E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

«Εννιά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στον 21ο αιώνα»

Δημοσίευση 24/11/2021 | 19:56

Αρθρο του 1997 έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλεψεις του για το 21ο αιώνα

Η πανδημία του κορονοϊού, η απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης περιβάλλοντος. Όλα μέσα...

Ένα άρθρο του περιοδικού Wired του 1997 είχε προβλέψει μια λίστα από αυτά που θα μπορούσαν να πάνε… εντελώς λάθος, εντελώς στραβά τον 21ο αιώνα και όπως θα δείτε η ακρίβειά τους είναι μνημειώδης.

Το περιοδικό είχε βγει με τίτλο: «Η μελλοντική ιστορία του κόσμου: Ένα time line για τη μεγάλη έκρηξη». Στο άρθρο, ο συντάκτης εξηγεί: «Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας χιλιετίας μετάβασης. Μια περίοδο που ξεκίνησε γύρω στο 1980. Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής άνθησης.

Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να εντοπίσουμε σημάδια των δυνάμεων που τώρα οδηγούν τη ζωή μας. Ακολουθώντας αυτή την κίνηση προς τα εμπρός, μπορούμε να υπολογίσουμε πιθανές εξελίξεις τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ένα σενάριο του μέλλοντος. Τη μεγάλη έκρηξη». Το άρθρο αυτό αναφέρει όλα αυτά που θα μπορούσαν να «συντομεύσουν τη μεγάλη έκρηξη». Όλα αυτά που πήγαν στραβά και μπορούν να τερματίσουν την περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως θα δείτε- και προφανώς είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό- έχει γίνει αναφορά στην πανδημία του κορονοϊού, την αναφέρει ως «ανεξέλεγκτη πανούκλα». Ευτυχώς βέβαια ο αριθμός των νεκρών δεν έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια που λέει το άρθρο (5,1 είναι), αλλά αν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι 258 εκατομμύρια τότε, το νούμερο αυτό ταιριάζει.

Γίνεται αναφορά και για τη «διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που «καταρρέει», κάτι που το είδαμε να στην πράξη με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Βρετανούς μάλιστα, να βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν.

Μυστικό δεν είναι ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή, ενώ η κλιματική αλλαγή και τα επίπεδα ρύπανσης αποτελούν τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως και η τρομοκρατία που οδηγεί τον πληθυσμό στην μετανάστευση (Αφγανιστάν).

Η λίστα που δημοσίευσε το 1997 το περιοδικό Wired:

  • Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κλιμακώνονται σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που συνορεύει με έναν «καυτό» πόλεμο.
  • Οι νέες τεχνολογίες αποδεικνύονται αποτυχία. Απλώς δεν φέρνουν τις αναμενόμενες αυξήσεις παραγωγικότητας ή τις μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις.
  • Η διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρώπης σταματά. Η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη δεν μπορούν να τελειοποιήσουν μια επανένωση και ακόμη και η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει.
  • Η Ρωσία μετατρέπεται σε μια «κλεπτοκρατία» που διοικείται από μια μαφία.
  • Η μεγάλη οικολογική κρίση προκαλεί μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή που, μεταξύ άλλων, διαταράσσει την προσφορά τροφίμων προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις τιμών παντού και σποραδικούς λιμούς.
  • Η μεγάλη άνοδος του εγκλήματος και της τρομοκρατίας αναγκάζει τον κόσμο να υποχωρήσει με φόβο. Άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς ότι θα μπορούσαν να ανατιναχτούν ή να τους ξεριζώσουν.
  • Η σωρευτική κλιμάκωση της ρύπανσης προκαλεί δραματική αύξηση του καρκίνου, ο οποίος κατακλύζει το κακώς προετοιμασμένο σύστημα υγείας.
  • Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή διαταράσσουν τον εφοδιασμό πετρελαίου και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν.
  • Μια ανεξέλεγκτη πανώλη - μια σύγχρονη επιδημία γρίπης ή το αντίστοιχο - απογειώνεται σαν αστραπιαία φωτιά, σκοτώνοντας πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μείνατε άφωνοι έτσι δεν είναι; Ακριβέστατο από… το 1997!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Ζευγάρι σκαρφάλωσε και αρραβωνιάστηκε στην κορυφή του Empire State Building – Βίντεο

