες θρασύδειλε για τον πατέρα μου; ‑ Το βίντεο στο TikTok από την εξεταστική

Πολιτική Χτες
Σύγκρουση Κωνσταντοπούλου- Λαζαρίδη στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Eurostat: Βουλιάζει η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα – Αυξάνεται στην ΕΕ

Ελλάδα Χτες
Tην τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ σημείωση η παραγωγικότητα της εργασίας στην αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Εμφανίστηκε ο Νίκος Παππάς: «Πρόκληση απέναντι μου» – Όσα ισχυρίζεται για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου

Ελλάδα Χτες
«Τα γεγονότα μεταφέρθηκαν όπως πιστεύει ότι έγιναν και όχι όπως έγιναν».

«Ροντέο» στην Εξεταστική Ζωής και Μυλωνάκη: «Αληθεύει ότι παρακολουθείτε τα τηλέφωνα βουλευτών;» – «Τώρα μιλάτε σοβαρά;»

Ελλάδα Χτες
Η κ. Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε εγκληματία τόσο τον κ. Βορίδη όσο και τον κ. Μυλωνάκη.

Καβάλα – Παναθηναϊκός 1‑2: Ο Ταμπόρδα τον έστειλε στους «8»

Αθλητικά Νέα Χτες
Δύο αναγκαστικές αλλαγές για τους «πράσινους»

Οι αγρότες ετοιμάζονται για Χριστούγεννα στα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Κλιμάκωση αποφάσισε η Νίκαια

Είμαι καλά, τα γεγονότα νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους, λέει ο Γιαννόπουλος για την επίθεση από τον Παππά

Ελλάδα Χτες
Ο δημοσιογράφος ευχαρίστησε για τη στήριξη ενώ ενημέρωσε πως είναι καλά

Σε απόγνωση Βρετανίδα που πήγε για νέα δόντια στην Τουρκία και κατέληξε χωρίς μύτη

Κόσμος Χτες
Προειδοποιεί όσους εξετάζουν θεραπείες χαμηλού κόστους στο εξωτερικό

Αγρίνιο: «Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», λέει η μητέρα του 9χρονου που πήρε ψυχοφάρμακα

Ελλάδα Χτες
Ο 9χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής

Επικίνδυνη στιγμή σε συναυλία: Τραγουδιστής υπέστη ηλεκτροπληξία από το μικρόφωνο ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Τα μέλη της μπάντας αντέδρασαν γρήγορα και του έσωσαν τη ζωή

Εκτός ευρωομάδας και προς διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς μετά την άγρια επίθεση στον Νίκο Γιαννόπουλο

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, μετά το επεισόδιο στο Στρασβούργο του ευρωβουλευτή με τον δημοσιογράφο