E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Το επόμενο πενθήμερο τα κρούσματα στην Αττική μπορεί να φτάσουν τα 1.600

Δημοσίευση 9/11/2021 | 12:18

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 61%, κάτι που θα «φέρει» ακόμη και 1.600 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα σε 24 ώρες. Σε ερώτηση για το αν σήμερα μπορεί ο απολογισμός να ξεπεράσει τις 8.000 μολύνσεις, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε στην ΕΡΤ: «Είναι πολύ πιθανό να συμβεί σήμερα αυτό».

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 61% στα λύματα. «Το επόμενο πενθήμερο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα 1.550-1.600 κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία με κυρίαρχες πόλεις τη Λάρισα και τον Βόλο και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στην κατάσταση εκτός Αττικής.

Ήδη, τόνισε, η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 89% τόνισε, ενώ σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο 100%. «Το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες περιοχές και γενικά στην επικράτεια. «Με την έννοια ότι θα δούμε και κάποιες ημέρες που θα έχουμε κρούσματα που θα προσεγγίζουν πάνω από τα 9.000. Μπορεί και κάποιες ημέρες να δούμε και υψηλότερες τιμές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε και για αύξηση των θανάτων. «Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι 51-53. Σίγουρα σε ένα μήνα αυτός ο αριθμός, δυστυχώς, θα αυξηθεί. Θα προσεγγίσει το 65, ίσως και περισσότερο. Θα δούμε και κάποιες ημέρες με 100 απώλειες», δήλωσε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών. «Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ας πούμε στους πέντε μήνες. Αυτό ισχύει ήδη στο μονοδοσικό εμβόλιο, που μπορεί κάποιος να κάνει αναμνηστική δόση στο δίμηνο», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τους λόγους που έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα κατάσταση, εξήγησε ότι πέρυσι τέτοια εποχή «πάλευαν» να επικρατήσουν στην κοινότητα 7-8 στελέχη του ιού, που είχαν πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα αλλά δεν ήταν τόσο μεταδοτικά.

«Με την επέλαση του στελέχους Α τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, γιατί αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει αυτό το στέλεχος -όπως και το Δέλτα- ανά άτομο. Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα πάνω από 50 ετών που έκαναν το εμβόλιο την άνοιξη. «Σίγουρα έχουμε εμβολιασμένους και κάποιους που έχουν νοσήσει, αλλά έχουν μειωμένη ανοσία. Επομένως, αυξάνονται τα κρούσματα γιατί έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα και υψηλό ιικό φορτίο», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα 30.06.2025
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος 30.06.2025
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα 30.06.2025
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 30.06.2025
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα 30.06.2025
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;

Ελλάδα 30.06.2025
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη

Tech + Science 30.06.2025
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ

Οικονομία 30.06.2025
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα ‑ Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 30.06.2025
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»

Κόσμος 30.06.2025
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά ‑ Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 30.06.2025
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon