E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ποια η «κόκκινη γραμμή» για αλλαγή στρατηγικής

Κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα

Δημοσίευση 9/11/2021 | 08:05

Κορωνοϊός: Ποια η «κόκκινη γραμμή» για αλλαγή στρατηγικής

Η επιδημιολογική εικόνα και κυρίως η κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο ημέρες θα κρίνει εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στρατηγική που έχει χαράξει για την αναχαίτιση της πανδημίας ή αν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Η πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία, με τις εφιαλτικές προβλέψεις για διασωληνωμένους και θανάτους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, για τα οποία υπάρχουν ήδη εισηγήσεις από τους Επιστήμονες. Υπό τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της στη στήριξη του ΕΣΥ και στην επιχείρηση «πειθούς» στους ανεμβολίαστους.

«Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν»

«Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από το προηγούμενο Σάββατο, από όλους.

Η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν την προσδοκία ότι ως τα Χριστούγεννα θα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση περίπου μισό εκατ. πολίτες. Αν στην εξίσωση προστεθούν και εμβολιασμοί πολιτών με την 3η δόση αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αντισώματα, υπολογίζεται ότι η ανοσία της αγέλης θα αυξηθεί σε ένα σημαντικό βαθμό.

Από την 1η Νοεμβρίου έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με την 1η δόση 175.000 πολίτες, από 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 185%), και αντίστοιχα 275.000 ραντεβού για την 3η δόση από 94.000 (αύξηση 200%). Αύξηση που αποδίδεται στην έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών για τους ανεμβολίαστους.

Έτοιμα τα σχέδια επίταξης ιδιωτών γιατρών

Τα σχέδια πρόσκλησης και τα σχέδια επίταξης για ιδιώτες γιατρούς είναι έτοιμα στο συρτάρι του υπουργού Υγείας. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία, προκειμένου να συνδράμουν στις «δύσκολες» εφημερίες και στην αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.

Θα χρειαστούμε κόσμο σίγουρα εκτιμά ο Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία με τα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, υπάρχει ανταπόκριση…

Το «ταμείο» θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, υπό τον φόβο, που εκφράζεται από τους Επιστήμονες, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων να αποτυπωθεί και σε νοσηλείες.

Αυτή τη στιγμή σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, αναπτύσσονται και άλλες κλίνες covid ή μετατρέπονται non covid κλίνες σε covid κλίνες, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντέξει. Παράλληλα με τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στο τραπέζι είναι και οι μεταφορές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές 2.000 απλές covid κλίνες σε όλη την Ελλάδα.

Κάθετο «όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Κάθε συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει φύγει από το τραπέζι, τουλάχιστον σε αυτό το timing, καθώς όπου έχει εφαρμοστεί δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, όταν του ετέθη θέμα επέκτασης και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τους το ξέκοψε κατηγορηματικά. Στην πραγματικότητα τους «πέταξε τη μπάλα» πίσω. Η κυβέρνηση απαντά πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό. Είτε με τα εμβόλια, είτε με συχνά διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι ακόμη και στους υγειονομικούς, όπου επιβλήθηκε η υποχρεωτικότητα, όσοι βγήκαν σε αναστολή συνέχισαν να αποφεύγουν τον εμβολιασμό.

Ακόμη και στην Ελληνική Αστυνομία, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι περίπου στο 30%, η κυβέρνηση δεν συζητά θέμα υποχρεωτικότητας, καθώς δεν εκτιμά ότι θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό, και επιπλέον αυτή τη στιγμή η παρουσία όλων των δυνάμεων είναι αναγκαία για δημόσια ασφάλεια αλλά και τους ελέγχους για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Ποια η «κόκκινη γραμμή» για νέα μέτρα;

Μόνο αν και εφόσον καταγραφεί εκρηκτική αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους – κάτι που συνεπάγεται και κίνδυνο για αύξηση των θανάτων – και αν τα νοσοκομεία κινδυνεύσουν τα «κρασάρουν», τότε μόνο θα βγει από το συρτάρι το Plan B΄, το οποίο είναι έτοιμο για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή. Στόχος είναι τυχόν νέα μέτρα να αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους.

«Η κατάσταση είναι δυναμική και αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους χώρους, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε. Πάντως, οι γενικές μας κατευθύνσεις εξακολουθούν να είναι αυτές τις οποίες έχουμε ξεκαθαρίσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν θέλουμε η χώρα να ξανακλείσει» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ζαν Μένα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία στις ΗΠΑ και υπέστη καρδιακή ανακοπή

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»

ΠΑΟΚ ‑ Μπέβερεν 4‑1: Τεσσάρα ο Δικέφαλος στο ανεπίσημο ντεμπούτο Λίσι, με κέφια ο Ζαφείρης

Αθλητικά Νέα Χτες
Εξαιρετική η πρώτη εντύπωση του νέου ΠΑΟΚ - ο Ντέλιας καθόρισε το πρώτο ημίχρονο

Μαρία Καρυστιανού: Η απάντησή της για το δημοσίευμα περί αγοράς ακινήτου μέσω fund– «Ούτε καν το θυμάμαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «εκβιασμούς», τους οποίους, όπως είπε, δεν αποδέχεται.

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός υπέστη κάκωση στο αριστερό ισχίο ύστερα από πέσιμο

Τι κρύβουν οι κόκκινοι φάκελοι του Πούτιν για το Καλίνινγκραντ ‑ ποιο είναι το μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, με παρόντες τους επικεφαλής FSB, Αμυνας και Εσωτερικών.

Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κόσμος Χτες
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις ‑ Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη

Ελλάδα Χτες
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορά μετά την εμπρηστική επίθεση στου σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

Ιταλία: Υπό έρευνα ο Αλεσάντρο Μπαστόνι για υπόθεση εκπόρνευσης ανήλικης

Κόσμος Χτες
Yπόθεση εκπόρνευσης ανηλίκων που συνδέεται με εταιρεία εκδηλώσεων στο Μιλάνο

Αεροπλάνο σε ουρανοξύστη του Πεκίνου: Τι αποκρύπτει η Κίνα για το σοκαριστικό περιστατικό

E-Daily 3.Left Χτες
Τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή στον ψηλότερο πύργο της κινεζικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ενώ εικόνες και αναρτήσεις εξαφανίζονται από το διαδίκτυο.

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του

E-Daily 2.TopNews Χτες
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα