E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

59.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Χάθηκαν 84 άνθρωποι κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, από τον Σεπτέμβριο

Δημοσίευση 25/11/2021 | 18:24

59.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Αυξημένη θνητότητα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ιδιαίτερα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας - Πανδημία ανεμβολίαστων λέει η Γκάγκα - Με εμβόλια και τεστ τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά

Τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα παρουσίασαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από δέκα μεγάλα νοσοκομεία, με βάση την προτεραιοποίηση που γίνεται και περιλαμβάνονται ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, αλλά και οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση ώστε όσοι έχουν συμπτώματα να πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό, καθώς παρατηρείται ότι πολλοί ασθενείς φθάνουν να ζητήσουν πολύ αργά ιατρική βοήθεια

Τα πολλά κρούσματα σήμερα είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαϊα, τη Λάρισα και την Κοζάνη, σημείωσε η κυρία Γκάγκα και τόνισε ότι είναι σημαντικό ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, συγχρωτισμός) και πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα.

Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μέσο όρο εβδομάδας στα 6.700 κρούσματα. Στα 54.000 υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα, έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί, θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους- διασωληνωμένους. Η θνητότητα είναι υψηλή σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κανουν για να πάνε στο σχολείο. 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια σήμερα. Χθες είχαμε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που φθάνουν τις 590. Εχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας. Η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και έκαναν την 1η δόση του εμβολίου. Ομως, παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως π.χ. η Πέλλα. Οι νεώτεροι ανταποκρινονται περισσότερο και εμβολιάζονται. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 84 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Το εμβόλιο δεν είναι πειραματικό. Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης τα αντισώματα παραμένουν ψηλά. Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για κίνδυνο και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Προτείνουν την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ειδικά για την τρίτη δόση, υπάρχουν δεδομένα από το Ισραήλ, που δείχνουν ότι μπορεί τελικά να αποτελέσει μέρος του βασικού εμβολιασμού, γι' αυτή τη νόσο ειδικά να χρειαζόμαστε τρεις δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο για τις ζωές μας, αλλά απαιτείται η τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας. Τα στοιχεία για την τρίτη δόση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Εχουμε ελάχιστους ασθενείς που έχουν κάνει τρίτη δόση στα νοσοκομεία. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι πλέον έχουμε και εμβόλια και τεστ, άρα θα είναι διαφορετικά από τα περσινά.

Για τα δεδομένα της επιδημίας στον κόσμο μίλησε ο κ.Μαγιορκίνης. Οπως είπε την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 11% οι διαγνώσεις, ενώ κατά 2% αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι. Όπως είπε υπάρχει γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση, και γι' αυτό έχουμε δει να νοσούν σοβαρά και να καταλήγουν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Τι θα κάνετε το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα αν έρθει και κύμα γρίπης, ρωτήθηκε η κυρία Γκάγκα, και απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε μια επιδημία ανεμβολίαστων με το 81% των ανθρώπων στις ΜΕΘ να είναι ανεμβολίαστοι. Τα μέτρα αξιολογούνται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Για τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων, η κυρία Γκάγκα είπε ότι πάντα αντιμετωπίζεις τα επείγοντα περιστατικά και μετά εκείνους που μπορούν να περιμένουν. Για παράδειγμα στο Σωτηρία, λειτουργούσαν όλα τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πιεστικά περιστατικά. Αυτό κάνουμε πάντα στην ιατρική, είπε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο κέντρο της Αθήνας ‑ Δεν εξέδωσε αποδείξεις 7.200 ευρώ

Κόσμος 13.05.2025
Ο έλεγχος έγινε μετά από ανώνυμη καταγγελία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Σφοδρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης μετά τη δολοφονία ηγέτη της πολιτοφυλακής

Κόσμος 13.05.2025
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους

Τροχαίο με τέσσερις τραυματίες στην παραλιακή ‑ Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολώνα

Ελλάδα 13.05.2025
Ηλικίας από 19 έως 21 ετών οι τέσσερις τραυματίες - Η κολώνα έφτασε σχεδόν ως τον χώρο του οδηγού

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σαντορίνης

Ελλάδα 13.05.2025
Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κω και την Ίο μέχρι και την Αττική

Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στη ΓΑΔΑ ‑ Διακομίσθηκε στο 401

Ελλάδα 13.05.2025
Φέρει τραύμα στην κοιλιά - Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι άδειαζε το όπλο του και συνέβη ατύχημα

Σταματά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για έναν μήνα

Ελλάδα Χτες
Η λειτουργία της βασικής γραμμής θα διακοπεί για έναν μήνα ενόψει της σύνδεσής της με την επέκταση προς Καλαμαριά

Το νησί που «υποδέχεται» τη νέα ταινία του Λάνθιμου, μετά το «όχι» της Ακρόπολης

Ελλάδα Χτες
Μετά το «όχι» του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη και τη δημόσια σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιώργος Λάνθιμος βρήκε τοποθεσία για το φινάλε της νέας του ταινίας

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Κόσμος Χτες
Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα «κρυφά» μηνύματα με τον Μπουρλά

«Πώς μπορώ να στραγγαλίσω κάποιον με ασφάλεια;»: Όταν οι ανήλικοι θεωρούν φυσιολογική τη βία στο σeξ

Κόσμος Χτες
Δάσκαλοι σeξουαλικής αγωγής αποκαλύπτουν πως έχουν ερωτηθεί από μαθητές για βίαιες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εpωτικής επαφής

Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Κόσμος Χτες
Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά