E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Το επόμενο πενθήμερο τα κρούσματα στην Αττική μπορεί να φτάσουν τα 1.600

Δημοσίευση 9/11/2021 | 12:18

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 61%, κάτι που θα «φέρει» ακόμη και 1.600 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα σε 24 ώρες. Σε ερώτηση για το αν σήμερα μπορεί ο απολογισμός να ξεπεράσει τις 8.000 μολύνσεις, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε στην ΕΡΤ: «Είναι πολύ πιθανό να συμβεί σήμερα αυτό».

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 61% στα λύματα. «Το επόμενο πενθήμερο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα 1.550-1.600 κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία με κυρίαρχες πόλεις τη Λάρισα και τον Βόλο και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στην κατάσταση εκτός Αττικής.

Ήδη, τόνισε, η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 89% τόνισε, ενώ σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο 100%. «Το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες περιοχές και γενικά στην επικράτεια. «Με την έννοια ότι θα δούμε και κάποιες ημέρες που θα έχουμε κρούσματα που θα προσεγγίζουν πάνω από τα 9.000. Μπορεί και κάποιες ημέρες να δούμε και υψηλότερες τιμές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε και για αύξηση των θανάτων. «Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι 51-53. Σίγουρα σε ένα μήνα αυτός ο αριθμός, δυστυχώς, θα αυξηθεί. Θα προσεγγίσει το 65, ίσως και περισσότερο. Θα δούμε και κάποιες ημέρες με 100 απώλειες», δήλωσε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών. «Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ας πούμε στους πέντε μήνες. Αυτό ισχύει ήδη στο μονοδοσικό εμβόλιο, που μπορεί κάποιος να κάνει αναμνηστική δόση στο δίμηνο», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τους λόγους που έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα κατάσταση, εξήγησε ότι πέρυσι τέτοια εποχή «πάλευαν» να επικρατήσουν στην κοινότητα 7-8 στελέχη του ιού, που είχαν πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα αλλά δεν ήταν τόσο μεταδοτικά.

«Με την επέλαση του στελέχους Α τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, γιατί αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει αυτό το στέλεχος -όπως και το Δέλτα- ανά άτομο. Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα πάνω από 50 ετών που έκαναν το εμβόλιο την άνοιξη. «Σίγουρα έχουμε εμβολιασμένους και κάποιους που έχουν νοσήσει, αλλά έχουν μειωμένη ανοσία. Επομένως, αυξάνονται τα κρούσματα γιατί έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα και υψηλό ιικό φορτίο», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα 02.01.2026
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα 02.01.2026
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα 02.01.2026
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος 02.01.2026
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Ελλάδα 02.01.2026
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Ελλάδα 02.01.2026
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Ελλάδα 02.01.2026
Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

Κραν Μοντάνα: Τα δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία ‑ Αυτή είναι η σερβιτόρα που έκαψε το μοιραίο κλαμπ

Κόσμος 02.01.2026
Οι επιζώντες περιέγραψαν σκηνές φρίκης μέσα στο κλαμπ