E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των ΗΑΕ

Δημοσίευση 25/11/2021 | 15:50

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανάσα για την οικονομία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να βρίσκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα, με την οποία δεν διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι πρότινος, θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία, μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει φέρει χάος και μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας κατά του Τούρκου προέδρου με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους.

Ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό και διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και του εμπορίου κατά την επίσκεψη του σεΐχη στην Άγκυρα την Τετάρτη (24/11), ενώ μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν και οι δύο κεντρικές τράπεζές τους.

Φόβοι ακόμη και για επιβολή capital controls

Την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη χώρα καθώς οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τη συνεχή απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας την βουτιάς της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μεγάλη είναι ήδη η αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή η ζάχαρη και ο καφές πωλούνται με το δελτίο.

Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Μόλις την Τετάρτη (24/11) η βενζίνη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα κάνουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Ανδρας τραυμάτισε με σφυρί εφήβους «επειδή μιλούσαν δυνατά», ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ένα από τα ανήλικα θύματα του 44χρονου άνδρα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο

Μακρίσια Ηλείας: Nεκρός o 13χρονος μαθητής μετά το σοκαριστικό τροχαίο με το πατίνι του

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς συνέβη το δυστύχημα με το πατίνι που στοίχισε τη ζωή στον 13χρονο μαθητή

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη δοκιμάζουν τη ρύθμιση των 72 δόσεων

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Οι οφειλέτες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από το 2024 και μετά

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα έκανε τεστ DNA: «Είμαι κατά 14% Έλληνας!»

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
«Πάντα ήξερα ότι είχα συγγένεια με τον... Μέγα Αλέξανδρο»

Ο Τραμπ πανηγυρίζει για την αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ, «εξαιρετική κίνηση», λέει

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
«Πιστεύω ότι τελικά είναι κάτι θετικό για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης, να πέσει το πετρέλαιο, να πέσουν τα πάντα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.