E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Το επόμενο πενθήμερο τα κρούσματα στην Αττική μπορεί να φτάσουν τα 1.600

Δημοσίευση 9/11/2021 | 12:18

Θωμαΐδης: Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα

Δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 σήμερα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 61%, κάτι που θα «φέρει» ακόμη και 1.600 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα σε 24 ώρες. Σε ερώτηση για το αν σήμερα μπορεί ο απολογισμός να ξεπεράσει τις 8.000 μολύνσεις, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε στην ΕΡΤ: «Είναι πολύ πιθανό να συμβεί σήμερα αυτό».

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 61% στα λύματα. «Το επόμενο πενθήμερο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα 1.550-1.600 κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και είναι όλη η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία με κυρίαρχες πόλεις τη Λάρισα και τον Βόλο και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στην κατάσταση εκτός Αττικής.

Ήδη, τόνισε, η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 89% τόνισε, ενώ σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο 100%. «Το επόμενο 15νθημερο είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες περιοχές και γενικά στην επικράτεια. «Με την έννοια ότι θα δούμε και κάποιες ημέρες που θα έχουμε κρούσματα που θα προσεγγίζουν πάνω από τα 9.000. Μπορεί και κάποιες ημέρες να δούμε και υψηλότερες τιμές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε και για αύξηση των θανάτων. «Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι 51-53. Σίγουρα σε ένα μήνα αυτός ο αριθμός, δυστυχώς, θα αυξηθεί. Θα προσεγγίσει το 65, ίσως και περισσότερο. Θα δούμε και κάποιες ημέρες με 100 απώλειες», δήλωσε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών. «Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ας πούμε στους πέντε μήνες. Αυτό ισχύει ήδη στο μονοδοσικό εμβόλιο, που μπορεί κάποιος να κάνει αναμνηστική δόση στο δίμηνο», πρόσθεσε.

Αναλύοντας τους λόγους που έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα κατάσταση, εξήγησε ότι πέρυσι τέτοια εποχή «πάλευαν» να επικρατήσουν στην κοινότητα 7-8 στελέχη του ιού, που είχαν πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα αλλά δεν ήταν τόσο μεταδοτικά.

«Με την επέλαση του στελέχους Α τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο, άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, γιατί αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει αυτό το στέλεχος -όπως και το Δέλτα- ανά άτομο. Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα πάνω από 50 ετών που έκαναν το εμβόλιο την άνοιξη. «Σίγουρα έχουμε εμβολιασμένους και κάποιους που έχουν νοσήσει, αλλά έχουν μειωμένη ανοσία. Επομένως, αυξάνονται τα κρούσματα γιατί έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα και υψηλό ιικό φορτίο», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left Χτες
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα Χτες
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό