E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των ΗΑΕ

Δημοσίευση 25/11/2021 | 15:50

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανάσα για την οικονομία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να βρίσκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα, με την οποία δεν διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι πρότινος, θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία, μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει φέρει χάος και μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας κατά του Τούρκου προέδρου με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους.

Ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό και διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και του εμπορίου κατά την επίσκεψη του σεΐχη στην Άγκυρα την Τετάρτη (24/11), ενώ μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν και οι δύο κεντρικές τράπεζές τους.

Φόβοι ακόμη και για επιβολή capital controls

Την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη χώρα καθώς οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τη συνεχή απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας την βουτιάς της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μεγάλη είναι ήδη η αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή η ζάχαρη και ο καφές πωλούνται με το δελτίο.

Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Μόλις την Τετάρτη (24/11) η βενζίνη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα κάνουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός 28.03.2026
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 28.03.2026
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα 28.03.2026
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος 28.03.2026
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα 28.03.2026
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science 28.03.2026
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός 28.03.2026
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος 28.03.2026
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Πάτρα: Η 18χρονη μητέρα του κακοποιημένου βρέφους είναι εκ νέου έγκυος χωρίς να το γνωρίζει

Ελλάδα 28.03.2026
Το 10 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με εγκαύματα, δαγκωματιές και πολλαπλά κατάγματα - η μητέρα κρατείται και αναμένεται ιατροδικαστική έκθεση.

Αχαΐα: Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι – Χτυπούσαν τη μητέρα μπροστά στην 15χρονη κόρη της

Ελλάδα 28.03.2026
Οι ληστές άσκησαν σωματική βία για να αποσπάσουν τον κωδικό χρηματοκιβωτίου, ενώ η ανήλικη παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μη την χτυπάτε».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν πυρά στον 2ο μήνα – Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 28.03.2026
Νεκρός και τραυματίες από ιρανικό πλήγμα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Ρούμπιο εκτιμά ότι οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 5 βήματα για την αίτηση και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 28.03.2026
Η πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα μέσα Απριλίου.