E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

«Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων» το μήνυμα της κυβέρνησης

Δημοσίευση 18/11/2021 | 10:33

Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί

Πραγματικότητα κινδυνεύουν να γίνουν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου, συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το καταπονημένο ΕΣΥ.

Η χώρα βαδίζει σε τροχιά 90 θανάτων την ημέρα: Χθες καταγράφηκαν, 87 νέοι θάνατοι, που αποτυπώνουν την αύξηση των κρουσμάτων πριν από 2-3 εβδομάδες. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία ο Νοέμβριος αναμένεται να «κλείσει» με 2000 νεκρούς.

Ήδη από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων πολλοί τάχθηκαν υπερ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο.

Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.

Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως χθες Τετάρτη, έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Νοέμβρης μοιάζει να είναι ο χειρότερος μήνας, όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 17 ημέρες η χώρα μας μετράει 111.216 κρούσματα και 1.037 θανάτους από τον φονικό ιό.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα, πριν αυτό «διαλύσει» στο σύστημα υγείας.

Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 561, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα όρια του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πολύ έντονα από τους 600 και πάνω. Πρόκειται για έναν αριθμό που έμοιαζε μακρινός, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες δείχνει, δυστυχώς, να πλησιάζει απειλητικά.

«Οχι» Μητσοτάκη σε lockdown – Εμβολιασμός ή Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων

Όπως και να έχει η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει το lockdown, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός προχωρά σε έκτακτο διάγγελμα σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα, και στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική για τις επόμενες μέρες έως και τις γιορτές.

Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων».

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.

Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν αντικειμενικά δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία «Kristin»: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλάζι, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Καιρός 29.01.2026
Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Kristin»

Τύμπανα πολέμου στο Ιράν: «Τελειώνει ο χρόνος σας» λέει ο Τραμπ ‑ Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο

Κόσμος 29.01.2026
Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες «με τα δάχτυλα στη σκανδάλη» απαντάει η Τεχεράνη

Δήμαρχος στις Φιλιππίνες δέχθηκε επίθεση με RPG! ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 29.01.2026
Δύο από τα μέλη της ασφάλειας του δημάρχου τραυματίστηκαν, ενώ τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν λίγο αργότερα σε επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας

Αγιαξ – Ολυμπιακός 1‑2: Θρυλική πρόκριση και φουλ για τους «16»

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Μεγάλη βραδιά για τους «ερυθρόλευκους»

Τι αλλάζει στα ενοίκια από την 1η Απριλίου: Δεν θα ισχύει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ για ποσά που προέρχονται από μισθώματα

Οικονομία Χτες
Τέλος οι συναλλαγές «στο χέρι» καθώς παύουν να αναγνωρίζονται οι πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος – Ποιες οι συστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Γαλλία: Ένοχος ο πρώην γερουσιαστής που νάρκωσε βουλεύτρια με MDMA

Κόσμος Χτες
Στόχος της πράξης του φέρεται πως ήταν να της επιτεθεί σeξουαλικά

Έκρηξη στη Βιολάντα: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες

Ελλάδα Χτες
Όταν η δικογραφία ολοκληρωθεί και φτάσει πλήρης στην εισαγγελική αρχή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και για το αν θα ασκηθούν επιπλέον διώξεις

Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Αρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Αρης, με επικεφαλής τους Ρέγες και Γκουγκουλιά, έδωσε το «παρών» στη Τούμπα, όπου και εναπόθεσε λουλούδια προς τιμήν των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στο δυστύχημα της Ρουμανίας.

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Γιάννης Μπουτέας ‑ Ποιο έργο του βλέπουμε καθημερινά στη στάση Κεραμεικός του Μετρό

Ελλάδα Χτες
Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τις νεκρές γυναίκες στη Μενεμένη ‑ Αναφορά για θανατηφόρο βιασμό της 46χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος κρατείται και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, σε εκτέλεση του οποίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί

Μάικ Τζέιμς: «Κατά τη γνώμη μου, είμαι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Euroleague»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αμερικανός σταρ της Μονακό μίλησε στο podcast «Euroinsiders» εκφράζοντας τη γνώμη του, όσον αφορά τον GOAT της ιστορία της Euroleague, απαντώντας τον εαυτό του

Ο Ιβάν Σαββίδης καλύπτει όλα τα έξοδα των αδικοχαμένων φιλάθλων του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου του Βορρά