E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπείρα απατεώνων αντί για κινητά τηλέφωνα έστελνε μπουκάλια με νερό

Χτύπησαν με αυτοκίνητο ένα από τα θύματα που κατάλαβε την απάτη

Δημοσίευση 24/11/2021 | 17:25

Σπείρα απατεώνων αντί για κινητά τηλέφωνα έστελνε μπουκάλια με νερό

Τέλος στη δράση συμμορίας που εξαπατούσε συστηματικά ανυποψίαστους πολίτες –οι οποίοι πίστευαν ότι θα αγόραζαν κινητά τηλέφωνα, tablets και παιχνιδομηχανές σε εξευτελιστικές τιμές- έδωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αστυνομική επιχείρηση στη Γλυφάδα και την Αγία Βαρβάρα συνελήφθησαν 4 Ρομά ηλικίας από 19 έως 26 ετών, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ακόμη ένα άτομο ως μέλος της σπείρας των απατεώνων που έκανε «χρυσές» δουλειές. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αναρτούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αγορά, επιχειρώντας να προσελκύσουν υποψήφια θύματα. Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για το σκοπό αυτό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έδιναν και… εγγυήσεις για την αγορά των προϊόντων

Οι υποψήφιοι αγοραστές που «τσιμπούσαν» και επεδείκνυαν ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα, επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά.

Η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής πραγματοποιούνταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρώνονταν με τη μέθοδο της αντικαταβολής (μετρητά). Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε έτερα πρόσωπα άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας.

Στα προγραμματισμένα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία. Αμέσως μετά την λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που τυχόν είχαν χρησιμοποιήσει.

Επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την περίπτωση σύλληψης τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να ανιχνεύσουν τυχόν αστυνομική παρουσία στο χώρο. Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών – πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία. Σε δύο από τις περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν τη σε βάρος τους απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, στη μία περίπτωση προέβησαν σε κλοπή και στη δεύτερη χτύπησαν τον παθόντα αγοραστή με το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, με τη συνδρομή και αστυνομικών της ΟΠΚΕ, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων:

πλήθος στελεχών καρτών SIM,
κινητών τηλεφώνων,
θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων,
πιστόλι ρέπλικα και
μικροποσότητα κάνναβης.

Όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα ενώ, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται

Χειρουργικό θαύμα για δίδυμα αγόρια που άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Σε μια πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση 8 ωρών, δύο κωφά πρόωρα βρέφη απέκτησαν κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η ιατροδικαστική ανατρέπει τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Μεταθανάτιες οι μαχαιριές στο σώμα της

Καβάλα: Κατέρρευσαν ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω κακοκαιρίας, τραυματίστηκε 21χρονη ναυαγοσώστρια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις πύργων σε τέσσερις γνωστές παραλίες της περιοχής

Δράμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Έδωσες τη δική σου ζωή για την κόρη μας», γράφει ποδοσφαιριστής για τη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα δύο ποδοσφαιριστές και η μητέρα πρώην Μις Βενεζουέλα

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο