E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των ΗΑΕ

Δημοσίευση 25/11/2021 | 15:50

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανάσα για την οικονομία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να βρίσκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα, με την οποία δεν διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι πρότινος, θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία, μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει φέρει χάος και μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας κατά του Τούρκου προέδρου με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους.

Ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό και διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και του εμπορίου κατά την επίσκεψη του σεΐχη στην Άγκυρα την Τετάρτη (24/11), ενώ μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν και οι δύο κεντρικές τράπεζές τους.

Φόβοι ακόμη και για επιβολή capital controls

Την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη χώρα καθώς οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τη συνεχή απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας την βουτιάς της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μεγάλη είναι ήδη η αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή η ζάχαρη και ο καφές πωλούνται με το δελτίο.

Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Μόλις την Τετάρτη (24/11) η βενζίνη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα κάνουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμα κινδύνου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: Ρεκόρ πτωχεύσεων και απολύσεις στη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ασταθή κατάσταση εδώ και χρόνια - Η ανάκαμψη που είχε αρχικά προβλεφθεί για φέτος θα οδηγήσει πιθανώς σε μια μικρή ανάπτυξη

Δίωξη για δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο των Χανίων

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Και οι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα - Η υπόθεση συνδέεται με τη «μαφία των Χανίων» - Οι αλλοιωμένες εκθέσεις αφορούσαν υποθέσεις με ποινικό υπόβαθρο

Τζούμπιλαντ Σάικς: Ο διάσημος τενόρος δολοφονήθηκε με 73 μαχαιριές από τον γιο του – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η σύζυγός της ήταν στο μπάνιο και άκουσε τον άνδρα της να φωνάζει

Τρόμος για τουρίστες στο Κάπρι: Η βάρκα τους κόντεψε να βυθιστεί στη Γαλάζια Σπηλιά ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Βίντεο καταγράφει τη δραματική διάσωση του ζευγαριού

Βιντεο από τις επιθέσεις Χούθι με πυραύλους σε δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Στοχεύσαμε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, τα Encelia και Layla, επειδή παραβίασαν την απόφαση αποκλεισμού που έχει εκδώσει οι ένοπλες δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπός τους

Αδήλωτες περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, πολεοδομιών, νοσοκομείων και δημοσιογράφοι στο «μικροσκόπιο»

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τον αντιαεροπορικό θόλο και πάνω από 4 δισ. σε εξοπλισμούς

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Πέρα από τον πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό θόλο, εγκρίθηκαν C-390, υποβρύχια οχήματα VICTA, μικροδορυφόροι SAR και αποστολή στελεχών στο MIT για εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη.

Η Αρσεναλ ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Χρήστου Τζόλη, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Ο νεαρός επιθετικός είναι και με τη βούλα παίκτης των Λονδρέζων στην ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιρστή - «Χρειάζομαι χρόνο για να συνειδητοποιήσω τη μεταγραφή μου, αλλά είμαι πάντα πεινασμένος για γκολ», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Τζόλης

Πώς κινήθηκαν οι βάσεις 2026: Ποιες σχολές αυξήθηκαν πάνω από 1.000 μόρια ‑ Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Για ποιες σχολές υπήρξε ζήτηση - Σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί

Πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στην Google από την Κομισιόν ‑ Tι πρέπει να αλλάξει άμεσα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η Google έχει 60 ημέρες για να συμμορφωθεί, αλλιώς αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 5% του παγκόσμιου τζίρου της.

Ανδρας βάφτηκε «Τζόκερ» και βούτηξε στον Θερμαϊκό με το εσώρουχο – Το απρόσμενο περιστατικό στην παραλία της Θεσσαλονίκης

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ χρειάστηκε και η παρέμβαση αστυνομικών