E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απογραφή 2021: Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Πώς συμπληρώνουμε τη φόρμα, πότε έρχεται απογραφέας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2021 | 18:32

Απογραφή 2021: Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις
Φωτογραφία από τον χρήστη RODNAE Productions στο Pexels

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ, πανελλαδικά, με στόχο τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την προηγούμενη φορά, το 2011, η απογραφή του πληθυσμού είχε γίνει με τη διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων, αλλά δέκα χρόνια μετά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι εφικτή η ηλεκτρονική Απογραφή. Για την ηλεκτρονική Απογραφή 2021, πληθυσμού και κατοικιών, απαιτείται ένας κωδικός τον οποίο παραλαμβάνουμε κατ' οίκον.

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει ήδη, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, η διανομή φακέλων στον οποίο περιέχεται ο προσωπικός αριθμός απογραφής. Με αυτόν τον κωδικό και με τους κωδικούς του taxis για διασταύρωση στοιχείων, μπαίνουμε στην ψηφιακή πύλη του gov.gr και προχωρούμε στην απογραφή. 

Τι ισχύει για όσους δεν συμμετάσχουν στην απογραφή

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε έναν οδηγό με χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με την Απογραφή 2021.

Συγκεκριμένα:

Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων. Πρέπει να του ανοίξω; Τι θα με ρωτήσει; Πρέπει να του δείξω το σπίτι μου;

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο του σπιτιού σας.

Μου χτύπησε κάποιος την πόρτα και λέει ότι είναι «Τομεάρχης» της ΕΛΣΤΑΤ και ρωτάει πληροφορίες για το σπίτι/πολυκατοικία μου.

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ που έχουν την ευθύνη για την Απογραφή Κτιρίων ονομάζονται «Τομεάρχες».

Παρατηρώ κάποιον και κοιτά συνεχώς το σπίτι μου. Πώς θα γνωρίζω ότι είναι από την ΕΛΣΤΑΤ;

Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν, κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ποια κτίσματα καταγράφονται στην Απογραφή Κτιρίων;

Στην Απογραφή Κτιρίων καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, που έχουν στέγη και τοίχους και έχουν κατασκευαστεί να είναι οικοδομικώς σταθερά για τουλάχιστον 10 έτη.

Καταγράφονται οι ημιτελείς κατοικίες και οι οικοδομές;

Για να καταγραφεί ένα κτίριο που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του θα πρέπει να έχει στέγη και τοίχους.

Δεν θυμάμαι το έτος κατασκευής του σπιτιού μου / της πολυκατοικίας μου. Τί πρέπει να κάνω;

Δεν ζητείται το έτος αλλά η περίοδος κατασκευής του κτιρίου και ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ (τομεάρχης) θα σας βοηθήσει θυμίζοντας σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος.

Καταγράφονται και οι αρχαιολογικοί χώροι;

Καταγράφονται μόνο τα κτίρια που πληρούν τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους όπως μουσεία, γραμματείες, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.

Γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»;

Οι διαδικασίες κτηματογράφησης δεν έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο αυτής δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Απογραφής Κτιρίων.

Γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα στοιχεία από τις Εφορίες και την ΑΑΔΕ;

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι Εφορίες αφορούν σε επίπεδο δικαιώματος των φορολογούμενων και όχι στο σύνολο των χαρακτηριστικών των κτιρίων.

Πρέπει να δώσω πληροφορίες για τυχόν παραβιάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας στο σπίτι μου;

Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑT.

Το κτίριο ανήκει σε πολλούς κληρονόμους. Χρειάζεται να δηλώσω τις ιδιοκτησίες;

Όχι. Καμία τέτοια πληροφορία δεν θα ζητηθεί από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ.

Καταγράφονται και τα αυθαίρετα κτίσματα;

Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως νομιμότητας και χρήσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου, δηλαδή έχουν επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, στέγη και τοίχους. Δεν θα ερωτηθείτε από τον Ερευνητή της ΕΛΣΤΑΤ αν το κτίριο είναι αυθαίρετο.

Πώς καταγράφονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια;

Εάν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ετοιμόρροπα, τότε ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ θα προσπαθήσει να αντλήσει τις πληροφορίες από κάποιον καλά πληροφορημένο γείτονα.

Καταγράφονται και οι τόποι λατρείας θρησκειών / δογμάτων; Καταγράφονται και οι ιδιωτικοί ναοί και τόποι λατρείας;

Ναι, καταγράφονται όλοι οι τόποι λατρείας εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Καταγράφονται όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης με επιφάνεια 4 τ.μ. και άνω, εφόσον έχουν στέγη και τοίχους.

Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία της νόσου του Κορωνοϊού Covid-19;

Η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που τίθενται από την Πολιτεία. Οι Ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους εντός των κτιρίων που επισκέπτονται ή των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας τους, κατά κανόνα, μάσκα χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους συνομιλητές τους.

Με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ με τους Απογραφόμενους;

Ο Ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχης) ενδέχεται να χτυπήσει το κουδούνι / την πόρτα σας και να σας ρωτήσει πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως η περίοδος κατασκευής του, οι χρήσεις του, ο αριθμός των ορόφων του, τα υλικά κατασκευής του κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή έκρηξη στο Κάιρο μετά την άφιξη Τραμπ στο Σαρμ ελ Σέιχ ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές από τοπικά μέσα, η έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση

Βίντεο: 45χρονος με τσεκούρι σπάει αυτοκίνητο και σπίτια, συνελήφθη στα Βριλήσσια

Ελλάδα Χτες
Ο 45χρονος είναι γνώριμος των Αρχών αφού έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κλοπές και ναρκωτικά

Ρόδος: Εννέα μήνες φυλάκιση με αναστολή σε Δανή τουρίστρια που κατέβασε την ελληνική σημαία

Ελλάδα Χτες
Ένοχη κρίθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου η 28χρονη αλλοδαπή από τη Δανία

Η Χαμάς ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων ομήρων των οποίων τα πτώματα θα παραδοθούν σήμερα

Κόσμος Χτες
Έντονη διαμαρτυρία των οικογενειών των θυμάτων και των ομήρων

Σοκ στα Χανιά: 15χρονη βρέθηκε αιμόφυρτη και μεθυσμένη σε πάρκο ‑ Συνελήφθη η μητέρα της

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, την 15χρονη εντόπισε ξαπλωμένη ένας περαστικός, λίγο μετά τη 1:30 το βράδυ, ο οποίος κάλεσε απευθείας την αστυνομία.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Θα αγωνιστεί στο πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα λάβει μέρος στο «Six Kings Slam», το οποίο θα διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας κι είναι το πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο.

Απελευθερώθηκε και ο Εβιατάρ Ντέιβιντ, ο όμηρος που αναγκάστηκε να σκάψει τον τάφο του

Κόσμος Χτες
Στο βίντεο φαινόταν να σκάβει και να λέει στην κάμερα πως πεινάει

Λαμία: Καθηγήτρια κατέρρευσε μπροστά στους συναδέλφους της και κατέληξε λίγο αργότερα

Ελλάδα Χτες
Η άτυχη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της μπροστά στα μάτια των συναδέλφων της

Ξεμπλοκάρει η οικοδομή: Πράσινο φως από το ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει το ΝΟΚ

Ελλάδα Χτες
Κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο το Περιβαλλοντικό Ισοδύναμο Αναβάθμισης των πόλεων