E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: 900 ευρώ σε υγειονομικούς και 250 ευρώ σε συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

Δημοσίευση 22/11/2021 | 13:28

Μητσοτάκης: 900 ευρώ σε υγειονομικούς και 250 ευρώ σε συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο και σε πολίτες με αναπηρία, αλλά και επίδομα 900 ευρώ στους υγειονομικούς, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Θα απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες. Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή.

Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρεται για ανέξοδες εντυπώσεις ούτε για φτηνούς λαϊκισμούς, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε ότι η αυξημένη ζήτηση αύξησε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Γι’ αυτούς τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια και στην χώρα μας, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς για το φαινόμενο αυτό και τόνισε ότι συμφωνούν οι περισσότεροι ότι θα είναι πρόσκαιρο.

Η ΕΚΤ, είπε ο πρωθυπουργός είναι διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής που παρατηρείται στην Ευρώπη και τασσόμαστε κι εμείς με αυτή την άποψη, πρόσθεσε.

Θύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε κάτι τέτοιο. Είχε συμβεί και το 2011 και υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.

Εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για την χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα πουλάει και τηλεοπτικά αλλά η εικόνα στην αγορά είναι άλλη.

«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα τον μήνα Οκτώβριο έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% και σε άλλες χώρες είναι πάνω από την μονάδα.

«Δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές ώς προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί αυξήθηκε το ρεύμα

Είναι αποτέλεσμα μιας στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει γεωπολιτικές αιτίες και είναι ένα φαινόμενο που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, ότι η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. «Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με ψέμματα και εντυπώσεις της στιγμής», είπε.

Τόνισε ακόμα ότι πιστεύει ότι η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά και αυτή η άμυνα στο κύμα των ανατιμήσεων, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Και πως με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων αυξήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων. Επίσης, σημείωσε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί επί δυο χρόνια. «Πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος την οποία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε».

Το συνολικό ποσό για την στήριξη αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και αν το δει κανείς αναλογικά ποσοστιαία είναι η μεγαλύτερη από αυτές που έχουν δοθεί στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ΔΕΗ και τόνισε ότι η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και είναι ισχυρή γιατί μας την παραδώσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έκανε αύξηση κεφαλαίου. Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές της σε μια αντίστοιχη πολιτική. «Δεν είναι μόνο το ύψος του λογαριασμού αλλά και οι διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν», είπε ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το πρόγραμμα ως συνεκτικό και τολμηρό που αφορά όλους. Πρόσθεσε ότι με παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά στην άνοδο των τιμών γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των νέων τονίζοντας με έμφαση την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δυο δόσεις μέσα στο 2022.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η χώρα και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου αλλά και την αποθήκευσή του έτσι ώστε να απορροφούνται οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε και σε ακόμα μια αλήθεια την οποία όπως είπε θεωρεί ως την πιο σημαντική. Την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% σε δυο χρόνια. Τόνισε ακόμα ότι τον Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος γονικής παροχής έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε απαριθμώντας τα μέτρα.

«Ευτυχώς για τους Έλληνες και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4 χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πανδημία σε σχέση με την οικονομία, και τόνισε ότι «με πάνω από 40 δισ ευρώ η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ κρατώντας όρθια την παραγωγή και την οικονομία. Κέρδισε τις προκλήσεις χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό της και γι’ αυτό σήμερα σύμφωνα με την Κομισιόν εμφανίζει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στην ανεργία λέγοντας ότι η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ανάσχεση της ανεργίας. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτινασσόταν. «Μιλήστε λίγο στα παιδιά του brain drain που έφυγαν στα δικά σας χρόνια και γιατί επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ακόμα ότι με τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία υπάρχει η άνεση να αμυνόμαστε και η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δίνουν πραγματική προοπτική στην χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας

Θύμα άγριας επίθεσης φύλακας στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι ελλείψεις σε προσωπικό βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και οι αφόρητες συνθήκες κράτησης που επικρατούν δοκιμάζουν του κρατούμενους

Μάρω Κοντού: Νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ηθοποιός παρακολουθείται παράλληλα από πνευμονολόγους λόγω πνευμονολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει

Γνωστός αθλητής BASE Jumping σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια άλματος – Είχε εμφανιστεί στο Super Bowl του 2012 με τη Μαντόνα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το BASE Jumping, γνωστό και ως άλμα βάσης, είναι extreme sport στο οποίο ο αθλητής πηδά με αλεξίπτωτο ή πετά με wingsuit από καθορισμένο ύψος, όπως κτίριο ή βράχο

Συντριβή βομβαρδιστικού B‑52 στην Καλιφόρνια: Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία από το 1982 ‑ 8 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το B-52 Stratofortress εκτελούσε προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση όταν κατέπεσε

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την χτύπησε με σιδερόβεργα και μετά της κατάφερε μαχαιριές στην πλάτη

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 16χρονος γιος της βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Σήμερα (16/06) διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση και στους δύο.

Μουντιάλ 2026: Τέσσερις ισοπαλίες στη 5η ημέρα – Όλα τα γκολ και οι εκπλήξεις στα αμερικανικά γήπεδα

Αθλητικά Νέα 16.06.2026
Το Πράσινο Ακρωτήρι σταμάτησε την Ισπανία, η Σαουδική Αραβία πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη και τέσσερις ισοπαλίες σημάδεψαν τη βραδιά

Ναύπλιο: Η άγνωστη ιστορία της νοσηλεύτριας που κατέρρευσε και πέθανε – Είχε χάσει το παιδί της

Ελλάδα 16.06.2026
Συγκλονιστικό περιστατικό με θύμα μια 55χρονη νοσηλεύτρια στο Ναύπλιο

Τραγωδία στην Εύβοια: 21χρονη έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σφήκας

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το ιατρικό προσωπικό αγωνίστηκε επί ώρες για να την ανασύρει, χωρίς αποτέλεσμα

«Δεν θυμόμαστε ποιος έπρεπε να δέσει το σχοινί»: Οργή μετά τον θάνατο 21χρονης σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι υπεύθυνοι της δραστηριότητας κρατούν κοινή γραμμή απέναντι στις Αρχές