E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2021 | 20:51

Βρήκαμε την εξήγηση για την πιο... «μπερδεμένη» ερώτηση της απογραφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Και δεν είναι λίγοι όσοι συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια "σκάλωσαν" όταν έφτασαν στην ερώτηση 8 η οποία αναφέρει:

"Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Η διατύπωση μοιάζει κάπως σύνθετη και εκ πρώτης όψεως παράδοξη. Οι περισσότεροι βέβαια είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε αυτούσια και στην προηγούμενη απογραφή του 2011. Η περίπλοκη διατύπωση μας παρακίνησε να ψάξουμε λίγο περισσότερο... Και βρήκαμε την εξήγηση.

Μετά από επικοινωνία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή διαλευκάνθηκε το μυστήριο. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου της απογραφής ήθελαν να αποτυπώσουν τη στατιστική εικόνα για τον τόπο γέννησης του πληθυσμού της χώρας (ιδίως και σε σχέση με το αν συνεχίζει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε).

Γιατί όμως η ερώτηση δεν ήταν απλούστερη;

Όπως μας εξήγησαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μια ερώτηση με τη διατύπωση "Ποιος είναι ο τόπος γέννησης σας;" ή απλούστερα "Που γεννηθήκατε;" θα μπέρδευε χειρότερα τα πράγματα. Και γι αυτό "φταίνε" οι αστυνομικές μας ταυτότητες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο "Τόπος Γέννησης" στις αστυνομικές ταυτότητες συμπληρώνεται με βάση το δήμο όπου βρίσκεται το μαιευτήριο που έλαβε χώρα ο τοκετός. Έτσι λοιπόν ο "Τόπος Γέννησης" στην αστυνομική ταυτότητα είναι συχνά παραπλανητικός, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά στην Αθήνα  να φαίνεται ότι γεννήθηκαν (τυπικά) στο "Μαρούσι" όπου βρίσκονται πολλά μεγάλα μαιευτήρια. Το ίδιο όμως ισχύει και στα παιδιά που γεννιούνται στην επαρχία καθώς συχνά οι γυναίκες επιλέγουν να μετακινηθούν από τον τόπο που ζουν σε κάποια κοντινή πόλη για τις ανάγκες του τοκετού.

Έτσι για να μπορέσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή να μάθει τον τόπο όπου ζήσαμε τις πρώτες μέρες της ζωής μας μετά το μαιευτήριο, προσάρμοσε την ερώτηση και κατέληξε στη διατύπωση "Ποιος ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας;"

Και για όσους αναρωτήθηκαν "γιατί ρωτάει μόνο για τον τόπο κατοικίας της μητέρας;" η απάντηση είναι λίγο πιο απλή. Ένα νεογνό μετά το μαιευτήριο σίγουρα θα ζήσει με τη μητέρα του, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ο πατέρας για διάφορους λόγους να ζει (μόνιμα ή προσωρινά) σε άλλο τόπο.

Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου

Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Φρίντριχ Μερτς

Ελλάδα 13.05.2025
Στην ατζέντα επενδύσεις, διμερές εμπόριο, διεθνείς εξελίξεις, μεταναστευτικό

Νέο βίντεο καταγράφει ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο πριν από την επικείμενη έκρηξη

Κόσμος 13.05.2025
Το Axial Seamount βρίσκεται σχεδόν 1,4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Θάνατοι στο Ελληνικό: Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τις έρευνες

Ελλάδα 13.05.2025
Η μητέρα, η κόρη και ο γιος της ίδιας οικογένειας μέσα σε διάστημα 13 ημερών, διερευνάται από το Ανθρωποκτονιών

Τουρκία: Έπεσε ελικόπτερο ανοιχτά της Αττάλειας – Στο νοσοκομείο 4 Τούρκοι στρατιωτικοί

Κόσμος 13.05.2025
Το ελικόπτερο συμμετείχε στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος - 2025»

Λάρισα: Βίντεο ντοκουμέντο με τις τελευταίες κινήσεις του 21χρονου μητροκτόνου

Ελλάδα 13.05.2025
Είχε επισκεφτεί πιτσαρία πριν το στυγερό έγκλημα

Ένοχος ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, για επίθεση σε πλατό ταινίας – Η ποινή του

Κόσμος 13.05.2025
Ο δικαστής Thierry Donard δήλωσε ότι η εξήγηση των γεγονότων από τον Ντεπαρντιέ δεν ήταν πειστική

Η Google ανανέωσε το εμβληματικό «G» της μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Tech + Science 13.05.2025
Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή του «G» από το 2015 και προς το παρόν φαίνεται σε συσκευές iOS και Pixel

Τέμπη: Δείτε το πόρισμα του Καρώνη του ΕΜΠ για την έκρηξη ‑ Στα έλαια των μηχανών αποδίδει την πυρόσφαιρα

Ελλάδα 13.05.2025
Η πραγματογνωμοσύνη παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη και θα μελετηθεί

Κέρκυρα: Το μοναστήρι που έχει προκαλέσει σάλο ‑ «Αυτή είναι η πιο ακριβή τουαλέτα στην Ευρώπη»

Ελλάδα 13.05.2025
Το μοναστήρι τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο επίκεντρο της δημοσιότητας όχι για την συγκλονιστική του θέα αλλά για το τέλος εισόδου στην τουαλέτα

Λάρισα: «Με πήρε και μου είπε να τον βοηθήσω να πετάξει κάτι μπάζα» ‑ Η ομολογία του ξάδερφου του 21χρονου

Ελλάδα 13.05.2025
«Όταν είδα το πάπλωμα που μου είπε ότι έχει τα μπάζα, μου φάνηκε περίεργο», υποστήριξε ο 22χρονος

Λάρισα: Ομολόγησε τη δολοφονία της μητέρας του ο 21χρονος

Ελλάδα 13.05.2025
Τι είπε για την αποτρόπαια πράξη του ο 21χρονος