E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

Δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές συλλέγουν τις ελιές από τα δέντρα στα πεζοδρόμια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2021 | 11:06

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Δεν αφήνει ελιά να πέσει κάτω» ο δήμος Γλυφάδας που με τη συμμετοχή εθελοντών μαζεύει και αξιοποιεί τους καρπούς από τις ελιές των κοινόχρηστων χώρων, στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης.

Το ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγεται, διατίθεται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Έτσι και φέτος, το λιομάζωμα ξεκίνησε κανονικά από τους παραλιακούς δρόμους και προχωρά σταδιακά ως τις περιοχές στο βουνό. Ανάλογα με τη χρονιά, η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 2,5 τόνους και οδηγείται στο ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος στο Χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η οξύτητά του και στο τέλος εμφιαλώνεται σε δίλιτρα δοχεία, τα οποία - μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου - φτάνουν σε άπορους και σ’ εκείνα τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (περισσότερες από 300 οικογένειες).

Τις προηγούμενες χρονιές η δράση αποκτούσε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς τα σχολεία της Γλυφάδας προγραμμάτιζαν την παρουσία των μαθητών, ώστε να δουν από κοντά το μάζεμα της ελιάς, όμως πέρυσι και φέτος δεν στάθηκε δυνατό να γίνει αυτό, λόγω της πανδημίας.

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Είναι πια μία αγαπημένη παράδοση για εμάς, που γίνεται και χρήσιμη για τις οικογένειες εκείνες της πόλης μας, που έχουν ανάγκη», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

«Ήταν τέτοιες ημέρες το φθινόπωρο του 2014, όταν μας ήρθε η ιδέα για πρώτη φορά, με την παρατήρηση ότι στη Γλυφάδα υπάρχουν εκατοντάδες ελιές, που ουδείς μαζεύει τους καρπούς. Έτσι, οργανωθήκαμε, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου (...) Η δράση αυτή λοιπόν, έγινε κάτι σαν ετήσια γιορτή για το μάζεμα της ελιάς».

Ο Σταύρος Γιακουμάκης, συνταξιούχος σήμερα κάτοικος της Γλυφάδας, είχε γεννηθεί στην Κρήτη και από 3-4 ετών ήταν μέσα στις ελιές της Ιεράπετρας, «μεγάλωσε μαζί τους και ξέρει από καλό λάδι». Πλέον, συντονίζει κάθε χρόνο το «λιομάζωμα» της πόλης.

«Το λάδι που παράγουμε είναι εξαιρετικό. Είναι λάδι οξύτητας 0,7 και 0,8, δηλαδή είναι πολύ καλό λάδι. Και είναι τόσες οικογένειες που ωφελούνται από αυτή τη συγκομιδή. Δεν θα ήταν κρίμα να πήγαιναν χαμένες τόσες ελιές κάθε χρόνο;».

«Η Αττική είναι γεμάτη από ελιές. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας περπατάς και βλέπεις ελιές. Ο Υμηττός εκτός από θυμάρι, έχει και αγριελιές. Σε όποιες περιοχές της Αττικής πηγαίνεις βλέπεις ελιές σε δημόσιους χώρους, που ουδείς ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει. Δεν είναι κρίμα;» αναρωτιέται με νόημα ο κ. Γιακουμάκης.

«Εμένα κλαίει η ψυχή μου, όταν βλέπω τις ελιές πεταμένες κάτω να χάνονται. Θα μπορούσαν να βγάλουν τόσο λάδι, να το δώσουν σε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή απευθύνθηκα και σε άλλους δήμους, αλλά δεν το προχώρησαν.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάος σε ρωσική στρατιωτική άσκηση: Χειριστής πολυβόλου χάνει τον έλεγχο σε ιλιγγιώδες γύρισμα του όπλου και εκσφενδονίζεται – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς η απώλεια ελέγχου ενός περιστρεφόμενου όπλου εκθέτει τα κενά στην εκπαίδευση των ρωσικών κινητών ομάδων πυρός

Δώσαμε τη δυσκολότερη μάχη, αγωνιούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρει: Συγκλονίζει ο γιατρός για τον 4χρονο που έπεσε σε πισίνα στην Καστοριά

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς κατάφεραν να επαναφέρουν και να σταθεροποιήσουν το παιδάκι που νοσηλεύεται σε εξειδικευμένη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη

«Καλώς ήλθατε στη Βρετανία»: Αγρια συμπλοκή με μαχαίρια μέρα μεσημέρι σε δρόμο στο Μάντσεστερ, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Το περιστατικό κατέγραψε οδηγός με το κινητό του από το αυτοκίνητό του, ενώ ακούγεται χαρακτηριστικά να λέει «καλώς ήλθατε στη Βρετανία, όλοι έχουν μαχαίρια»

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με όλα στο 1 ευρώ άνοιξε στην Ελλάδα και έγινε viral χωρίς καμία διαφήμιση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στη Λάρισα άνοιξε ένα μοναδικό κατάστημα που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση: το «Food Market του ενός ευρώ», ένα διώροφο κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τιμή. Χωρίς διαφημιστική καμπάνια, έγινε viral μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Πάτρα: Καταστράφηκε ολοσχερώς ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Tην ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί

Ryanair: Συγκλονίζει η σύζυγος του επιβάτη που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο του αεροπλάνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λεπτό προς λεπτό το αδιανόητο θρίλερ εν πτήσει – Όσα λέει η σύζυγος του σέρβου επιβάτη

Έντονη αντίδραση της Αγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό

Κόσμος Χτες
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών»

ΗΠΑ: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα με καμικάζι – drones σε ιρανικό υποβρύχιο

Κόσμος Χτες
Ο αμερικανικός στρατός δημοσιεύει βίντεο από την πρώτη επίθεση με καμικάζι - drones εναντίον ιρανικού υποβρυχίου