E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των ΗΑΕ

Δημοσίευση 25/11/2021 | 15:50

Τουρκία: 10 δισ. δολάρια παίρνει ο Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ανάσα για την οικονομία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να βρίσκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα, με την οποία δεν διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι πρότινος, θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία, μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει φέρει χάος και μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας κατά του Τούρκου προέδρου με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους.

Ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό και διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και του εμπορίου κατά την επίσκεψη του σεΐχη στην Άγκυρα την Τετάρτη (24/11), ενώ μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν και οι δύο κεντρικές τράπεζές τους.

Φόβοι ακόμη και για επιβολή capital controls

Την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη χώρα καθώς οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τη συνεχή απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας την βουτιάς της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μεγάλη είναι ήδη η αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή η ζάχαρη και ο καφές πωλούνται με το δελτίο.

Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Μόλις την Τετάρτη (24/11) η βενζίνη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα κάνουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Ψάχνει το «μπαμ» με Γκουαρδιόλα η Ιταλία – Εναλλακτική λύση ο Πίρλο

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ποιος θα πάρει τον τίτλο της Σκουάντρα Ατζούρα;

Πώς εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου τα μπουρίνια που «χτύπησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο μετεωρολόγος ανέλυσε τα αίτια των ξαφνικών καταιγίδων της Δευτέρας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Μάνα στραγγάλισε τα τρία της παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού – Μεγάλο αίνιγμα η ψυχική της κατάσταση

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ξεκίνησε η επιλογή ενόρκων στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στη Μασαχουσέτη, με επίκεντρο τον ισχυρισμό περί επιλόχειας ψύχωσης.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοικτά των βρετανικών ακτών ‑ πώς αντέδρασε το Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, υπό την παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα επιστρέψει σύμφωνα με τους New York Times

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Οι New York Times εξηγούν γιατί η άνοδος του Αντι Μπέρναμ στην πρωθυπουργία δίνει νέα ώθηση στο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας ‑ δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.