E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Δημοσίευση 19/11/2021 | 09:45

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση, αλλά αντέχει. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ που λειτουργούν ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και υποδομή ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει διασωλήνωση, εκτός ΜΕΘ.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Ως προς τους εμβολιασμούς, τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 65%.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

(α) Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),

(β) μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια, ανοικτοί χώροι εστίασης). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

(γ) διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Συγκεκριμένα, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μοναάδα της Αγοράς για την εφαρμογή των μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ομηρία σε τράπεζα στη Γερμανία μετά από επίθεση σε χρηματαποστολή

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

«Πήρα το όπλο για μπαλοθιές στη μνήμη του και κατέληξα δολοφόνος»: Υπό άκρα μυστικότητα η απολογία του 54χρονου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στην Αμμουδάρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο

Η πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ. που διχάζει τους Ελβετούς: Τι έδειξε δημοσκόπηση

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

Κόσμος 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις

Συναγερμός στην Αργεντινή: Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ελέγχους

«Ο παράδεισος κέρδισε έναν άγγελο»: Το σπαρακτικό μήνυμα της αδερφής του Νικήτα μετά την κηδεία

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
«Καλό ταξίδι στο φως ζωή μου, που έφυγες και με άφησες εδώ μόνη μου» έγραψε επίσης η νεαρή σε ανάρτησή της στο Facebook.