E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των ΗΑΕ

Δημοσίευση 25/11/2021 | 15:50

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανάσα για την οικονομία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να βρίσκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα, με την οποία δεν διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι πρότινος, θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία, μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει φέρει χάος και μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας κατά του Τούρκου προέδρου με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους.

Ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό και διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και του εμπορίου κατά την επίσκεψη του σεΐχη στην Άγκυρα την Τετάρτη (24/11), ενώ μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν και οι δύο κεντρικές τράπεζές τους.

Φόβοι ακόμη και για επιβολή capital controls

Την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη χώρα καθώς οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τη συνεχή απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας την βουτιάς της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μεγάλη είναι ήδη η αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή η ζάχαρη και ο καφές πωλούνται με το δελτίο.

Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Μόλις την Τετάρτη (24/11) η βενζίνη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα κάνουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμία φθορά δημόσιας περιουσίας στο ΑΠΘ ‑ Εκτός campus τα επεισόδια»: Η έκθεση της Πρυτανείας

Ελλάδα 10.02.2026
Νέα ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (07/02)

Πώς έγινε η τραγωδία στην Ελευσίνα: Πάτησε κατά λάθος το γκάζι και σκότωσε την 71χρονη μητέρα της

Ελλάδα 10.02.2026
Μπροστά στα μάτια των εγγονών της έγινε το τραγικό συμβάν

«Τσουχτερά» τα σαρακοστιανά: Έως και 30% ακριβότερα από πέρυσι

Οικονομία 10.02.2026
Ακριβότερα πωλούνται τόσο τα θαλασσινά και τα σαρακοστιανά, όσο και η παραδοσιακή λαγάνα

Κατασκοπεία: Με κωδικό όνομα «Στίβεν» ο Κινέζος σύνδεσμος του σμήναρχου

Ελλάδα 10.02.2026
Η συνεργασία των δύο φέρεται να ξεκίνησε το 2025

Χίος: Αγρότης πυροβόλησε κατά πέντε αλλοδαπών που μπήκαν στο χωράφι του

Ελλάδα 10.02.2026
Oλοι οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν

Καιρός: Η ομπρέλα απαραίτητη όλη την εβδομάδα, βροχές και στην Αττική

Καιρός 10.02.2026
Κατά διαστήματα αστάθεια με τοπικές καταιγίδες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη προειδοποιεί ο Καλλιάνος

Αγριος καβγάς στο Χόρνετς ‑ Πίστονς με μπουνιές, σπρωξίματα και τέσσερις αποβολές

Αθλητικά Νέα 10.02.2026
Πρωταγωνιστές οι Μούσα Ντιαμπατέ και Μάιλς Μπρίτζες από τους Χόρνετς που αντάλλαξαν χτυπήματα με τον Τζέιλεν Ντούρεν και τον Αϊζάια Στιούαρτ των Πίστονς

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science Χτες
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ Χτες
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος