E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Lockdown δύο ταχυτήτων στη Βαυαρία

«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ

Δημοσίευση 19/11/2021 | 16:51

Γερμανία: Lockdown δύο ταχυτήτων στη Βαυαρία

Σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Γενικό lockdown στις «κόκκινες» περιοχές

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορωνοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των ‘Αλπεων», εξήγησε.

Lockdown για ανεμβολίαστους στην υπόλοιπη Βαυαρία

Σε ό,τι αφορά και το υπόλοιπο κρατίδιο, στο εξής αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μόνο με το 25% της μέγιστης χωρητικότητας και με τον Κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ). Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και κλείνουν άμεσα, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όλα τα κλαμπ και τα μπαρ.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα είναι χειρότερο και πιο ημικυκλικό. Ως αποτέλεσμα, η επίπτωσή του είναι πολύ σοβαρή και οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη. Ένα είναι σαφές: ο κίνδυνος και η πρόκληση για τη Βαυαρία προέρχονται από το κενό εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και διευκρίνισε ότι το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει όλα τα νομικά περιθώρια και να επιβάλει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένους περιορισμούς και σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown – και για τους εμβολιασμένους – είναι κατά τη γνώμη του νομικά δύσκολο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό. Ο κ. Ζέντερ άσκησε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά κριτική στα κόμματα του πιθανού νέου συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας», το οποίο επιτρέπει αμεσότερα και πιο αυστηρά μέτρα και εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου.

Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.

Αυστρία: Καθολικό lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Την επιβολή καθολικού lockdown για το σύνολο του πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των εμβολιασμένων πολιτών, ανακοίνωσε η Αυστρία, καθιστάμενη έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επαναφέρει ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση του 4ου κύματος.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει το πολύ για 20 ημέρες.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης ότι ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. 

Στα πρόθυρα lockdown και η Γερμανία

Αυστρία και Γερμανία φαίνεται να αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία ως προς την επιδημιολογική τους εικόνα, πιθανώς δε και ως προς τα επικείμενα μέτρα.

Ετσι, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως ευρισκόμενη σε «μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Γερμανία: Σε καραντίνα οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις παραπάνω χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα 10 ημερών. Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας νωπής μυζήθρας λόγω ανίχνευσης σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών

Ελλάδα 28.11.2025
Οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Τέμπη ‑ Καρυστιανού / Οργή στη δίκη για τα «χαμένα» βίντεο ‑ «Ο Μπακαϊμης είναι ο πρώτος που έβαλε χέρι»

Ελλάδα 28.11.2025
Οι κατηγορούμενοι διώκονται για την υπεξαίρεση και εξαφάνιση του βιντεοληπτικού υλικού που φέρεται να απεικόνιζε τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Εξεταστική: Στις 11 Δεκέμβρη καταθέτει ο «Φραπές» – Ποιος ο σχεδιασμός για τα πολιτικά πρόσωπα

Ελλάδα 28.11.2025
Μια μέρα αργότερα τη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στην εξεταστική θα καταθέσουν οι Χρήστος Μπουκώρος και Μανώλης Χνάρης

Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα 28.11.2025
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε

Ανησυχία στην Ισπανία: Εμφανίστηκαν έπειτα από 31 χρόνια κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κόσμος 28.11.2025
Ο ιός, που είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά φονικός για τους χοίρους, επεκτείνεται στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Θεσσαλονίκη: 37χρονος έδωσε τέλος στη ζωή μου με όπλο – Τον βρήκε μέσα στο ΙΧ του περαστικός

Ελλάδα 28.11.2025
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε πολίτης το πρωί της περασμένης Κυριακής σε περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικό σκάνδαλο στη Ρουμανία: Ο υπουργός Αμυνας παραιτήθηκε επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του

Κόσμος 28.11.2025
Το βιογραφικό του Ιονούτ Μοστεάνου περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε αποφοίτησε και από ποιο πανεπιστήμιο

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα ‑ Τι αναφέρει η παραδοσιακή μέθοδος

Ελλάδα 28.11.2025
Τα Μερομήνια αποτελούν την παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού

Αντρες δολοφόνησαν και πέταξαν σε βάλτο την έφηβη αδερφή τους, επειδή «αμαύρωσε την τιμή τους»

Κόσμος 28.11.2025
Φρικτό έγκλημα στην Ολλανδία, ακόμα ένα, το οποίο έγινε στο όνομα της «τιμής» μουσουλμανικής οικογένειας

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ ‑ «Σε περίμενα όλη μέρα»

Κόσμος 28.11.2025
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία

Ελλάδα 28.11.2025
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες