E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

«Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων» το μήνυμα της κυβέρνησης

Δημοσίευση 18/11/2021 | 10:33

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

Πραγματικότητα κινδυνεύουν να γίνουν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου, συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.

Η χώρα βαδίζει σε τροχιά 90 θανάτων την ημέρα: Χθες καταγράφηκαν, 87 νέοι θάνατοι, που αποτυπώνουν την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να «κλείσει» με 2000 νεκρούς.

Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων πολλοί τάχθηκαν υπερ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.

Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.

Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως χθες Τετάρτη, έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα, πριν αυτό «διαλύσει» στο σύστημα υγείας.

Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 561, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα όρια του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πολύ έντονα από τους 600 και πάνω. Πρόκειται για έναν αριθμό που έμοιαζε μακρινός, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες δείχνει, δυστυχώς, να πλησιάζει απειλητικά.

«Οχι» Μητσοτάκη σε lockdown – Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων

Όπως και να έχει η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το lockdown, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός προχωρά σε έκτακτο διάγγελμα σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα, και στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική για τις επόμενες μέρες έως και τις γιορτές.

Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων».

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.

Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν αντικειμενικά δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου

«Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Ασχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)

Παραλήρημα της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα, εσείς σφάξατε Τούρκους στην Τριπολιτσά

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση

X: Περιορίζει τους χρήστες χωρίς μπλε τικ σε 50 δημοσιεύσεις την ημέρα

Κόσμος Χτες
Οι οι επικριτές αυτού του περιορισμού προειδοποιούν ότι μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικότερη αποχώρηση χρηστών

Καρκίνος: Κοινό φάρμακο για το άσθμα ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών του

Tech + Science Χτες
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cancer

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων ‑ Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Ελλάδα Χτες
Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών με την ίδια εργασιακή θέση

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε μήνυση σε Κουσουλό και Γεωργιάδη – Για ποιο λόγο

E-Daily 3.Left Χτες
Πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατά της Αννας Καρακίτσου, του Πέτρου Κουσουλού, του Χαράλαμπου Κούτρα και του Αδωνι Γεωργιάδη

Μήνυση Καρυστιανού και Αυγερινού σε Καραχάλιο, μετά τις αναφορές περί «εντολής ίδρυσης κόμματος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Καταγγέλλουν το Νίκο Καραχάλιο για «ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς»