E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπείρα απατεώνων αντί για κινητά τηλέφωνα έστελνε μπουκάλια με νερό

Χτύπησαν με αυτοκίνητο ένα από τα θύματα που κατάλαβε την απάτη

Δημοσίευση 24/11/2021 | 17:25

Σπείρα απατεώνων αντί για κινητά τηλέφωνα έστελνε μπουκάλια με νερό

Τέλος στη δράση συμμορίας που εξαπατούσε συστηματικά ανυποψίαστους πολίτες –οι οποίοι πίστευαν ότι θα αγόραζαν κινητά τηλέφωνα, tablets και παιχνιδομηχανές σε εξευτελιστικές τιμές- έδωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αστυνομική επιχείρηση στη Γλυφάδα και την Αγία Βαρβάρα συνελήφθησαν 4 Ρομά ηλικίας από 19 έως 26 ετών, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ακόμη ένα άτομο ως μέλος της σπείρας των απατεώνων που έκανε «χρυσές» δουλειές. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αναρτούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αγορά, επιχειρώντας να προσελκύσουν υποψήφια θύματα. Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για το σκοπό αυτό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έδιναν και… εγγυήσεις για την αγορά των προϊόντων

Οι υποψήφιοι αγοραστές που «τσιμπούσαν» και επεδείκνυαν ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα, επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά.

Η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής πραγματοποιούνταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρώνονταν με τη μέθοδο της αντικαταβολής (μετρητά). Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε έτερα πρόσωπα άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας.

Στα προγραμματισμένα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία. Αμέσως μετά την λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που τυχόν είχαν χρησιμοποιήσει.

Επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την περίπτωση σύλληψης τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να ανιχνεύσουν τυχόν αστυνομική παρουσία στο χώρο. Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών – πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία. Σε δύο από τις περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν τη σε βάρος τους απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, στη μία περίπτωση προέβησαν σε κλοπή και στη δεύτερη χτύπησαν τον παθόντα αγοραστή με το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, με τη συνδρομή και αστυνομικών της ΟΠΚΕ, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων:

πλήθος στελεχών καρτών SIM,
κινητών τηλεφώνων,
θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων,
πιστόλι ρέπλικα και
μικροποσότητα κάνναβης.

Όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα ενώ, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος 05.03.2026
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική 05.03.2026
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Ελλάδα 05.03.2026
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Ελλάδα 05.03.2026
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν ‑ Ποιοι θα δουν αύξηση 20%

Κόσμος 05.03.2026
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο

Ελλάδα 05.03.2026
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Κόσμος 05.03.2026
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Κόσμος 05.03.2026
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Κόσμος 05.03.2026
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»

Κόσμος 05.03.2026
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση

Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι στην Κύπρο

Ελλάδα 05.03.2026
Είναι η τρίτη φορά