E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον

Δείτε τη μελέτη

Δημοσίευση 17/11/2021 | 15:40

Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον

Μάθαμε να είμαστε καθημερινά προσκολλημένοι πάνω στα smartphones και τα τάμπλετ μας, «σκρολάροντας» ασύστολα επί σχεδόν 16 ώρες την ημέρα, όσες δεν κοιμόμαστε δηλαδή, αλλά αυτό το ανελέητο «σερφάρισμα» πολλών εκατ. ανθρώπων ταυτόχρονα, το οποίο απαιτεί μια τεράστια υποδομή από κεραίες και σέρβερ, επιβαρύνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το σχετικό εκτενές δημοσίευμα του CNBC.

Μια πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Greenspector, μέτρησε την αύξηση στις εκπομπές ρύπων προς την ατμόσφαιρα που οφείλονται στις δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών social media από ένα και μόνο άτομο, ισοδυναμεί με τη μετακίνηση ενός μικρού αυτοκινήτου κατά 1,4 χιλιόμετρα την ημέρα, δηλαδή 511 χιλιόμετρα τον χρόνο.

Ο καθηγητής Μηχανικής του πανεπιστημίου Μακμάστερ [McMaster], Δρ. Λότφι Μπέλκχιρ [Lotfi Belkhir], σχολιάζει πως «το κόλλημά μας αυτό πάνω στα κινητά τηλέφωνα και τις εφαρμογές τους, είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι από άποψη βιωσιμότητας, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν σε πόση ρύπανση και ψηφιακά απορρίμματα αντιστοιχεί ο χρόνος που περνούν στην οθόνη ενός smartphone. Η υπερβολική και αχρείαστη χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το να πετάτε τα πλαστικά σας στον δρόμο».

Τι έδειξε η μελέτη

Το 2018, ο Μπέλκχιρ και η ερευνητική του ομάδα δημοσίευσε μία μελέτη που εξέταζε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που οφείλονται σε τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «η μαζική χρήση εκατομμυρίων smartphones κάθε ημέρα, πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερες υποδομές διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών».

«Στις αχανείς αίθουσες των κατά τόπους Data Centers, όλο και περισσότεροι σέρβερ «αναβοσβήνουν» καθημερινά για τα email μας, τα tweet και τα βίντεο στο TikTok», επισημαίνει εμφατικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές οι τεράστιες δομές καταναλώνουν αθροιστικά 200 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως, δηλαδή το 1% της συνολικής κατανάλωσης. Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί πως η πολιτεία της Νέας Υόρκης «καίει» 226 τεραβατώρες ρεύματος κάθε χρόνο.

«Αν δεν διαθέταμε smartphones, δεν θα είχαμε όλα αυτά τα κέντρα πληροφοριών και τον έμμεσο αντίκτυπο από την ραγδαία αύξηση και υπερ-λειτουργία των υποδομών που δημιουργεί εκρηκτική αύξηση στο αποτύπωμα άνθρακα», συνοψίζει με νόημα ο Μπέλκχιρ, καταλήγοντας ότι «ευτυχώς, πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεσμεύονται να γίνουν πιο «πράσινες» μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Λόγου χάρη, η Apple έχει δεσμευτεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030 ενώ και η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει πιο βιώσιμες ενεργειακά κεραίες ώστε να κάνει πιο «πράσινα» τα δίκτυα 5G.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα smartphones κυκλοφορούν «εκεί έξω», η εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista εκτιμά πως αυτή την στιγμή περίπου 15 δισεκατομμύρια φορητές συσκευές βρίσκονται σε καθημερινή λειτουργία – είτε κινητά είτε τάμπλετ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου

Έρχεται υποχρεωτική απόσυρση ‑ Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Το «πιστοποιητικό ζωής» που αλλάζει τα πάντα

Νέα μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Νέο μπαμ στον ΠΑΟΚ της εποχής Μυστακίδη

Χάος σε γάμο στην Πολωνία: Η νύφη σύρθηκε στη φυλακή με νυφικό για τον ξυλοδαρμό της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στη νύφη απαγορεύτηκε η επικοινωνία με τη μητέρα για δύο εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα

Στο εδώλιο παιδίατρος για την απώλεια όρχεος 16χρονου ‑ Σε μόνιμη υπογονιμότητα ο έφηβος

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ο γιατρός αντιμετωπίζει την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια μετά από μήνυση των γονιών

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με 20 άτομα σε ποντιακό γλέντι στα δυτικά ‑ Δύο τραυματίες από γυάλινα μπουκάλια

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Περίπου 20 άτομα πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο ο ένας τραυματίας

Από φέρετρο μέχρι... βάρκα στα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης: Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψε ο δήμος

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών από όλες τις γειτονιές ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους

Αστυνομικός έσωσε γυναίκα και τα δύο παιδιά της από φλεγόμενο σπίτι ‑ Viral το βίντεο από τη bodycam

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Με γρήγορες κινήσεις κατάφερε να βγάλει έξω με απόλυτη ασφάλεια τη μητέρα και τον 10χρονο γιο

Μήνυμα Τραμπ προς Ταϊβάν: «Μην προχωρήσετε σε επίσημη ανεξαρτησία από την Κίνα»

Κόσμος 16.05.2026
Ξεκάθαρο σήμα κατά μιας επίσημης ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε στον Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Έπεσε από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά