E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ποια η «κόκκινη γραμμή» για αλλαγή στρατηγικής

Κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα

Δημοσίευση 9/11/2021 | 08:05

Κορωνοϊός: Ποια η «κόκκινη γραμμή» για αλλαγή στρατηγικής

Η επιδημιολογική εικόνα και κυρίως η κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο ημέρες θα κρίνει εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στρατηγική που έχει χαράξει για την αναχαίτιση της πανδημίας ή αν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Η πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία, με τις εφιαλτικές προβλέψεις για διασωληνωμένους και θανάτους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, για τα οποία υπάρχουν ήδη εισηγήσεις από τους Επιστήμονες. Υπό τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της στη στήριξη του ΕΣΥ και στην επιχείρηση «πειθούς» στους ανεμβολίαστους.

«Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν»

«Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από το προηγούμενο Σάββατο, από όλους.

Η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν την προσδοκία ότι ως τα Χριστούγεννα θα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση περίπου μισό εκατ. πολίτες. Αν στην εξίσωση προστεθούν και εμβολιασμοί πολιτών με την 3η δόση αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αντισώματα, υπολογίζεται ότι η ανοσία της αγέλης θα αυξηθεί σε ένα σημαντικό βαθμό.

Από την 1η Νοεμβρίου έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με την 1η δόση 175.000 πολίτες, από 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 185%), και αντίστοιχα 275.000 ραντεβού για την 3η δόση από 94.000 (αύξηση 200%). Αύξηση που αποδίδεται στην έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών για τους ανεμβολίαστους.

Έτοιμα τα σχέδια επίταξης ιδιωτών γιατρών

Τα σχέδια πρόσκλησης και τα σχέδια επίταξης για ιδιώτες γιατρούς είναι έτοιμα στο συρτάρι του υπουργού Υγείας. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία, προκειμένου να συνδράμουν στις «δύσκολες» εφημερίες και στην αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.

Θα χρειαστούμε κόσμο σίγουρα εκτιμά ο Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία με τα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, υπάρχει ανταπόκριση…

Το «ταμείο» θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, υπό τον φόβο, που εκφράζεται από τους Επιστήμονες, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων να αποτυπωθεί και σε νοσηλείες.

Αυτή τη στιγμή σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, αναπτύσσονται και άλλες κλίνες covid ή μετατρέπονται non covid κλίνες σε covid κλίνες, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντέξει. Παράλληλα με τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στο τραπέζι είναι και οι μεταφορές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές 2.000 απλές covid κλίνες σε όλη την Ελλάδα.

Κάθετο «όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Κάθε συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει φύγει από το τραπέζι, τουλάχιστον σε αυτό το timing, καθώς όπου έχει εφαρμοστεί δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, όταν του ετέθη θέμα επέκτασης και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τους το ξέκοψε κατηγορηματικά. Στην πραγματικότητα τους «πέταξε τη μπάλα» πίσω. Η κυβέρνηση απαντά πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό. Είτε με τα εμβόλια, είτε με συχνά διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι ακόμη και στους υγειονομικούς, όπου επιβλήθηκε η υποχρεωτικότητα, όσοι βγήκαν σε αναστολή συνέχισαν να αποφεύγουν τον εμβολιασμό.

Ακόμη και στην Ελληνική Αστυνομία, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι περίπου στο 30%, η κυβέρνηση δεν συζητά θέμα υποχρεωτικότητας, καθώς δεν εκτιμά ότι θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό, και επιπλέον αυτή τη στιγμή η παρουσία όλων των δυνάμεων είναι αναγκαία για δημόσια ασφάλεια αλλά και τους ελέγχους για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Ποια η «κόκκινη γραμμή» για νέα μέτρα;

Μόνο αν και εφόσον καταγραφεί εκρηκτική αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους – κάτι που συνεπάγεται και κίνδυνο για αύξηση των θανάτων – και αν τα νοσοκομεία κινδυνεύσουν τα «κρασάρουν», τότε μόνο θα βγει από το συρτάρι το Plan B΄, το οποίο είναι έτοιμο για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή. Στόχος είναι τυχόν νέα μέτρα να αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους.

«Η κατάσταση είναι δυναμική και αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους χώρους, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε. Πάντως, οι γενικές μας κατευθύνσεις εξακολουθούν να είναι αυτές τις οποίες έχουμε ξεκαθαρίσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν θέλουμε η χώρα να ξανακλείσει» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια ‑ Αισθητός και στην Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα

Ρόδος: Μαχαιρωμένος νεκρός από τον φίλο του – Τραγωδία στις Καλυθιές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι δύο άνδρες φέρεται να ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση

Χανιά: Σύλληψη άνδρα που παρενόχλησε ανήλικα αγόρια – Τους πρότεινε χρήματα για να πάνε μαζί του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από καταγγελία των γονέων, ο 34χρονος αλλοδαπός συνελήφθη την επόμενη μέρα στο Ενετικό Λιμάνι

Δολοφονήθηκε στο Λονδίνο ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής Talay Riley

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Talay Riley έχασε τη ζωή του από επίθεση με μαχαίρι στο ανατολικό Λονδίνο

Σύλληψη 70χρονου Γάλλου για την πυρκαγιά στο Λουτράκι – Σε ύφεση το μέτωπο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 15:45 σε δασική έκταση, με ανέμους μέτριας έντασης να πνέουν στην περιοχή

Τροχαίο στη Σαντορίνη: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματισμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετωπική σύγκρουση μοτοσικλέτας με ΙΧ - ο 50χρονος οδηγός του δικύκλου έχασε τη ζωή του, ενώ η 24χρονη συνεπιβάτισσά του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Βρέφος 4 μηνών εκτοξεύεται από SUV σε τρομακτική καταδίωξη με αστυνομία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα παιδιά επέβαιναν στο όχημα - την παρουσία τους αγνοούσε η αστυνομία όταν ξεκίνησε την καταδίωξη, όπως υποστηρίζει

Αυστρία: 28χρονος φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύντροφό του επιχειρώντας να της κόψει τη θηλή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό στο St. Pölten πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το μεταναστευτικό

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή η εκεχειρία ‑ Ιράν σε Ισραήλ: «Κόλαση αν ο Σατανάς κάνει άλλο ένα λάθος»

Κόσμος Χτες
Η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέσα Ανατολή μετά την εκεχειρία της 8ης Απριλίου - Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα προβεί σε λίγο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ

Αυτή είναι η ποινή για Γιαννακόπουλο και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δείτε την ανακοίνωση

Η μεταγραφική «βόμβα» που κυνηγάει ο Ηρακλής

E-Daily 3.Left Χτες
Τι αποκαλύπτουν οι Ιταλοί

Χαοτικές εικόνες στο αεροδρόμιο του Δελχί: Υπάλληλοι «κυνηγούν» τον εξοπλισμό που παρασύρουν άνεμοι

Κόσμος Χτες
Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αεροσκάφη από τον «εκτός ελέγχου» εξοπλισμό που παρασύρθηκε από την ξαφνική μπόρα