E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπείρα απατεώνων αντί για κινητά τηλέφωνα έστελνε μπουκάλια με νερό

Χτύπησαν με αυτοκίνητο ένα από τα θύματα που κατάλαβε την απάτη

Δημοσίευση 24/11/2021 | 17:25

Σπείρα απατεώνων αντί για κινητά τηλέφωνα έστελνε μπουκάλια με νερό

Τέλος στη δράση συμμορίας που εξαπατούσε συστηματικά ανυποψίαστους πολίτες –οι οποίοι πίστευαν ότι θα αγόραζαν κινητά τηλέφωνα, tablets και παιχνιδομηχανές σε εξευτελιστικές τιμές- έδωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αστυνομική επιχείρηση στη Γλυφάδα και την Αγία Βαρβάρα συνελήφθησαν 4 Ρομά ηλικίας από 19 έως 26 ετών, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ακόμη ένα άτομο ως μέλος της σπείρας των απατεώνων που έκανε «χρυσές» δουλειές. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αναρτούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αγορά, επιχειρώντας να προσελκύσουν υποψήφια θύματα. Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για το σκοπό αυτό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έδιναν και… εγγυήσεις για την αγορά των προϊόντων

Οι υποψήφιοι αγοραστές που «τσιμπούσαν» και επεδείκνυαν ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα, επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά.

Η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής πραγματοποιούνταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρώνονταν με τη μέθοδο της αντικαταβολής (μετρητά). Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε έτερα πρόσωπα άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας.

Στα προγραμματισμένα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία. Αμέσως μετά την λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που τυχόν είχαν χρησιμοποιήσει.

Επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την περίπτωση σύλληψης τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να ανιχνεύσουν τυχόν αστυνομική παρουσία στο χώρο. Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών – πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία. Σε δύο από τις περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν τη σε βάρος τους απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, στη μία περίπτωση προέβησαν σε κλοπή και στη δεύτερη χτύπησαν τον παθόντα αγοραστή με το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, με τη συνδρομή και αστυνομικών της ΟΠΚΕ, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων:

πλήθος στελεχών καρτών SIM,
κινητών τηλεφώνων,
θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων,
πιστόλι ρέπλικα και
μικροποσότητα κάνναβης.

Όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα ενώ, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλωση Κωνσταντινούπολης: Το βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη του τουρκικού TRT για την πτώση της Πόλης

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Με σύγχρονα μέσα αναπαρίστανται οι οθωμανικές πολιορκητικές επιχειρήσεις - από τα γιγαντιαία κανόνια και τις υπόγειες σήραγγες έως τη μεταφορά πλοίων διά ξηράς προς τον Κεράτιο Κόλπο.

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Βρετανία: Ελληνας συνελήφθη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 16 Μαΐου

Μήνυμα Μεντβέντεφ προς Ευρωπαίους: «Βρίσκεστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο γαλήνιος ύπνος τελείωσε»

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

Για προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν ανήμερα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

E-Daily 3.Left 29.05.2026
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και στις εκδηλώσεις που ακολουθούν στην Κωνσταντινούπολη

Εξελίξεις μετά τη συντριβή ρωσικού drone στη Ρουμανία

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Persona non grata για τη Ρουμανία ο Ρώσος πρόξενος στην Κωνστάντζα, κλείνει το προξενείο

Η Ιαπωνία χάνει πληθυσμό με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της

Κόσμος 29.05.2026
Η Ιαπωνία διαθέτει τον δεύτερο πιο γηρασμένο πληθυσμό παγκοσμίως μετά το Μονακό

«Σπίτι μου 2»: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ένταξη στο πρόγραμμα

Οικονομία 29.05.2026
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι

Μαρία Σάκκαρη: Ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη μητέρα της: «Είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ»

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Σε κλάματα ξέσπασε η Μαρία Σάκκαρη, μιλώντας για τη μητέρα της στη Συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της στον πρώτο αγώνα του Roland Garros.

Λευκός Οίκος: Κοψοχόλιασε τον πλανήτη με τους εξωγήινους

E-Daily 2.TopNews 29.05.2026
Τι εννοούσε πραγματικά