E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο προστατεύει η μάσκα από τις μολύνσεις Covid‑19

Τα μέτρα προφύλαξης που βοηθούν

Δημοσίευση 18/11/2021 | 10:01

Πόσο προστατεύει η μάσκα από τις μολύνσεις Covid‑19

Η χρήση μάσκας είναι το αποτελεσματικότερο -πέρα από τα εμβόλια– μη φαρμακευτικό μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό, μειώνοντας κατά 53% τις μολύνσεις από τον ιό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετείχε και μια ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς.

Ειδικότερα, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Μόνας στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με τον «Guardian», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες. Στη μελέτη συμμετείχε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).

Κορονοϊός – Έρευνα: Η προστασία από το τακτικό πλύσιμο των χεριών

Συνδυάζοντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μάσκα μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γι’ αυτό, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

Η μελέτη έδειξε ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης), όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.12.2025
Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 04.12.2025
Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Ελλάδα 04.12.2025
Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Αθλητικά Νέα 04.12.2025
Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ελλάδα 04.12.2025
Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Οικονομία 04.12.2025
Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Ελλάδα 04.12.2025
Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Οικονομία 04.12.2025
Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Ελλάδα 04.12.2025
«Δεν την έσωσε ούτε την τελευταία στιγμή, είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του»

Κακοκαιρία BYRON: 8 περιοχές σε κόκκινο συναγερμό

Καιρός 04.12.2025
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες για τις επόμενες 48 ώρες

Συνεχίζεται και αύριο η απεργία των ταξί στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η απεργία των ταξί στην Αττική