E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορική σεληνιακή έκλειψη σήμερα

Η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών

Δημοσίευση 19/11/2021 | 08:38

Ιστορική σεληνιακή έκλειψη σήμερα

Με διάρκεια 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα η αποψινή «μαραθώνια» μερική έκλειψη θα μαγέψει πολλές χώρες - Δυστυχώς το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό από Ελλάδα και Κύπρο

Απόψε το βράδυ (Παρασκευή 19 Νοεμβρίου), αστρονόμοι και λάτρεις του διαστήματος θα μπορούν να απολαύσουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική σεληνιακή έκλειψη των τελευταίων 580 ετών.

Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για τη δεύτερη σεληνιακή έκλειψη του έτους και, όπως αναφέρει το «Business Insider», θα είναι παρόμοια με αυτήν της 26ης Μαΐου του 2021.

Η σεληνιακή έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης των τελευταίων 580 ετών και επίσης η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί εντός διαστήματος 1.000 ετών, αφού η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας είναι πιθανή στις 8 Φεβρουαρίου 2669. Την τελευταία φορά που συνέβη μία τόσο μεγάλης διάρκειας μερική έκλειψη Σελήνης ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1440.

Η συνολική διάρκεια της αυριανής μερικής έκλειψης θα είναι 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. Το «μονοπάτι» της αυριανής σεληνιακής έκλειψης θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μερική έκλειψη πραγματοποιείται 1,7 μέρες προτού η Σελήνη φθάσει στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της από τη Γη, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης.

Η ιδιαιτερότητά της, όπως επισημαίνει το «Business Insider», είναι ότι πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά και γι' αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2.669, σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου «Holcomb» της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η ΝΑSA αναφέρει ότι, η σχεδόν ολική αυριανή σεληνιακή έκλειψη, που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου, θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο, μαζί με την παρασκιά, θα διαρκέσει έξι ώρες.

Η μεγαλύτερης διάρκειας ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και η διάρκειά της ήταν μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου του 2021, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου του 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου του 2022.

Η έκλειψη της Σελήνης πραγματοποιείται όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα η Σελήνη να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Discombobulator»: Ο Τραμπ λέει ότι χρησιμοποιήθηκε μυστικό όπλο για τη σύλληψη Μαδούρο

Κόσμος Χτες
O Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το συγκεκριμένο μέσο «έκανε τον εξοπλισμό του αντιπάλου να μη λειτουργεί»

ΗΠΑ: Στην «κατάψυξη» η μισή χώρα – Στο σκοτάδι 500.000 νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Παράλυση στις αερομεταφορές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σημαντική συμφωνία ΕΕ‑Ινδίας για εξαγωγές: Καταργούνται οι δασμοί σε κρασί και ελαιόλαδο

Κόσμος Χτες
Η εμπορική συμφωνία υπόσχεται σημαντικές μειώσεις δασμών για το κρασί και το ελαιόλαδο, διατηρώντας όμως την προστασία σε κρέας, πουλερικά και ζάχαρη

Πρατήρια καυσίμων: Προφυλακίστηκαν τα 4 μέλη του κυκλώματος με τα παράνομα λογισμικά

Ελλάδα Χτες
Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη με πτώμα γυναίκας χωρίς κεφάλι και πόδια σε κάδο σκουπιδιών

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δύο Ουζμπέκους και αργότερα έναν τρίτο ύποπτο

Διακοπή κυκλοφορίας στην Λιοσίων λόγω φωτιάς σε κτίριο στο ύψος της οδού Ηπείρου

Ελλάδα Χτες
Τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε η πυρκαγιά στο κτίριο δεν έχουν γνωστοποιηθεί

Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία ‑ Εκκρεμούσαν κι άλλες καταγγελίες

Ελλάδα Χτες
Εις βάρος της εκπαιδευτικού έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το υπουργείο Παιδείας

Εξαφάνιση 16χρονης: Νέο βίντεο φέρεται να καταγράφει τη Λόρα στου Ζωγράφου

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές εξετάζουν το νέο βίντεο από κατάστημα στην περιοχή του Ζωγράφου

Εντοπίστηκε φάλαινα δίπλα σε ψαράδες στον Παγασητικό Κόλπο στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Εντυπωσιακό είναι το πλάνο στο 5:05, όταν η φάλαινα βγαίνει σχεδόν ολόκληρη έξω από το νερό και φανερώνεται το μέγεθός της

Πώς έγινε η πατρoκτovία στη Γλυφάδα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο 46χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ‑ Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός Χτες
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται αύριο Δευτέρα (26-01-2026) σε πολλές περιοχές της χώρας μας, εξέδωσε η ΕΜΥ