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Αμέσως μετά τέθηκαν υπό κράτηση από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης

Δώρα Χρυσικού: Δούλευα ούσα άρρωστη, φαλακρή, με την τομή και ο άλλος καθόταν σε έναν καναπέ, έφυγα γιατί ερωτεύτηκα έναν άλλον άντρα

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ηθοποιός μίλησε για την περίοδο που ο καρκίνος εμφανίστηκε στη ζωή της και για τον τότε σύντροφό της - «Είχαμε ανταλλάξει τόσο πικρά και προσβλητικά πράγματα, αλλά είχα εγκλωβιστεί, ένιωθα ότι του χρωστάω»

«Νυφικό με τον πισινό έξω πρώτη φορά βλέπω» έγραψαν για την Αθηνά Οικονομάκου, η απάντηση της Σίλιας Κριθαριώτη

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ηθοποιός φόρεσε ένα στράπλες φόρεμα με δαντέλα στην τελετή ανταλλαγής όρκων με τον Μπρούνο Τσερέλα στην Πάρο και δέχτηκε αρνητική κριτική

Δείτε βίντεο: Η Ιωάννα Τούνη κάνει... αέρα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε πισίνα στο Μπαλί

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ένα νέο κλιπ από τις διακοπές της Instagrammer στο Μπαλί δημοσιεύτηκε στα social media

Η ιστορική κατοικία του Μπομπ Ντίλαν στο Χάρλεμ πωλήθηκε έναντι 2,8 εκ. δολαρίων

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ο θρυλικός τραγουδοποιός κατοίκησε στο σπίτι, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, από το 1986 έως το 2000

Ντάνι Γκλόβερ: Ο θρύλος του Lethal Weapon αποκαλύπτει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ασθένεια διαγνώστηκε πριν από 4 χρόνια, όμως μόλις τώρα ο διάσημος ηθοποιός το γνωστοποίησε

Γωγώ Τσαμπά: Αδιανόητο σκηνικό σε πανηγύρι στα Φάρσαλα

Παράξενα 01.07.2026
Ένας μικρός φορτωτής άδειασε τον κουβά του γεμάτο λουλούδια μπροστά στη σκηνή όπου τραγουδούσε η γνωστή ερμηνεύτρια στο Πολυνέρι Φαρσάλων.

Γιώργος Λιάγκας: «Ντρέπεται και η ντροπή με αυτό το βίντεο της κυρίας Τούνη, είναι ό, τι χειρότερο έχω δει από τη συγκεκριμένη γυναίκα»

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ο παρουσιαστής αντέδρασε έντονα στο βίντεο της influencer από τις διακοπές της στο Μπαλί, συγκρίνοντάς την με τον αθλητή Μανώλη Καραλή.

Μεγάλη ανατροπή στη Eurovision 2027: Η νέα χώρα‑έκπληξη που μπαίνει στον διαγωνισμό και αλλάζει τα δεδομένα

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Είναι η πρώτη χώρα της αμερικανικής ηπείρου που θα λάβει μέρος στη Eurovision, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση της Σόφιας

Θοδωρής Μαραντίνης: «Χαίρομαι πολύ που αποφασίστηκε και επίσημα αυτό για τα παιδιά»

TV Buzz 01.07.2026
Ο τραγουδιστής των Onirama μίλησε για την καριέρα του, τη διάλυση του συγκροτήματος μετά από 25 χρόνια και την ανησυχία του για τα social media στην εφηβεία.

Δανάη Μπάρκα: Η μεγάλη αλλαγή στο Instagram μετά τον γάμο

Social 01.07.2026
Η παρουσιάστρια πρόσθεσε το επίθετο του συζύγου της στο προφίλ της στο Instagram, σε μια κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους followers της.

Ποια διάσημη σταρ απέκτησε τη δική της συλλεκτική Barbie – «Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η Mattel απέδωσε φόρο τιμής στη διάσημη pop star με μια Barbie εμπνευσμένη από το βιντεοκλίπ του «Golden Burning Sun»