E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

«Εννιά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στον 21ο αιώνα»

Δημοσίευση 24/11/2021 | 19:56

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

Η πανδημία του κορονοϊού, η απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης περιβάλλοντος. Όλα μέσα...

Ένα άρθρο του περιοδικού Wired του 1997 είχε προβλέψει μια λίστα από αυτά που θα μπορούσαν να πάνε… εντελώς λάθος, εντελώς στραβά τον 21ο αιώνα και όπως θα δείτε η ακρίβειά τους είναι μνημειώδης.

Το περιοδικό είχε βγει με τίτλο: «Η μελλοντική ιστορία του κόσμου: Ένα time line για τη μεγάλη έκρηξη». Στο άρθρο, ο συντάκτης εξηγεί: «Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας χιλιετίας μετάβασης. Μια περίοδο που ξεκίνησε γύρω στο 1980. Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής άνθησης.

Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να εντοπίσουμε σημάδια των δυνάμεων που τώρα οδηγούν τη ζωή μας. Ακολουθώντας αυτή την κίνηση προς τα εμπρός, μπορούμε να υπολογίσουμε πιθανές εξελίξεις τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ένα σενάριο του μέλλοντος. Τη μεγάλη έκρηξη». Το άρθρο αυτό αναφέρει όλα αυτά που θα μπορούσαν να «συντομεύσουν τη μεγάλη έκρηξη». Όλα αυτά που πήγαν στραβά και μπορούν να τερματίσουν την περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως θα δείτε- και προφανώς είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό- έχει γίνει αναφορά στην πανδημία του κορονοϊού, την αναφέρει ως «ανεξέλεγκτη πανούκλα». Ευτυχώς βέβαια ο αριθμός των νεκρών δεν έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια που λέει το άρθρο (5,1 είναι), αλλά αν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι 258 εκατομμύρια τότε, το νούμερο αυτό ταιριάζει.

Γίνεται αναφορά και για τη «διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που «καταρρέει», κάτι που το είδαμε να στην πράξη με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Βρετανούς μάλιστα, να βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν.

Μυστικό δεν είναι ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή, ενώ η κλιματική αλλαγή και τα επίπεδα ρύπανσης αποτελούν τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως και η τρομοκρατία που οδηγεί τον πληθυσμό στην μετανάστευση (Αφγανιστάν).

Η λίστα που δημοσίευσε το 1997 το περιοδικό Wired:

  • Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κλιμακώνονται σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που συνορεύει με έναν «καυτό» πόλεμο.
  • Οι νέες τεχνολογίες αποδεικνύονται αποτυχία. Απλώς δεν φέρνουν τις αναμενόμενες αυξήσεις παραγωγικότητας ή τις μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις.
  • Η διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρώπης σταματά. Η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη δεν μπορούν να τελειοποιήσουν μια επανένωση και ακόμη και η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει.
  • Η Ρωσία μετατρέπεται σε μια «κλεπτοκρατία» που διοικείται από μια μαφία.
  • Η μεγάλη οικολογική κρίση προκαλεί μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή που, μεταξύ άλλων, διαταράσσει την προσφορά τροφίμων προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις τιμών παντού και σποραδικούς λιμούς.
  • Η μεγάλη άνοδος του εγκλήματος και της τρομοκρατίας αναγκάζει τον κόσμο να υποχωρήσει με φόβο. Άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς ότι θα μπορούσαν να ανατιναχτούν ή να τους ξεριζώσουν.
  • Η σωρευτική κλιμάκωση της ρύπανσης προκαλεί δραματική αύξηση του καρκίνου, ο οποίος κατακλύζει το κακώς προετοιμασμένο σύστημα υγείας.
  • Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαταράσσουν τον εφοδιασμό πετρελαίου και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν.
  • Μια ανεξέλεγκτη πανώλη - μια σύγχρονη επιδημία γρίπης ή το αντίστοιχο - απογειώνεται σαν αστραπιαία φωτιά, σκοτώνοντας πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μείνατε άφωνοι έτσι δεν είναι; Ακριβέστατο από… το 1997!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Ο πωλητής χαρταετών που κλείνει 20 χρόνια στο πόστο του στο Παγκράτι

Tabloid 23.02.2026
O «άνθρωπος των χαρταετών», έχει στήσει το δικό του στρατηγείο προσφέροντας χρώμα στον ουρανό της Αθήνας εδώ και δύο δεκαετίες

Το συγκινητικό βίντεο της Τζένιφερ Λόπεζ για τα 18α γενέθλια των δίδυμων παιδιών της: «Σας αγαπώ»

Celebrity Stories 23.02.2026
«Πόσο τυχερός ήταν ο κόσμος πριν από 18 χρόνια όταν ο Θεός αποφάσισε να σας στείλει εδώ με όλα σας τα ταλέντα, το πνεύμα και την καρδιά σας», έγραψε η τραγουδίστρια

Έστειλε 150.000 ευρώ στα σκουπίδια: Η απίστευτη γκάφα που κατέληξε σε επιχείρηση‑θρίλερ σε χωματερή

Παράξενα 23.02.2026
Ένας 57χρονος πέταξε κατά λάθος 20 ράβδους χρυσού σε δημόσιο κάδο – Αγώνας δρόμου με τις Αρχές για να εντοπιστούν μέσα σε τόνους απορριμμάτων

Από το Central Perk σε βίλες εκατομμυρίων: Πού μένουν σήμερα οι πρωταγωνιστές των Friends

Tabloid 23.02.2026
Η σειρά που λάτρεψε όλος ο κόσμος δεν τους χάρισε μόνο φήμη, αλλά και μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία, χτισμένη πάνω σε ακίνητα-όνειρο!

Θυμάσαι τις Las Ketchup; Δες τες 22 χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του Asereje

Tabloid 23.02.2026
Οι αδερφές Lucia, Pilar και Lola έχουν αλλάξει πολύ

Αθηνά Οικονομάκου: Ο Τσερέλα ζωγραφίζει με την κόρη της, Σιέννα ενώ εκείνη τους φωτογραφίζει

Tabloid Χτες
Η εικόνα αποπνέει ζεστασιά και οικογενειακή θαλπωρή, με τη μικρή να φαίνεται ενθουσιασμένη και συγκεντρωμένη στο έργο της

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: «Καλύτερα να μην χώριζα, να ήμασταν και οι δυο κοντά στο παιδί»

Tabloid Χτες
«Νιώθω ότι την αδίκησα», επισήμανε ο τραγουδιστής για την κόρη του

Τιμοτέ Σαλαμέ για το bullying: «Μού είπε πως δεν έχω εκπαιδευτεί ως ηθοποιός»

Tabloid Χτες
Ο ηθοποιός μίλησε για το πώς διαμορφώνεται ένας επαγγελματίας μέσα σε μια βιομηχανία γεμάτη ανταγωνισμό