E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφιάλτης το σενάριο για κορύφωση της πανδημίας τα Χριστούγεννα

Το plan b της κυβέρνησης

Δημοσίευση 23/11/2021 | 08:20

Εφιάλτης το σενάριο για κορύφωση της πανδημίας τα Χριστούγεννα

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθώς ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του και πάλι στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να επιβάλλουν καθολικό ή και τοπικό lockdown, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες έκανε λόγο για καλό και κακό σενάριο.

Το θετικό σενάριο αφορά στην κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία να υπάρξει αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, τα κρούσματα θα ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παραδέχθηκε ότι ανέμενε μεγαλύτερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο, τα ραντεβού για την τρίτη δόση πηγαίνουν πολύ καλά.

«Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς», είπε και σημείωσε ότι δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για τη χορήγηση πρώτης δόσης σε ηλικίες άνω των 60 ετών που ανέρχονται σε περίπου 570.000.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει διαρκώς πως θέμα lockdown στην Ελλάδα δεν τίθεται τόσο γιατί δεν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία και η οικονομία, όσο και γιατί οι εμβολιασμοί στους ενήλικες προχωρούν.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο.

Επαναξιολόγηση των μέτρων - Τα σενάρια

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει επαναξιολογώντας την κατάσταση, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα, επιπρόσθετα και πιο στοχευμένα μέτρα.

Όπως αναφέρει το Star, σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Ακόμα, θα υπάρξει αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τις αγορές εντός των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Στο τραπέζι αν χρειαστεί θα μπει και το rapid test για ανεμβολίαστους στα σουπερμάρκετ, αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιλεγεί.

Εξαδάχτυλος: Θα αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ

Για την κατάσταση στη χώρα μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.

«Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμενους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί», προειδοποίησε και τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς δεν είναι υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά».

Πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Στις δραματικές προβλέψεις των ειδικών για τα Χρισστούγεννα προστίθεται και αυτή του καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στο Star, μέχρι τα Χριστούγεννα 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες τις οικογένειές μας, μες τις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι» εξήγησε.

«Με απλά μαθηματικά πεθαίνουν, χάνονται κάθε μέρα 50- 60 άνθρωποι επί 50- 60 μέρες που κρατάει αυτό το κύμα- φτάνουμε πολύ εύκολα σε έναν αριθμό δυστυχώς 3.000 ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι τα Χριστούγεννα» κατέληξε.

Τρομάζουν οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και που σήμερα για πρώτη φορά οδήγησε στο να σπάσει το «φράγμα» των 100 θανάτων και των 600 διασωληνωμένων σε ένα 24ωρο.

Χτες, Δευτέρα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 105 σε ένα 24ωρο και των διασωληνομένων ασθενών στους 608.

Ήταν μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 16 Νοεμβρίου, όταν ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μελετώντας τα υγειονομικά μοντέλα, έκανε την πρόβλεψη για 92 νεκρούς από κορωνοϊό ημερησίως περί τις 17 Δεκεμβρίου και έως και 700 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 8 με 10 Δεκεμβρίου.

Αλλά και η πρόβλεψη του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσίοδρα, για 800 διασωληνωμένους στις αρχές Δεκεμβρίου, εντείνουν την ανησυχία, παρόλο που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δεν βλέπει να πλησιάζουμε σε αυτά τα νούμερα, αφού η εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θεωρείται ότι θα ανακόψει την διασπορά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζει, όμως, να είναι μεγάλος (53.000 με βάση στοιχεία της περασμένης Τρίτης έναντι 47.000 την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι ειδικοί ευελπιστούν πως εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης, θα πέσει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Επαναλοιμώξεις λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είπε ακόμη ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχει ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία.

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορωνοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι' αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)