E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορική σεληνιακή έκλειψη σήμερα

Η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών

Δημοσίευση 19/11/2021 | 08:38

Ιστορική σεληνιακή έκλειψη σήμερα

Με διάρκεια 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα η αποψινή «μαραθώνια» μερική έκλειψη θα μαγέψει πολλές χώρες - Δυστυχώς το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό από Ελλάδα και Κύπρο

Απόψε το βράδυ (Παρασκευή 19 Νοεμβρίου), αστρονόμοι και λάτρεις του διαστήματος θα μπορούν να απολαύσουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική σεληνιακή έκλειψη των τελευταίων 580 ετών.

Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για τη δεύτερη σεληνιακή έκλειψη του έτους και, όπως αναφέρει το «Business Insider», θα είναι παρόμοια με αυτήν της 26ης Μαΐου του 2021.

Η σεληνιακή έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης των τελευταίων 580 ετών και επίσης η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί εντός διαστήματος 1.000 ετών, αφού η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας είναι πιθανή στις 8 Φεβρουαρίου 2669. Την τελευταία φορά που συνέβη μία τόσο μεγάλης διάρκειας μερική έκλειψη Σελήνης ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1440.

Η συνολική διάρκεια της αυριανής μερικής έκλειψης θα είναι 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. Το «μονοπάτι» της αυριανής σεληνιακής έκλειψης θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μερική έκλειψη πραγματοποιείται 1,7 μέρες προτού η Σελήνη φθάσει στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της από τη Γη, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης.

Η ιδιαιτερότητά της, όπως επισημαίνει το «Business Insider», είναι ότι πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά και γι' αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2.669, σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου «Holcomb» της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η ΝΑSA αναφέρει ότι, η σχεδόν ολική αυριανή σεληνιακή έκλειψη, που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου, θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο, μαζί με την παρασκιά, θα διαρκέσει έξι ώρες.

Η μεγαλύτερης διάρκειας ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και η διάρκειά της ήταν μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου του 2021, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου του 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου του 2022.

Η έκλειψη της Σελήνης πραγματοποιείται όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα η Σελήνη να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα 04.01.2026
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα 04.01.2026
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα 04.01.2026
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα 04.01.2026
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους

Απίστευτο: Πόνταρε 30.000 δολάρια στην πτώση του Μαδούρο και έγινε πλούσιος

Κόσμος 04.01.2026
Το «χρυσό» ποντάρισμα για την πτώση του καθεστώς Μαδούρο

Ο «Αϊνστάιν της Wall Street» αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι

Κόσμος 04.01.2026
Η συμβουλή του ανθρώπου που ζει τη Wall Street εδώ και 40 χρόνια

ΥΠΑ: Προβλήματα στις επικοινωνίες του FIR Αθηνών ‑ Έχει εκδοθεί NOTAM

Ελλάδα 04.01.2026
Για την απόλυτη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων, προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο μέρος των υπερπτήσεων

Κοκτέιλ γρίπης και ιώσεων: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ελλάδα 04.01.2026
Μεγάλο ποσοστό των εισαγωγών αφορά πολίτες με επιβαρυμένη κλινική εικόνα

Επίθεση ΗΠΑ στη Βενεζουέλα: Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη δήλωση Μητσοτάκη ‑ «Δουλική στάση»

Πολιτική 04.01.2026
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά καταγγέλλουν «σιωπή», «υποκρισία» και «δουλική στάση», κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διεθνούς νομιμότητας και επικίνδυνα διπλά μέτρα και σταθμά

Τι θα γίνει με τον «μαύρο χρυσό» της Βενεζουέλας ‑ Ο ρόλος των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών

Κόσμος 04.01.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ανοικοδόμηση υποδομών μετά την απομάκρυνση του Μαδούρο. Οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί ωστόσο τηρούν σιγή ιχθύος

Σοβαρό πρόβλημα στο FIR Αθηνών: Καθηλώνονται όλα τα αεροπλάνα λόγω τεχνικού ζητήματος

Ελλάδα 04.01.2026
Κλείνει ο Ελληνικός Εναέριος Χώρος - Εξυπηρετούνται μόνο οι πτήσεις που ήταν ήδη στον αέρα