E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

Δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές συλλέγουν τις ελιές από τα δέντρα στα πεζοδρόμια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2021 | 11:06

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Δεν αφήνει ελιά να πέσει κάτω» ο δήμος Γλυφάδας που με τη συμμετοχή εθελοντών μαζεύει και αξιοποιεί τους καρπούς από τις ελιές των κοινόχρηστων χώρων, στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης.

Το ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγεται, διατίθεται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Έτσι και φέτος, το λιομάζωμα ξεκίνησε κανονικά από τους παραλιακούς δρόμους και προχωρά σταδιακά ως τις περιοχές στο βουνό. Ανάλογα με τη χρονιά, η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 2,5 τόνους και οδηγείται στο ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος στο Χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η οξύτητά του και στο τέλος εμφιαλώνεται σε δίλιτρα δοχεία, τα οποία - μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου - φτάνουν σε άπορους και σ’ εκείνα τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (περισσότερες από 300 οικογένειες).

Τις προηγούμενες χρονιές η δράση αποκτούσε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς τα σχολεία της Γλυφάδας προγραμμάτιζαν την παρουσία των μαθητών, ώστε να δουν από κοντά το μάζεμα της ελιάς, όμως πέρυσι και φέτος δεν στάθηκε δυνατό να γίνει αυτό, λόγω της πανδημίας.

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Είναι πια μία αγαπημένη παράδοση για εμάς, που γίνεται και χρήσιμη για τις οικογένειες εκείνες της πόλης μας, που έχουν ανάγκη», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

«Ήταν τέτοιες ημέρες το φθινόπωρο του 2014, όταν μας ήρθε η ιδέα για πρώτη φορά, με την παρατήρηση ότι στη Γλυφάδα υπάρχουν εκατοντάδες ελιές, που ουδείς μαζεύει τους καρπούς. Έτσι, οργανωθήκαμε, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου (...) Η δράση αυτή λοιπόν, έγινε κάτι σαν ετήσια γιορτή για το μάζεμα της ελιάς».

Ο Σταύρος Γιακουμάκης, συνταξιούχος σήμερα κάτοικος της Γλυφάδας, είχε γεννηθεί στην Κρήτη και από 3-4 ετών ήταν μέσα στις ελιές της Ιεράπετρας, «μεγάλωσε μαζί τους και ξέρει από καλό λάδι». Πλέον, συντονίζει κάθε χρόνο το «λιομάζωμα» της πόλης.

«Το λάδι που παράγουμε είναι εξαιρετικό. Είναι λάδι οξύτητας 0,7 και 0,8, δηλαδή είναι πολύ καλό λάδι. Και είναι τόσες οικογένειες που ωφελούνται από αυτή τη συγκομιδή. Δεν θα ήταν κρίμα να πήγαιναν χαμένες τόσες ελιές κάθε χρόνο;».

«Η Αττική είναι γεμάτη από ελιές. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας περπατάς και βλέπεις ελιές. Ο Υμηττός εκτός από θυμάρι, έχει και αγριελιές. Σε όποιες περιοχές της Αττικής πηγαίνεις βλέπεις ελιές σε δημόσιους χώρους, που ουδείς ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει. Δεν είναι κρίμα;» αναρωτιέται με νόημα ο κ. Γιακουμάκης.

«Εμένα κλαίει η ψυχή μου, όταν βλέπω τις ελιές πεταμένες κάτω να χάνονται. Θα μπορούσαν να βγάλουν τόσο λάδι, να το δώσουν σε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή απευθύνθηκα και σε άλλους δήμους, αλλά δεν το προχώρησαν.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία‑Πράσινο Ακρωτήρι 0‑0: «Γκέλα» στην πρεμιέρα για τους «φούριας ρόχας» – Αήττητος ο 40χρονος Βοζίνια

Αθλητικά Νέα Χτες
Δοκάρι για την Ισπανία – Ιστορικός πρώτος βαθμός σε Μουντιάλ για το Πράσινο Ακρωτήρι

Κίνα: Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ισχυρές βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές

Ένοχος για σeξουαλική κακοποίηση και δολοφονία του θετού βρέφους του ο ομοφυλόφιλος δάσκαλος: «Σκοτώστε με…»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σαράντα τραύματα στον 13 μηνών Πρέστον και καταδίκη και για τους δύο συντρόφους

Μπόνι Τάιλερ: Εξήλθε από το τεχνητό κώμα – Η κατάστασή της παραμένει σοβαρή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγουδίστρια, 75 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Δράμα: Αστυνομικός μαχαίρωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας κάλεσε την αστυνομία

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Με ταξί αποχώρησε από το σπίτι του και επέστρεψε στη φυλακή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, ο «Λάμπρος» της 17Ν επιστρέφει στο σωφρονιστικό κατάστημα

Η απόφαση του Παναθηναϊκού για τον Αταμάν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ

Βρετανία: Σύλληψη 44χρονου οκτώ χρόνια αφού έσπρωξε γυναίκα μπροστά σε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι πριν οκτώ χρόνια παρά λίγο να τραυματίσει σοβαρά μία γυναίκα την οποία έσπρωξε μέσα στον δρόμο

Πάτρα: Ανδρας έσπασε την πόρτα και επιτέθηκε στη μητέρα του ‑ Την περιέλουσε με οινόπνευμα

Ελλάδα Χτες
Ο 56χρονος κρατείται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Το Ιράν «έχασε» τον πόλεμο αλλά κερδίζει στις διαπραγματεύσεις: Τα παγωμένα asset, τα 300 δισ. ανοικοδόμησης και τα διόδια

Κόσμος Χτες
ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, άνοιγμα του Ορμούζ και 60ήμερες διαπραγματεύσεις

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Ελλάδα Χτες
Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση για αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη