E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

«Εννιά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στον 21ο αιώνα»

Δημοσίευση 24/11/2021 | 19:56

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

Η πανδημία του κορονοϊού, η απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης περιβάλλοντος. Όλα μέσα...

Ένα άρθρο του περιοδικού Wired του 1997 είχε προβλέψει μια λίστα από αυτά που θα μπορούσαν να πάνε… εντελώς λάθος, εντελώς στραβά τον 21ο αιώνα και όπως θα δείτε η ακρίβειά τους είναι μνημειώδης.

Το περιοδικό είχε βγει με τίτλο: «Η μελλοντική ιστορία του κόσμου: Ένα time line για τη μεγάλη έκρηξη». Στο άρθρο, ο συντάκτης εξηγεί: «Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας χιλιετίας μετάβασης. Μια περίοδο που ξεκίνησε γύρω στο 1980. Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής άνθησης.

Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να εντοπίσουμε σημάδια των δυνάμεων που τώρα οδηγούν τη ζωή μας. Ακολουθώντας αυτή την κίνηση προς τα εμπρός, μπορούμε να υπολογίσουμε πιθανές εξελίξεις τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ένα σενάριο του μέλλοντος. Τη μεγάλη έκρηξη». Το άρθρο αυτό αναφέρει όλα αυτά που θα μπορούσαν να «συντομεύσουν τη μεγάλη έκρηξη». Όλα αυτά που πήγαν στραβά και μπορούν να τερματίσουν την περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως θα δείτε- και προφανώς είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό- έχει γίνει αναφορά στην πανδημία του κορονοϊού, την αναφέρει ως «ανεξέλεγκτη πανούκλα». Ευτυχώς βέβαια ο αριθμός των νεκρών δεν έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια που λέει το άρθρο (5,1 είναι), αλλά αν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι 258 εκατομμύρια τότε, το νούμερο αυτό ταιριάζει.

Γίνεται αναφορά και για τη «διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που «καταρρέει», κάτι που το είδαμε να στην πράξη με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Βρετανούς μάλιστα, να βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν.

Μυστικό δεν είναι ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή, ενώ η κλιματική αλλαγή και τα επίπεδα ρύπανσης αποτελούν τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως και η τρομοκρατία που οδηγεί τον πληθυσμό στην μετανάστευση (Αφγανιστάν).

Η λίστα που δημοσίευσε το 1997 το περιοδικό Wired:

  • Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κλιμακώνονται σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που συνορεύει με έναν «καυτό» πόλεμο.
  • Οι νέες τεχνολογίες αποδεικνύονται αποτυχία. Απλώς δεν φέρνουν τις αναμενόμενες αυξήσεις παραγωγικότητας ή τις μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις.
  • Η διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρώπης σταματά. Η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη δεν μπορούν να τελειοποιήσουν μια επανένωση και ακόμη και η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει.
  • Η Ρωσία μετατρέπεται σε μια «κλεπτοκρατία» που διοικείται από μια μαφία.
  • Η μεγάλη οικολογική κρίση προκαλεί μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή που, μεταξύ άλλων, διαταράσσει την προσφορά τροφίμων προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις τιμών παντού και σποραδικούς λιμούς.
  • Η μεγάλη άνοδος του εγκλήματος και της τρομοκρατίας αναγκάζει τον κόσμο να υποχωρήσει με φόβο. Άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς ότι θα μπορούσαν να ανατιναχτούν ή να τους ξεριζώσουν.
  • Η σωρευτική κλιμάκωση της ρύπανσης προκαλεί δραματική αύξηση του καρκίνου, ο οποίος κατακλύζει το κακώς προετοιμασμένο σύστημα υγείας.
  • Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαταράσσουν τον εφοδιασμό πετρελαίου και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν.
  • Μια ανεξέλεγκτη πανώλη - μια σύγχρονη επιδημία γρίπης ή το αντίστοιχο - απογειώνεται σαν αστραπιαία φωτιά, σκοτώνοντας πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μείνατε άφωνοι έτσι δεν είναι; Ακριβέστατο από… το 1997!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρκάς: Η καινούργια Ιερά Εξέταση

Χιούμορ 15.05.2025
Δείτε το σημερινό σκίτσο

Τέμπη: Βαρύ το κλίμα στο Πρωινό – Λύγισαν όλοι με το βίντεο για την αδικοχαμένη Θώμη Πλακιά

TV Buzz 15.05.2025
«Να τους ζητήσουμε όλοι μαζί συγγνώμη ως κοινωνία γι’ αυτό που κάνουμε στα παιδιά τους», είπε ο Γιώργος Λιάγκας.

Κλαυδία: Διέρρευσε βίντεο από την εμφάνιση της Ελλάδας

Eurovision 15.05.2025
Δείτε την αλλαγή φορέματος στη σκηνή της Eurovision

Αμαλία Κωστοπούλου: Ξεκίνησε τις πρόβες για το νυφικό της – Η φωτογραφία από το ατελιέ

Tabloid 15.05.2025
Τις πρώτες ετοιμασίες για τον γάμο της έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η Αμαλία Κωστοπούλου

Πέγκυ Ζήνα – Απασφάλισε για τη Σάττι: «Το Μαρινάκι δεν μπορεί να χωνέψει ότι…»

Tabloid 15.05.2025
Όσα δήλωσε η Πέγκυ Ζήνα στην κάμερα της πρωινής εκπομπής του Alpha

Kim Kardashian: Στο δικαστήριο για μια από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων

Celebrity Stories 15.05.2025
Σε μια αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους, δικαστικούς και θεατές, η Κιμ Καρντάσιαν επανέφερε στο προσκήνιο μία από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων

Παντρεύεται ο Τζώνυ Καλημέρης ‑ «Δεν μου έκανε την παραδοσιακή πρόταση γάμου» είπε η Ελπίδα Ιακωβίδου

Celebrity Stories Χτες
Το ζευγάρι πρόκειται να παντρευτεί το καλοκαίρι στο Νυμφαίο

Βουλευτής στην Ιταλία ντύθηκε... φάντασμα και αποβλήθηκε από τη Βουλή ‑ Δείτε βίντεο

Χιούμορ Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι παρακολούθησε το περιστατικό χαμογελώντας