E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Δημοσίευση 19/11/2021 | 09:45

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση, αλλά αντέχει. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ που λειτουργούν ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και υποδομή ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει διασωλήνωση, εκτός ΜΕΘ.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Ως προς τους εμβολιασμούς, τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 65%.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

(α) Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),

(β) μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια, ανοικτοί χώροι εστίασης). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

(γ) διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Συγκεκριμένα, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μοναάδα της Αγοράς για την εφαρμογή των μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η θρυλική Ιταλίδα τραγουδίστρια Ορνέλα Βανόνι

Κόσμος 22.11.2025
Από τις γνωστότερες προσωπικότητες της ιταλικής μουσικής, ήταν επίσης ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ελλάδα 22.11.2025
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2025
Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν