E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Δημοσίευση 19/11/2021 | 09:45

Από 7:00 έως 9:30 η άφιξη στους χώρους εργασίας, αλλαγές και στο ωράριο του λιανεμπορίου

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση, αλλά αντέχει. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ που λειτουργούν ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και υποδομή ώστε να μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει διασωλήνωση, εκτός ΜΕΘ.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Ως προς τους εμβολιασμούς, τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 900.000. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στον γενικό πληθυσμό είναι 65%.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

(α) Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),

(β) μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας, κομμωτήρια, ανοικτοί χώροι εστίασης). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

(γ) διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Συγκεκριμένα, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μοναάδα της Αγοράς για την εφαρμογή των μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιωάννινα: Πλημμύρισαν οι δρόμοι από την έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι ‑ Δέντρο καταπλάκωσε ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους των Ιωαννίνων - «Κραυγή» απόγνωσης από τους κατοίκους

Καταδικάστηκε ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε για παράνομο στοιχηματισμό

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Καταδίκη – «χαστούκι» για τον Σαντετίν Σαράν, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για την προεδρία του τουρκικού συλλόγου

Ηλικιωμένος πυροβόλησε και σκότωσε τον αδερφό του στα Τρίκαλα

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ο δράστης συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων και το θύμα στο Νοσοκομείο

Ιστορική μέρα για τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις: Για πρώτη φορά μπαίνουν ως εθελόντριες στον Στρατό, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Παρουσιάστηκαν συνολικά 72 γυναίκες - Η ορκωμοσία των εθελοντριών γυναικών θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουνίου

Πώς έγινε το σοκαριστικό τροχαίο στη Ναύπακτο: Τα πήρε όλα σβάρνα ο οδηγός, του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Συγκρούστηκε με 3 σταθμευμένα δίκυκλα, 2 σταθμευμένα αυτοκίνητα, 1 ακόμη όχημα το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε 2 καταστήματα

Γιαννακόπουλος: «Τρία χρόνια κρούω τον κώδωνα ‑ Τώρα θα μιλήσω στη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνετε»

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ και έδωσε το στίγμα των κινήσεων του Παναθηναϊκού από εδώ και πέρα.

Αρειος Πάγος: Δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη ‑ Πώς θα υπολογίζονται οι τόκοι

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Δημοσιεύθηκε η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στις 10 Ιουνίου ξεκινάει η διαδικασία, μέχρι τέλος καλοκαιριού οι 2 ψηφοφορίες

Πολιτική 04.06.2026
Τι προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων - Αναμένονται οι προτάσεις των άλλων κομμάτων

Μαρζάν Σατραπί: Πέθανε η καλλιτέχνης που δημιούργησε το «Περσέπολις»

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
«Η Μαρζάν Σατραπί πέθανε από θλίψη λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της και έρωτα της ζωής της»

Έσβησε η φωτιά στη Φιλοθέη Αττικής

Ελλάδα 04.06.2026
Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα

ECDC: Κουνούπι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα ‑ Ποια τα συμπτώματα

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Η τελευταία επιστημονική ενημέρωση αναδεικνύει δύο ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις για την Ευρώπη