E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον

Δείτε τη μελέτη

Δημοσίευση 17/11/2021 | 15:40

Το σκρολάρισμα στα social media καταστρέφει το περιβάλλον

Μάθαμε να είμαστε καθημερινά προσκολλημένοι πάνω στα smartphones και τα τάμπλετ μας, «σκρολάροντας» ασύστολα επί σχεδόν 16 ώρες την ημέρα, όσες δεν κοιμόμαστε δηλαδή, αλλά αυτό το ανελέητο «σερφάρισμα» πολλών εκατ. ανθρώπων ταυτόχρονα, το οποίο απαιτεί μια τεράστια υποδομή από κεραίες και σέρβερ, επιβαρύνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το σχετικό εκτενές δημοσίευμα του CNBC.

Μια πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Greenspector, μέτρησε την αύξηση στις εκπομπές ρύπων προς την ατμόσφαιρα που οφείλονται στις δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών social media από ένα και μόνο άτομο, ισοδυναμεί με τη μετακίνηση ενός μικρού αυτοκινήτου κατά 1,4 χιλιόμετρα την ημέρα, δηλαδή 511 χιλιόμετρα τον χρόνο.

Ο καθηγητής Μηχανικής του πανεπιστημίου Μακμάστερ [McMaster], Δρ. Λότφι Μπέλκχιρ [Lotfi Belkhir], σχολιάζει πως «το κόλλημά μας αυτό πάνω στα κινητά τηλέφωνα και τις εφαρμογές τους, είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Νομίζω ότι από άποψη βιωσιμότητας, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν σε πόση ρύπανση και ψηφιακά απορρίμματα αντιστοιχεί ο χρόνος που περνούν στην οθόνη ενός smartphone. Η υπερβολική και αχρείαστη χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το να πετάτε τα πλαστικά σας στον δρόμο».

Τι έδειξε η μελέτη

Το 2018, ο Μπέλκχιρ και η ερευνητική του ομάδα δημοσίευσε μία μελέτη που εξέταζε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που οφείλονται σε τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «η μαζική χρήση εκατομμυρίων smartphones κάθε ημέρα, πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερες υποδομές διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών».

«Στις αχανείς αίθουσες των κατά τόπους Data Centers, όλο και περισσότεροι σέρβερ «αναβοσβήνουν» καθημερινά για τα email μας, τα tweet και τα βίντεο στο TikTok», επισημαίνει εμφατικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές οι τεράστιες δομές καταναλώνουν αθροιστικά 200 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως, δηλαδή το 1% της συνολικής κατανάλωσης. Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί πως η πολιτεία της Νέας Υόρκης «καίει» 226 τεραβατώρες ρεύματος κάθε χρόνο.

«Αν δεν διαθέταμε smartphones, δεν θα είχαμε όλα αυτά τα κέντρα πληροφοριών και τον έμμεσο αντίκτυπο από την ραγδαία αύξηση και υπερ-λειτουργία των υποδομών που δημιουργεί εκρηκτική αύξηση στο αποτύπωμα άνθρακα», συνοψίζει με νόημα ο Μπέλκχιρ, καταλήγοντας ότι «ευτυχώς, πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεσμεύονται να γίνουν πιο «πράσινες» μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Λόγου χάρη, η Apple έχει δεσμευτεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030 ενώ και η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει πιο βιώσιμες ενεργειακά κεραίες ώστε να κάνει πιο «πράσινα» τα δίκτυα 5G.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα smartphones κυκλοφορούν «εκεί έξω», η εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista εκτιμά πως αυτή την στιγμή περίπου 15 δισεκατομμύρια φορητές συσκευές βρίσκονται σε καθημερινή λειτουργία – είτε κινητά είτε τάμπλετ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

BBC για χανταϊό: «Υπάρχει Έλληνας στο Hondius» ‑ Εκκενώνεται στην Τενερίφη το πλοίο

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Οι επιβάτες απομακρύνονται σταδιακά από το πλοίο με μικρές λέμβους και μεταφέρονται στην ακτή υπό αυστηρό υγειονομικό έλεγχο

Τζιτζιφιές: Πυροβόλησαν γυναίκα έξω από κατάστημα ‑ Συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Ο δράστης συνελήφθη λίγη ώρα μετά την επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει αν δεν έχετε βγάλει μέχρι το καλοκαίρι

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Η απόφαση για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων συνδέεται άμεσα με την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας

Φόβοι για βεντέτα μετά τη δολοφονία του Νικήτα: «Αν βγει έξω η 56χρονη σε ένα μήνα θα είναι νεκρή»

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Φίλος του άτυχου 21χρονου εξέφρασε τις ανησυχίες του για το άνοιγμα ενός «κύκλου αίματος»

Τραγωδία στο Ντένβερ: Αεροσκάφος χτύπησε άτομο στον διάδρομο ‑ «Ακούστηκε κρότος και μετά ουρλιαχτά»

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Θανατηφόρο περιστατικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ κατά την απογείωση πτήσης της Frontier Airlines, με δεκάδες επιβάτες να βιώνουν στιγμές τρόμου και τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος

Αγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον Λουδία

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
H συνάντηση των τριών Ρομά κατέληξε σε άγρια δολοφονία

Τρομερά επεισόδια στο ντέρμπι της Τσεχίας: Εισβολή εκατοντάδων οπαδών με καπνογόνα

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Διακοπή στο Σλάβια Πράγας – Σπάρτα Πράγας με τους οπαδούς των γηπεδούχων να εισβάλουν με καπνογόνα στο γήπεδο για να τα ρίξουν στους φιλοξενούμενους, ενώ επιτέθηκαν και σε ποδοσφαιριστές.

Metallica: Και όμως συνέβη ‑ Πόσα Ρίχτερ σεισμό κατέγραψε το Γεωδυναμικό στο ΟΑΚΑ

E-Daily 3.Left 10.05.2026
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «concert quakes», επιβεβαιώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από εδώ ξεκίνησε ο χανταϊός: Αυτό είναι το «σημείο μηδέν» που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Το Hondius φαίνεται πως αποτελεί το όχημα διασποράς του χανταϊού στον κόσμο

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»