E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Βγήκαν με κατσαρόλες στους δρόμους

Εφιάλτης η κατακρύλα της τουρκικής λίρας και οργή κατά Ερντογάν

Δημοσίευση 24/11/2021 | 09:23

Τουρκία: Βγήκαν με κατσαρόλες στους δρόμους

Οργισμένοι είναι οι Τούρκοι πολίτες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έρχονται αντιμέπωποι με την οικονομική κρίση καθώς η τουρκική λίρα κατέγραψε την Τρίτη βουτιά 15% – η δεύτερη χειρότερη απόδοση που είχε ποτέ- και υποχώρησε κατά 13,8% έναντι του ευρώ και κατά 13,5% έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης, με τους οικονομικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος στη χώρα.

Τούρκοι πολίτες στην Άγκυρα εν μέσ νομισματικής κρίσης

Μάλιστα η πολλοστή κατακρήμνιση της λίρας καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Ερντογάν, πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική και θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Με κατσαρόλες και τηγάνια στους δρόμους

Την ίδια στιγμή η υποτίμηση της τουρικής λίρας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους πολίτες που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους, βγαίνοντας στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα, σύμφωνα με την dw.com, ενώ στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας στον Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν κάποιοι Τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η κατακρύλα του νομίσματος είναι θέμα ημερών να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν βασικά προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ, όπως καφέ και ζάχαρη, στα οποία μάλιστα έχει τεθεί όριο αγορών, δύο πακέτα από κάθε προϊόν.


«Να επιστρέψουμε σε πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Semih Tumen, ο οποίος αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα στον τελευταίο γύρο της ταχείας αναμόρφωσης της ηγεσίας του Ερντογάν, ζήτησε άμεση επιστροφή στις πολιτικές που προστατεύουν την αξία της λίρας.

«Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως και πρέπει να επιστρέψουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού», έγραψε στο Twitter.


Πάντως μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την επενδυτική τράπεζα Nomura, σύμφωνα με το cnbc.com διαπίστωσε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θαύμα ζωής στα ερείπια της Βενεζουέλας: Παιδί 3 ετών ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 6 ημέρες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Παγιδευμένο 6 ημέρες στα συντρίμμια ο μικρός βγήκε νικητής

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Μπατμαν του Μεξικό»: Δένει κλέφτες σε κολώνες

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Οι μεξικανικές αρχές αναζητούν έναν μυστηριώδη τιμωρό στην πολιτεία Χαλίσκο

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Αγνοούμενο παιδί μετά τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη – Συναγερμός στις Αρχές

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο παιδί έπειτα από την πυρκαγιά στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Πετράλωνα: Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης της πολυκατοικίας, δείτε εικόνες

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Στις φωτογραφίες, φαίνεται το κτήριο να καταρρέει τη στιγμή που στη διπλανή οικοδομή μία πρέσα εκτελεί εργασίες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα

Κόσμος 30.06.2026
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τις απαγορεύσεις συμμετοχής τρανσέξουαλ αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή σε δεκάδες πολιτείες.

Κιλκίς: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στα ελληνικά σύνορα

Ελλάδα 30.06.2026
Πυροσβεστικές δυνάμεις ανοίγουν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής Ακρίτας.

Αλβανία: Ταραχές κατά της επένδυσης του γαμπρού Τραμπ ‑ Πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών

Κόσμος 30.06.2026
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κοινοβούλιο του Εγκλήματος», «35 χρόνια καταστροφής, διαφθοράς, κλοπής και μείωσης του πληθυσμού» και «Για το μέλλον της Αλβανίας, η αλβανική πολιτική πρέπει να ξεριζωθεί».

Δείτε βίντεο: Κεραυνός πέφτει δίπλα σε γυναίκα, υπέστη καρδιακή ανακοπή και την επανέφεραν διασώστες στις ΗΠΑ

Κόσμος 30.06.2026
Κάμερα από τον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας καταγράφει τη στιγμή που μια εκτυφλωτική λάμψη καλύπτει το αυτοκίνητό της, ενώ στην περιοχή επικρατεί ισχυρή καταιγίδα με έντονη βροχόπτωση και κεραυνούς

Πετράλωνα: «Χτυπούσαν τα κουδούνια και βγήκαμε έξω» ‑ Πώς σώθηκαν οι ένοικοι από την κατάρρευση

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Οι ένοικοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι μέσα στην πολυκατοικία