E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκκλησία: Σέβεται τα μέτρα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους πιστούς

Πράξη ατομικής ευθύνης ο εμβολιασμός

Δημοσίευση 22/11/2021 | 16:21

Εκκλησία: Σέβεται τα μέτρα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους πιστούς

«Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται με βάση τα νέα μέτρα.

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος «συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό και εθελοντικό προσωπικό των ναών, η συμμόρφωση των πιστών στα νέα μέτρα καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι δυνατότητες, ούτε οι εξουσίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε, σή­μερα, Δευ­τέρα 22 Νοεμβρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου.

Κατά την ση­με­ρινή Συ­νε­δρία η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος ε­ξέ­τασε τα δε­δο­μένα που διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στους χώρους λατρείας κατά την τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών.

Μετά την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και την τοποθέτηση όλων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών αποφάσισε ομοφώνως τα κάτωθι:

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Ομοίως συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά, όσο και ηθικά προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.

Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Απευθύνεται στην αίσθηση ευθύνης και το φιλότιμο του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προτρέπει:

1) να παραμένουν άρρηκτα ενωμένοι υπό την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Σεβασμιωτάτους Ποιμενάρχες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια, την οποία επιδιώκουν «προφάσει ευσεβείας» πρόσωπα τα οποία απεργάζονται σκοπούς ξένους προς την φύση της Εκκλησίας.

2) να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

3) να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις προς τον πανοικτίρμονα Θεό να αποστρέψει, να διασκεδάσει και να απομακρύνει την νόσο του κορωνοϊού, διότι για εμάς τους Χριστιανούς ισχύει ο αληθής και αδιάψευστος λόγος του ιερού Ψαλμωδού Δαβίδ (Ψαλμ. 126,1):, «ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃπόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (εάν ο ίδιος ο Κύριος δεν φυλάξει μια πόλη, μάταια αγρυπνεί ο φρουρός της).

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χίθροου: Ξεκινούν σταδιακά οι πτήσεις από σήμερα το βράδυ

Κόσμος 21.03.2025
Σε πλήρη λειτουργία από το Σάββατο 22/3

Δανία: Οι τρανς πολίτες μας να λαμβάνουν οδηγίες από την αμερικανική πρεσβεία πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ

Κόσμος 21.03.2025
Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο του εκτελεστικού διατάγματος Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίζουν μόνο δύο φύλα

Περιστέρι: «Ήπια τρία ποτήρια κρασί» λέει η 22χρονη που παρέσυρε θανάσιμα τον οδηγό ταξί

Ελλάδα 21.03.2025
Η 22χρονη ήταν στο Κερατσίνι και πήγαινε στην Πετρούπολη - «Είδα τα φώτα του και τρόμαξα, κατέβασα ταχύτητα»

Δίκη Φιλιππίδη: «Είχε σχέση με κοπέλες, θα μπορούσε να φτάσει σε ακατανόητες πράξεις λόγω χαρακτήρα» ‑ Η κατάθεση Μπιμπίλα

Ελλάδα 21.03.2025
«Σε κάθε παράσταση δημιουργούσε και μια σχέση. Μετά οι κοπέλες εξαφανιζόταν. Κάποιες έχουν πάει εξωτερικό και δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν» είπε ο Σ. Μπιμπίλας για τον Π. Φιλιππίδη

Μάριος Αθανασίου: Κλήθηκε για εξηγήσεις στη ΓΑΔΑ ‑ Η δήλωση που έκανε τη μέρα των μεγάλων συγκεντρώσεων για τα Τέμπη

Ελλάδα 21.03.2025
Ο γνωστός ηθοποιός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή για τους κουκουλοφόρους και τους ασφαλίτες

Τέμπη: Απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της πραγματογνωμοσύνης των βίντεο

Ελλάδα 21.03.2025
Η συμπληρωματική τεχνική έκθεση Ψαρόπουλου με ίχνη ξυλολίου-τολουολίου από 15 σημεία

Δίκη Φιλιππίδη: Οργή για τον εισαγγελέα – «Κάτι έχει προηγηθεί για να έρθει ο άνδρας σε στύση»

Ελλάδα 21.03.2025
Ένταση προκλήθηκε στην δίκη Φιλιππίδη, μετά από τις ερωτήσεις – τοποθετήσεις του εισαγγελέα, με αιχμές για ευθύνες στο θύμα.

Συμμορία «τιμωρών» προσέγγιζε γκέι και τους ξυλοκοπούσε – Από 14 ως 26 ετών οι δράστες

Κόσμος 21.03.2025
Στη κατοχή των προσαχθέντων βρέθηκαν όπλα και ναζιστικά ενθύμια

Νορβηγός μηνύει το ChatGPT που ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δολοφόνησε τα παιδιά του

Κόσμος 21.03.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη τον «έβγαλε» παιδοκτόνο

Βόλος: «Δεχόμουν απειλές ότι θα με βιάσουν και θα με σκοτώσουν» είπε η 35χρονη που έκλεψε 50.000 ευρώ από βενζινάδικο

Ελλάδα 21.03.2025
«Μου έχει επιστρέψει 45.000 ευρώ, αλλά δεν μας λέει πού έχουν πάει τα υπόλοιπα», είπε ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου

Καθίζηση στη σήραγγα Όρθυος μετά το Λιανοκλάδι ‑ Πώς θα κινούνται τα τραίνα

Ελλάδα 21.03.2025
Η καθίζηση προκλήθηκε από τη σαθρότητα του εδάφους στην ευρύτερη περιοχή, μετά την κακοκαιρία «Ιανός»