E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

Δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές συλλέγουν τις ελιές από τα δέντρα στα πεζοδρόμια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2021 | 11:06

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Δεν αφήνει ελιά να πέσει κάτω» ο δήμος Γλυφάδας που με τη συμμετοχή εθελοντών μαζεύει και αξιοποιεί τους καρπούς από τις ελιές των κοινόχρηστων χώρων, στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης.

Το ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγεται, διατίθεται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Έτσι και φέτος, το λιομάζωμα ξεκίνησε κανονικά από τους παραλιακούς δρόμους και προχωρά σταδιακά ως τις περιοχές στο βουνό. Ανάλογα με τη χρονιά, η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 2,5 τόνους και οδηγείται στο ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος στο Χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η οξύτητά του και στο τέλος εμφιαλώνεται σε δίλιτρα δοχεία, τα οποία - μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου - φτάνουν σε άπορους και σ’ εκείνα τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (περισσότερες από 300 οικογένειες).

Τις προηγούμενες χρονιές η δράση αποκτούσε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς τα σχολεία της Γλυφάδας προγραμμάτιζαν την παρουσία των μαθητών, ώστε να δουν από κοντά το μάζεμα της ελιάς, όμως πέρυσι και φέτος δεν στάθηκε δυνατό να γίνει αυτό, λόγω της πανδημίας.

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Είναι πια μία αγαπημένη παράδοση για εμάς, που γίνεται και χρήσιμη για τις οικογένειες εκείνες της πόλης μας, που έχουν ανάγκη», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

«Ήταν τέτοιες ημέρες το φθινόπωρο του 2014, όταν μας ήρθε η ιδέα για πρώτη φορά, με την παρατήρηση ότι στη Γλυφάδα υπάρχουν εκατοντάδες ελιές, που ουδείς μαζεύει τους καρπούς. Έτσι, οργανωθήκαμε, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου (...) Η δράση αυτή λοιπόν, έγινε κάτι σαν ετήσια γιορτή για το μάζεμα της ελιάς».

Ο Σταύρος Γιακουμάκης, συνταξιούχος σήμερα κάτοικος της Γλυφάδας, είχε γεννηθεί στην Κρήτη και από 3-4 ετών ήταν μέσα στις ελιές της Ιεράπετρας, «μεγάλωσε μαζί τους και ξέρει από καλό λάδι». Πλέον, συντονίζει κάθε χρόνο το «λιομάζωμα» της πόλης.

«Το λάδι που παράγουμε είναι εξαιρετικό. Είναι λάδι οξύτητας 0,7 και 0,8, δηλαδή είναι πολύ καλό λάδι. Και είναι τόσες οικογένειες που ωφελούνται από αυτή τη συγκομιδή. Δεν θα ήταν κρίμα να πήγαιναν χαμένες τόσες ελιές κάθε χρόνο;».

«Η Αττική είναι γεμάτη από ελιές. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας περπατάς και βλέπεις ελιές. Ο Υμηττός εκτός από θυμάρι, έχει και αγριελιές. Σε όποιες περιοχές της Αττικής πηγαίνεις βλέπεις ελιές σε δημόσιους χώρους, που ουδείς ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει. Δεν είναι κρίμα;» αναρωτιέται με νόημα ο κ. Γιακουμάκης.

«Εμένα κλαίει η ψυχή μου, όταν βλέπω τις ελιές πεταμένες κάτω να χάνονται. Θα μπορούσαν να βγάλουν τόσο λάδι, να το δώσουν σε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή απευθύνθηκα και σε άλλους δήμους, αλλά δεν το προχώρησαν.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας

Αλί Χαμενεΐ: Βίντεο δείχνει το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που υπέστη το καταφύγιο του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σητεία: Αγνοείται η 55χρονη Βασιλική Γκάγκα – Εξαφανίστηκε εδώ και δύο εβδομάδες

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Οι αρχές αναζητούν την 55χρονη Βασιλική Γκάγκα, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από τη Σητεία από τα τέλη Ιουνίου

Μουντιάλ 2026: Δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στη συνέντευξη του Μπραχίμ Ντίαθ

Αθλητικά Νέα 09.07.2026
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Μπραχίμ Ντίαθ, ενόψει του αγώνα Γαλλία - Μαρόκο στα προημιτελικά του Μουντιάλ, δύο δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση.

Μαίνεται η φωτιά σε βιοτεχνία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο

Ελλάδα 09.07.2026
Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής

Μυστήριο με την εξαφάνιση 48χρονης μητέρας στον Αλιμο: Αφαντο και το όχημά της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Μια 48χρονη μητέρα αγνοείται εδώ και τέσσερις μέρες σύμφωνα με τις αρχές. Αφαντο παραμένει και το αυτοκίνητό της.

Μακάβριο λάθος στις Σέρρες: Πήγαν να παραλάβουν τον νεκρό πατέρα τους και τους παρέδωσαν άλλη σορό

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο δικηγόρος της οικογένειας θα ζητήσει από τον εισαγγελέα άδεια εκταφής νεκρού που κηδεύτηκε στην Ξάνθη, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τον οποίο η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος

Θρίλερ σε βενζινάδικο στη Βρετανία: Αστυνομικός όρμησε σε άντρα που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί

Κόσμος 09.07.2026
Έπεσε πάνω σε άνδρα που κρατούσε αναπτήρα μέσα σε βενζινάδικο  -  Προτάθηκε για τα Εθνικά Βραβεία Ανδρείας

Γερμανία: Σε 10 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Έλληνας που χτύπησε θανάσιμα ελεγκτή τρένου

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο 26χρονος γρονθοκόπησε επανειλημμένα τον ελεγκτή προκαλώντας του εγκεφαλική αιμορραγία

Σούπερ μάρκετ: Ποια 23 προϊόντα θα έχουν μειωμένη τιμή από τον Σεπτέμβριο

Οικονομία 09.07.2026
Η Κοινωνική Συμφωνία κυβέρνησης, βιομηχανίας τροφίμων και σούπερ μάρκετ προβλέπει μειώσεις τουλάχιστον 5% σε βασικά προϊόντα για διάστημα έως τεσσάρων μηνών.