E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον

Δείτε τη μελέτη

Δημοσίευση 17/11/2021 | 15:40

Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον

Μάθαμε να είμαστε καθημερινά προσκολλημένοι πάνω στα smartphones και τα τάμπλετ μας, «σκρολάροντας» ασύστολα επί σχεδόν 16 ώρες την ημέρα, όσες δεν κοιμόμαστε δηλαδή, αλλά αυτό το ανελέητο «σερφάρισμα» πολλών εκατ. ανθρώπων ταυτόχρονα, το οποίο απαιτεί μια τεράστια υποδομή από κεραίες και σέρβερ, επιβαρύνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το σχετικό εκτενές δημοσίευμα του CNBC.

Μια πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Greenspector, μέτρησε την αύξηση στις εκπομπές ρύπων προς την ατμόσφαιρα που οφείλονται στις δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών social media από ένα και μόνο άτομο, ισοδυναμεί με τη μετακίνηση ενός μικρού αυτοκινήτου κατά 1,4 χιλιόμετρα την ημέρα, δηλαδή 511 χιλιόμετρα τον χρόνο.

Ο καθηγητής Μηχανικής του πανεπιστημίου Μακμάστερ [McMaster], Δρ. Λότφι Μπέλκχιρ [Lotfi Belkhir], σχολιάζει πως «το κόλλημά μας αυτό πάνω στα κινητά τηλέφωνα και τις εφαρμογές τους, είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι από άποψη βιωσιμότητας, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν σε πόση ρύπανση και ψηφιακά απορρίμματα αντιστοιχεί ο χρόνος που περνούν στην οθόνη ενός smartphone. Η υπερβολική και αχρείαστη χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το να πετάτε τα πλαστικά σας στον δρόμο».

Τι έδειξε η μελέτη

Το 2018, ο Μπέλκχιρ και η ερευνητική του ομάδα δημοσίευσε μία μελέτη που εξέταζε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που οφείλονται σε τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «η μαζική χρήση εκατομμυρίων smartphones κάθε ημέρα, πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερες υποδομές διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών».

«Στις αχανείς αίθουσες των κατά τόπους Data Centers, όλο και περισσότεροι σέρβερ «αναβοσβήνουν» καθημερινά για τα email μας, τα tweet και τα βίντεο στο TikTok», επισημαίνει εμφατικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές οι τεράστιες δομές καταναλώνουν αθροιστικά 200 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως, δηλαδή το 1% της συνολικής κατανάλωσης. Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί πως η πολιτεία της Νέας Υόρκης «καίει» 226 τεραβατώρες ρεύματος κάθε χρόνο.

«Αν δεν διαθέταμε smartphones, δεν θα είχαμε όλα αυτά τα κέντρα πληροφοριών και τον έμμεσο αντίκτυπο από την ραγδαία αύξηση και υπερ-λειτουργία των υποδομών που δημιουργεί εκρηκτική αύξηση στο αποτύπωμα άνθρακα», συνοψίζει με νόημα ο Μπέλκχιρ, καταλήγοντας ότι «ευτυχώς, πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεσμεύονται να γίνουν πιο «πράσινες» μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Λόγου χάρη, η Apple έχει δεσμευτεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030 ενώ και η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει πιο βιώσιμες ενεργειακά κεραίες ώστε να κάνει πιο «πράσινα» τα δίκτυα 5G.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα smartphones κυκλοφορούν «εκεί έξω», η εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista εκτιμά πως αυτή την στιγμή περίπου 15 δισεκατομμύρια φορητές συσκευές βρίσκονται σε καθημερινή λειτουργία – είτε κινητά είτε τάμπλετ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συντριβή βομβαρδιστικού B‑52 στην Καλιφόρνια: Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία από το 1982 ‑ 8 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το B-52 Stratofortress εκτελούσε προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση όταν κατέπεσε

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την χτύπησε με σιδερόβεργα και μετά της κατάφερε μαχαιριές στην πλάτη

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 16χρονος γιος της βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Σήμερα (16/06) διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση και στους δύο.

Μουντιάλ 2026: Τέσσερις ισοπαλίες στη 5η ημέρα – Όλα τα γκολ και οι εκπλήξεις στα αμερικανικά γήπεδα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το Πράσινο Ακρωτήρι σταμάτησε την Ισπανία, η Σαουδική Αραβία πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη και τέσσερις ισοπαλίες σημάδεψαν τη βραδιά

Ναύπλιο: Η άγνωστη ιστορία της νοσηλεύτριας που κατέρρευσε και πέθανε – Είχε χάσει το παιδί της

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Συγκλονιστικό περιστατικό με θύμα μια 55χρονη νοσηλεύτρια στο Ναύπλιο

Τραγωδία στην Εύβοια: 21χρονη έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σφήκας

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το ιατρικό προσωπικό αγωνίστηκε επί ώρες για να την ανασύρει, χωρίς αποτέλεσμα

«Δεν θυμόμαστε ποιος έπρεπε να δέσει το σχοινί»: Οργή μετά τον θάνατο 21χρονης σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι υπεύθυνοι της δραστηριότητας κρατούν κοινή γραμμή απέναντι στις Αρχές

Ψηφιακοί έλεγχοι σε γάμους και βαπτίσεις: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ΑΑΔΕ επεκτείνει το ψηφιακό πελατολόγιο σε κτήματα, αίθουσες δεξιώσεων και συνεργεία αυτοκινήτων, στοχεύοντας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς νέους φόρους.

Εκλογές στην Παλαιστίνη μετά από 22 χρόνια: Κάλπες σε Γάζα και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κόσμος 16.06.2026
Οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2026

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα

Κόσμος 16.06.2026
Υπογράψαμε ήδη ηλεκτρονικά το Μνημόνιο Συνεργασίας

Βόλος: Στην ψυχιατρική κλινική 45χρονος που τρομοκρατούσε γείτονες – Επεισόδια, απειλές και φθορές

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο συνήγορος υπεράσπισης έχει ζητήσει την ψυχιατρική αξιολόγηση του 45χρονου

Στους δρόμους εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση – 24ωρη απεργία στις 24 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στην Αθήνα το κεντρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Κατέρρευσε μέσα στα Επείγοντα: Νοσηλεύτρια πέθανε εν ώρα υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Μια ιδιαίτερα αγαπητή επαγγελματίας υγείας με πολυετή προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας