E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

Δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές συλλέγουν τις ελιές από τα δέντρα στα πεζοδρόμια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2021 | 11:06

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Δεν αφήνει ελιά να πέσει κάτω» ο δήμος Γλυφάδας που με τη συμμετοχή εθελοντών μαζεύει και αξιοποιεί τους καρπούς από τις ελιές των κοινόχρηστων χώρων, στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης.

Το ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγεται, διατίθεται στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Έτσι και φέτος, το λιομάζωμα ξεκίνησε κανονικά από τους παραλιακούς δρόμους και προχωρά σταδιακά ως τις περιοχές στο βουνό. Ανάλογα με τη χρονιά, η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 2,5 τόνους και οδηγείται στο ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος στο Χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η οξύτητά του και στο τέλος εμφιαλώνεται σε δίλιτρα δοχεία, τα οποία - μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου - φτάνουν σε άπορους και σ’ εκείνα τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (περισσότερες από 300 οικογένειες).

Τις προηγούμενες χρονιές η δράση αποκτούσε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς τα σχολεία της Γλυφάδας προγραμμάτιζαν την παρουσία των μαθητών, ώστε να δουν από κοντά το μάζεμα της ελιάς, όμως πέρυσι και φέτος δεν στάθηκε δυνατό να γίνει αυτό, λόγω της πανδημίας.

Στη Γλυφάδα κάνουν λιομάζωμα στους δρόμους και βγάζουν ελαιόλαδο

«Είναι πια μία αγαπημένη παράδοση για εμάς, που γίνεται και χρήσιμη για τις οικογένειες εκείνες της πόλης μας, που έχουν ανάγκη», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

«Ήταν τέτοιες ημέρες το φθινόπωρο του 2014, όταν μας ήρθε η ιδέα για πρώτη φορά, με την παρατήρηση ότι στη Γλυφάδα υπάρχουν εκατοντάδες ελιές, που ουδείς μαζεύει τους καρπούς. Έτσι, οργανωθήκαμε, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου (...) Η δράση αυτή λοιπόν, έγινε κάτι σαν ετήσια γιορτή για το μάζεμα της ελιάς».

Ο Σταύρος Γιακουμάκης, συνταξιούχος σήμερα κάτοικος της Γλυφάδας, είχε γεννηθεί στην Κρήτη και από 3-4 ετών ήταν μέσα στις ελιές της Ιεράπετρας, «μεγάλωσε μαζί τους και ξέρει από καλό λάδι». Πλέον, συντονίζει κάθε χρόνο το «λιομάζωμα» της πόλης.

«Το λάδι που παράγουμε είναι εξαιρετικό. Είναι λάδι οξύτητας 0,7 και 0,8, δηλαδή είναι πολύ καλό λάδι. Και είναι τόσες οικογένειες που ωφελούνται από αυτή τη συγκομιδή. Δεν θα ήταν κρίμα να πήγαιναν χαμένες τόσες ελιές κάθε χρόνο;».

«Η Αττική είναι γεμάτη από ελιές. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας περπατάς και βλέπεις ελιές. Ο Υμηττός εκτός από θυμάρι, έχει και αγριελιές. Σε όποιες περιοχές της Αττικής πηγαίνεις βλέπεις ελιές σε δημόσιους χώρους, που ουδείς ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει. Δεν είναι κρίμα;» αναρωτιέται με νόημα ο κ. Γιακουμάκης.

«Εμένα κλαίει η ψυχή μου, όταν βλέπω τις ελιές πεταμένες κάτω να χάνονται. Θα μπορούσαν να βγάλουν τόσο λάδι, να το δώσουν σε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή απευθύνθηκα και σε άλλους δήμους, αλλά δεν το προχώρησαν.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

Κόσμος 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών

Τουρκία: Επέμβαση αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του CHP ‑ Επεισόδια οπαδών Οζέλ ‑ Κιλιτσντάρογλου

Κόσμος 24.05.2026
Τα κεντρικά γραφεία του CHP έχουν εκκενωθεί - Ο Özgür Özel έχει φύγει από τα κεντρικά γραφεία