E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Βγήκαν με κατσαρόλες στους δρόμους

Εφιάλτης η κατακρύλα της τουρκικής λίρας και οργή κατά Ερντογάν

Δημοσίευση 24/11/2021 | 09:23

Τουρκία: Βγήκαν με κατσαρόλες στους δρόμους

Οργισμένοι είναι οι Τούρκοι πολίτες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έρχονται αντιμέπωποι με την οικονομική κρίση καθώς η τουρκική λίρα κατέγραψε την Τρίτη βουτιά 15% – η δεύτερη χειρότερη απόδοση που είχε ποτέ- και υποχώρησε κατά 13,8% έναντι του ευρώ και κατά 13,5% έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης, με τους οικονομικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος στη χώρα.

Τούρκοι πολίτες στην Άγκυρα εν μέσ νομισματικής κρίσης

Μάλιστα η πολλοστή κατακρήμνιση της λίρας καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Ερντογάν, πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική και θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Με κατσαρόλες και τηγάνια στους δρόμους

Την ίδια στιγμή η υποτίμηση της τουρικής λίρας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους πολίτες που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους, βγαίνοντας στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα, σύμφωνα με την dw.com, ενώ στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας στον Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν κάποιοι Τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η κατακρύλα του νομίσματος είναι θέμα ημερών να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν βασικά προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ, όπως καφέ και ζάχαρη, στα οποία μάλιστα έχει τεθεί όριο αγορών, δύο πακέτα από κάθε προϊόν.


«Να επιστρέψουμε σε πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Semih Tumen, ο οποίος αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα στον τελευταίο γύρο της ταχείας αναμόρφωσης της ηγεσίας του Ερντογάν, ζήτησε άμεση επιστροφή στις πολιτικές που προστατεύουν την αξία της λίρας.

«Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως και πρέπει να επιστρέψουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού», έγραψε στο Twitter.


Πάντως μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την επενδυτική τράπεζα Nomura, σύμφωνα με το cnbc.com διαπίστωσε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του φιλικού Δανία‑Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο Δανός μέσος, πέντε χρόνια μετά το σοκαριστικό σκηνικό στο Euro 2020, έπεσε στο χορτάρι κατά τη διάρκειας του φιλικού με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την εκεχειρία, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Οι πύραυλοι στόχευσαν τα βόρεια της χώρας, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Μεγάλη έκπληξη στο Diamond League Στοκχόλμης: Ο Ντουπλάντις έμεινε 2ος στην έδρα του ‑ Δεν πέρασε τα 6μ

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο Σουηδός πρωταθλητής γνώρισε την πρώτη του ήττα σε αγώνα μετά από τρία χρόνια και 40 συνεχόμενες νίκες

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό: «Χτυπήσαμε κέντρα διοίκησης τρομοκρατών»

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Λιβανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο προκαταρκτικός απολογισμός ανέρχεται σε δύο νεκρούς και 11 τραυματίες

Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα που ήταν έτοιμος να πηδήξει από τον 6ο όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
«Ακουσε με, όλα θα πάνε καλά – για το καλό σου είμαστε εδώ», φέρεται να είπε ένας από τους δύο αστυνομικούς που επενέβησαν

Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό σπιτιού που «τραυματίστηκε» από τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων στο εσωτερικό κατοικίας

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές