E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Βγήκαν με κατσαρόλες στους δρόμους

Εφιάλτης η κατακρύλα της τουρκικής λίρας και οργή κατά Ερντογάν

Δημοσίευση 24/11/2021 | 09:23

Τουρκία: Βγήκαν με κατσαρόλες στους δρόμους

Οργισμένοι είναι οι Τούρκοι πολίτες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έρχονται αντιμέπωποι με την οικονομική κρίση καθώς η τουρκική λίρα κατέγραψε την Τρίτη βουτιά 15% – η δεύτερη χειρότερη απόδοση που είχε ποτέ- και υποχώρησε κατά 13,8% έναντι του ευρώ και κατά 13,5% έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης, με τους οικονομικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος στη χώρα.

Τούρκοι πολίτες στην Άγκυρα εν μέσ νομισματικής κρίσης

Μάλιστα η πολλοστή κατακρήμνιση της λίρας καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Ερντογάν, πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική και θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Με κατσαρόλες και τηγάνια στους δρόμους

Την ίδια στιγμή η υποτίμηση της τουρικής λίρας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους πολίτες που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους, βγαίνοντας στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα, σύμφωνα με την dw.com, ενώ στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας στον Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν κάποιοι Τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η κατακρύλα του νομίσματος είναι θέμα ημερών να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων με τους πολίτες να σπεύδουν να αγοράσουν βασικά προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ, όπως καφέ και ζάχαρη, στα οποία μάλιστα έχει τεθεί όριο αγορών, δύο πακέτα από κάθε προϊόν.


«Να επιστρέψουμε σε πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Semih Tumen, ο οποίος αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα στον τελευταίο γύρο της ταχείας αναμόρφωσης της ηγεσίας του Ερντογάν, ζήτησε άμεση επιστροφή στις πολιτικές που προστατεύουν την αξία της λίρας.

«Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως και πρέπει να επιστρέψουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού», έγραψε στο Twitter.


Πάντως μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την επενδυτική τράπεζα Nomura, σύμφωνα με το cnbc.com διαπίστωσε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2‑0: Ήταν κακός, έχασε και έπεσε στην 3η θέση

Αθλητικά Νέα 14.12.2025
Επιστροφή στις νίκες για τους Περιστεριώτες

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0‑5: Ασταμάτητο το… τρένο του Νίκολιτς

Αθλητικά Νέα 14.12.2025
Επιβλητική εμφάνιση από την Ένωση

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: «Για ακόμη μια φορά είχα άγιο»

Ελλάδα 14.12.2025
Αντιμέτωπος με μια ακόμη δοκιμασία ήρθε σήμερα 14 Δεκεμβρίου ο Αρης Μουγκοπέτρος

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό

Ελλάδα 14.12.2025
Ξεψύχησε στο ίδιο νοσοκομείο

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα 14.12.2025
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα 14.12.2025
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος 14.12.2025
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος 14.12.2025
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα 14.12.2025
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Χτες
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος Χτες
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.