E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

«Εννιά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στον 21ο αιώνα»

Δημοσίευση 24/11/2021 | 19:56

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

Η πανδημία του κορονοϊού, η απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης περιβάλλοντος. Όλα μέσα...

Ένα άρθρο του περιοδικού Wired του 1997 είχε προβλέψει μια λίστα από αυτά που θα μπορούσαν να πάνε… εντελώς λάθος, εντελώς στραβά τον 21ο αιώνα και όπως θα δείτε η ακρίβειά τους είναι μνημειώδης.

Το περιοδικό είχε βγει με τίτλο: «Η μελλοντική ιστορία του κόσμου: Ένα time line για τη μεγάλη έκρηξη». Στο άρθρο, ο συντάκτης εξηγεί: «Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας χιλιετίας μετάβασης. Μια περίοδο που ξεκίνησε γύρω στο 1980. Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής άνθησης.

Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να εντοπίσουμε σημάδια των δυνάμεων που τώρα οδηγούν τη ζωή μας. Ακολουθώντας αυτή την κίνηση προς τα εμπρός, μπορούμε να υπολογίσουμε πιθανές εξελίξεις τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ένα σενάριο του μέλλοντος. Τη μεγάλη έκρηξη». Το άρθρο αυτό αναφέρει όλα αυτά που θα μπορούσαν να «συντομεύσουν τη μεγάλη έκρηξη». Όλα αυτά που πήγαν στραβά και μπορούν να τερματίσουν την περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως θα δείτε- και προφανώς είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό- έχει γίνει αναφορά στην πανδημία του κορονοϊού, την αναφέρει ως «ανεξέλεγκτη πανούκλα». Ευτυχώς βέβαια ο αριθμός των νεκρών δεν έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια που λέει το άρθρο (5,1 είναι), αλλά αν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι 258 εκατομμύρια τότε, το νούμερο αυτό ταιριάζει.

Γίνεται αναφορά και για τη «διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που «καταρρέει», κάτι που το είδαμε να στην πράξη με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Βρετανούς μάλιστα, να βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν.

Μυστικό δεν είναι ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή, ενώ η κλιματική αλλαγή και τα επίπεδα ρύπανσης αποτελούν τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως και η τρομοκρατία που οδηγεί τον πληθυσμό στην μετανάστευση (Αφγανιστάν).

Η λίστα που δημοσίευσε το 1997 το περιοδικό Wired:

  • Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κλιμακώνονται σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που συνορεύει με έναν «καυτό» πόλεμο.
  • Οι νέες τεχνολογίες αποδεικνύονται αποτυχία. Απλώς δεν φέρνουν τις αναμενόμενες αυξήσεις παραγωγικότητας ή τις μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις.
  • Η διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρώπης σταματά. Η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη δεν μπορούν να τελειοποιήσουν μια επανένωση και ακόμη και η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει.
  • Η Ρωσία μετατρέπεται σε μια «κλεπτοκρατία» που διοικείται από μια μαφία.
  • Η μεγάλη οικολογική κρίση προκαλεί μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή που, μεταξύ άλλων, διαταράσσει την προσφορά τροφίμων προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις τιμών παντού και σποραδικούς λιμούς.
  • Η μεγάλη άνοδος του εγκλήματος και της τρομοκρατίας αναγκάζει τον κόσμο να υποχωρήσει με φόβο. Άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς ότι θα μπορούσαν να ανατιναχτούν ή να τους ξεριζώσουν.
  • Η σωρευτική κλιμάκωση της ρύπανσης προκαλεί δραματική αύξηση του καρκίνου, ο οποίος κατακλύζει το κακώς προετοιμασμένο σύστημα υγείας.
  • Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαταράσσουν τον εφοδιασμό πετρελαίου και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν.
  • Μια ανεξέλεγκτη πανώλη - μια σύγχρονη επιδημία γρίπης ή το αντίστοιχο - απογειώνεται σαν αστραπιαία φωτιά, σκοτώνοντας πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μείνατε άφωνοι έτσι δεν είναι; Ακριβέστατο από… το 1997!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βόρεια Κορέα «εκτελεί δημόσια εφήβους» επειδή είδαν το Squid Game

Παράξενα Χτες
Μαρτυρίες φυγάδων περιγράφουν εκτελέσεις, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και δημόσιους εξευτελισμούς για όσους βλέπουν νοτιοκορεατικές σειρές

Δώρα Χρυσικού για τον καρκίνο της: «Εκείνη την περίοδο ευχόμουν να πίστευα στον Θεό – Ζήλεψα όσους πιστεύουν»

Tabloid Χτες
Η ηθοποιός αναφέρεται στη γνώση, τη χημειοθεραπεία και στη σχέση της με την έννοια της πίστης

Στο νοσοκομείο ο Τσάνινγκ Τέιτουμ: Αυτό θα είναι δύσκολο, έγραψε

Social Χτες
Ο ηθοποιός ενημέρωσε τους θαυμαστές του ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από εξάρθρωση ώμου

Παπαδοπούλου: Συγκλονίζει για τον καρκίνο – «Με είχαν ξοφλημένη από τη ζωή»

Tabloid Χτες
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Νέες φωτογραφίες από την αποκατάστασή της

Tabloid Χτες
«Δεν ξέρω πώς αντέχω, αλλά δεν τα παρατάω»

Ματούλα Ζαμάνη για το περιστατικό που είχε μείνει με το σουτιέν σε συναυλία της: Γουστάρω να τα βγάζω, είναι δικά μου

Tabloid Χτες
Με στενοχώρησε όταν είδα πολλές γυναίκες να κράζουν, έγραφαν ακραία πράγματα, σχολίασε η τραγουδίστρια

Κατερίνα Καινούργιου: «Έχω δει ανθρώπους στο περιβάλλον μου να φεύγουν από αυτή την ασθένεια»

Tabloid Χτες
Η συγκινητική, προσωπική αναφορά που έκανε η Κατερίνα Καινούργιου για τον καρκίνο

H Μαρία Σάκκαρη αποκάλυψε πού θα γίνει ο γάμος της με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Tabloid Χτες
«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα για την ημερομηνία»

Ιωάννα Τούνη: Επέτειος με τον σύντροφό της ‑ Η τεράστια ανθοδέσμη και η αναφορά στο «σωστό άτομο»

Tabloid Χτες
H influencer είναι σε σχέση με τον επιχειρηματία, Δημήτρη Σπυριδωνίδη

Γιάννης Μπέζος: «Η ελληνική τηλεόραση έχει αυτό το κακό, είναι ψευτοχαρούμενη χωρίς λόγο»

Tabloid Χτες
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα δελτία είναι λίγο μονοθεματικά», πρόσθεσε ο ηθοποιός