E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή είναι η πιο «πράσινη» ομάδα στον κόσμο

Έχει αναγνωριστεί από τη FIFA

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/11/2021 | 00:12

Αυτή είναι η πιο «πράσινη» ομάδα στον κόσμο
@instagram.com/fgrfc_official/

Αγωνίζεται στην League Two, δηλαδή στην τέταρτη κατά σειρά κατηγορία της Αγγλίας. Φέτος, ύστερα από 15 αγωνιστικές φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και έχει θέσει γερά θεμέλια για άνοδο. Βέβαια, εδώ και μερικά χρόνια είναι χωρίς καμία αμφιβολία πρωταθλήτρια σε έναν άλλο τομέα. Εκείνον του περιβάλλοντος.

Η FIFA από το 2017 έχει ανακηρύξει τη Forest Green Rovers ως την «πιο πράσινη ομάδα του κόσμου». Με αυτό το όνομα άλλωστε πως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό; Ιδιοκτήτης της είναι άλλωστε ο επιχειρηματίας «πράσινης ενέργειας» Dale Vince, που έχει στην κατοχή του, εκτός από τη Forest Green και την εταιρεία Ecotricity. Και εδρεύει στην καταπράσινη αγγλική εξοχή του Gloucestershire.

O Vince θέλει να πιστεύει πως και άλλες ομάδες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Forest Green. Τι κάνει λοιπόν η ομάδα που την κάνει την πιο «πράσινη»;

Από το 2011 που ανέλαβε ο Vince, έχει βάλει το θέμα της βιωσιμότητας στην καρδιά της ομάδας. Το φαγητό που σερβίρεται την ημέρα του αγώνα είναι vegan, το γρασίδι στην έδρα τους είναι βιολογικό (ίσως γι’ αυτό και να ονομάζεται από πέρσι Innocent New Lawn, δηλαδή ‘Νέο αθώο γρασίδι’) και ποτίζεται με ανακυκλωμένο νερό.

Φυσικά, τα πάντα στην ομάδα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το λεωφορείο π.χ. είναι ηλεκτρικό, ενώ υπάρχουν μεγαλόπνοα σχέδια το στάδιο να ανακατασκευαστεί με οικολογικό ξύλο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Forest Green το πήγε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, καθώς στον νικηφόρο αγώνα απέναντι στην Colchester United φόρεσε για πρώτη φορά φανέλες φτιαγμένες από υπολείμματα κόκκων καφέ. Κι αυτό γιατί το θεώρησαν καλύτερη εναλλακτική από την προηγούμενη επιλογή τους, δηλαδή φανέλες από μπαμπού.

Και παρόλο που το ποδόσφαιρο δεν έχει ενδιαφερθεί όσο θα έπρεπε για το περιβάλλον, αρκετές ομάδες φαίνεται να θέλουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, με τις Arsenal και Southampton να παίρνουν αρκετά εύσημα τελευταία για τις δράσεις τους. Αν αυτά που κάνει η Forest Green γίνουν κανόνας στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο θα γίνει τεράστια οικονομία στην ενέργεια, αλλά οι φίλαθλοι ίσως ακολουθήσουν το παράδειγμα των ομάδων που αγαπούν με μεγαλύτερη προθυμία από εκείνη που δείχνουν απέναντι στις κυβερνήσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μεγαλύτερος λευκός καρχαρίας που έχει καταγραφεί πλησιάζει τουριστική ακτή στη Φλόριντα

Περιβάλλον 25.03.2026
Ο καρχαρίας, που έχει ονομαστεί «Contender», έχει μήκος περίπου 4,3 μέτρα και βάρος που φτάνει τα 770 κιλά

Το εγκαταλελειμμένο πάρκο του «Μάγου του Οζ» που έγινε viral ξανά – Τι κρύβεται μέσα

Stories 25.03.2026
Από όνειρο σε ερείπιο: Το πάρκο του Οζ που κατέρρευσε μέσα σε 10 χρόνια

Πώς η Ελληνική Επανάσταση έγινε το πρώτο «Viral» παγκόσμιο γεγονός

Stories 25.03.2026
Μια επισκόπηση με... σημερινούς όρους

Τα gadgets χειροτερεύουν και ακριβαίνουν – και να τι φταίει για αυτό

Νέα Εποχή 25.03.2026
Γιατί το νέο κινητό σου κοστίζει περισσότερο και κάνει λιγότερα

Ο μηχανικός από την Ελλάδα που έγινε viral ξεναγός στη Νέα Υόρκη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 25.03.2026
O Αγγελής Νάννος μας περιγράφει την πορεία του από τη Δράμα ως την άκρη του κόσμου

Το 40% της ζωής σου: Η σοκαριστική αλήθεια για τον χρόνο που τρώμε μπροστά σε οθόνες

Νέα Εποχή 25.03.2026
Πόσο πραγματικά ζεις μέσα από μια οθόνη

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories 25.03.2026
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Ο άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα: Ο απατεώνας που «έκλεβε» ζωές και ξεγέλασε τον κόσμο

Stories Χτες
Η απίστευτη ιστορία του Ferdinand Waldo Demara που έγινε γιατρός, μοναχός και καθηγητής χωρίς να είναι τίποτα από αυτά

Η βομβιστική επίθεση στο ιστορικό σινεμά «Έλλη» ‑ 18 τραυματίες που αποκάλυψαν το σκοτεινό πρόσωπο της ακροδεξιάς βίας

Retro Χτες
Η νύχτα που ο κινηματογράφος βυθίστηκε στο αίμα: Το τρομοκρατικό χτύπημα στην «Έλλη» που σόκαρε τη Μεταπολίτευση

Έγραψε ιστορία: Η πρώτη δικηγόρος με σύνδρομο Down που «έσπασε» τα εμπόδια και άλλαξε τα δεδομένα

Πρόσωπα Χτες
Η διαδρομή της Ana Victoria Espino de Santiago αποδεικνύει πως η θέληση και η υποστήριξη μπορούν να μετατρέψουν το αδύνατο σε πραγματικότητα