E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Δημοσίευση 19/11/2021 | 09:45

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση, αλλά αντέχει. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ που λειτουργούν ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και υποδομή ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει διασωλήνωση, εκτός ΜΕΘ.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Ως προς τους εμβολιασμούς, τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 65%.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

(α) Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),

(β) μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια, ανοικτοί χώροι εστίασης). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

(γ) διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Συγκεκριμένα, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μοναάδα της Αγοράς για την εφαρμογή των μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα 08.02.2026
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος 08.02.2026
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα 08.02.2026
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος 08.02.2026
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα 08.02.2026
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα 08.02.2026
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος 08.02.2026
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα 08.02.2026
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα 08.02.2026
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα 08.02.2026
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός 08.02.2026
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος