E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεοδωρίδου: Μέσα σε 2‑3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Η ενημέρωση γίνεται από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ,γ, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

Δημοσίευση 22/11/2021 | 18:06

Θεοδωρίδου: Μέσα σε 2‑3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Εχουν γίνει ήδη 922.000 εμβολιασμοί με την τρίτη δόση - 150.000 ραντεβού 1ης δόσης εμβολιασμού έκλεισαν την τελευταία εβδομάδα

Αμεση είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στην τρίτη δόση του εμβολίου, αφού τα αντισώματα αυξάνονται σε διάστημα 2 έως 3 ημερών με αποτέλεσμα τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου προσβολής από την covid-19. Αυτό επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου , παρουσιάζοντας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τα δεδομένα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο κ.Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι οι εμβολιαστικές δομές είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ την τελευταία εβδομάδα κλείνουν περίπου 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης ημερησίως, πράγμα που αποτυπώνει την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων στις ΗΠΑ, για τον εμβολιασμό που είναι «εμβολιαστείτε άμεσα οι άνω των 12 ετών». Η χορήγηση της 3ης δόσης στη χώρα μας έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Το FDA έδωσε την έγκριση πριν από 48 ώρες για την 3η δόση, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pzizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι μισοί πήραν τρίτη δόση και από εκείνους νόσησαν μολις 6 και οι υπόλοιποι πήραν placebo και νόσησαν 126. Μόλις 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο εμφάνισαν περικαρδίτιδα. Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί ως προς την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για νόσηση μεγαλύτερη. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία- απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αποδεικνύουν ότι και η φυσική ανοσία από μόνη της δεν προστατεύει επαρκώς, ενώ οι μεταλλάξεις αύξησαν τη διασπορά. Νόσος και εμβολιασμός, η υβριδική ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη ανοσία. H κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε σε σχέση με την εποχική γρίπη ότι υπάρχει συγκέντρωση πάνω από 900 στελεχών. Η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη και έχουν γίνει 2,3 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και αναμένονται άλλες 300.000. «Εχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Για την τρίτη δόση η αναμνηστική δόση γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η, ενώ όσοι έκαναν Johnson στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Οσοι έχουν νοσήσει θα ανέβουν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr.

Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. Ο κ.Θεμιστοκλέους μίλησε για «καταδρομικούς εμβολιασμους» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτες πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

Σε ερώτηση για την επαναφορά κινήτρων ο κ.,Θεμιστοκλέους είπε πως ό,τι υπάρχει είναι αυτό που ανακοινώνεται.

Εχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, με βάση τα στοιχεία ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών. Για την εκκλησία ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα Πίστης και Ομολογίας, είμαστε, είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Για την αναγνώριση του ρωσικού/κινεζικού εμβολίου, ο κ.Θεμιστοκλέους απάντησε ότι τα εμβόλια είναι αναγνωρισμένα ήδη στην Ελλάδα. Και μπορεί κάποιος να το δείξει σε έντυπη μορφή. Για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα και θα λαμβάνει το δικό μας πιστοποιητικό.

Για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες 150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα έως τώρα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν