E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το χειρότερο crash test στην ιστορία

Ό,τι και αν έχετε δει σε δοκιμή πρόσκρουσης αυτοκινήτου στο παρελθόν πραγματικά ωχριά μπροστά στο video που ακολουθεί. Χαρτοπόλεμος...

Δημοσίευση 8/11/2021 | 20:35

Το χειρότερο crash test στην ιστορία

Στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, τα σημερινά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους βρίσκονται πολύ μπροστά ακόμη και σε σχέση με νέα μοντέλα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους μόλις πριν από μια δεκαετία.

Σκεφτείτε λοιπόν την ασφάλεια που προσέφεραν τα αυτοκίνητα, όταν ακόμη ο τομέας της παθητικής ασφάλειας ήταν ένα σχεδόν... παρθένο προς εξερεύνηση πεδίο, σχετικά άγνωστο για τη μεγαλύτερη μερίδα των κατασκευαστών.

Για να βρεθούμε σε μια εποχή που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παλαιολιθική σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να μεταφερθούμε στη δεκαετία του '70, έχοντας ως παράδειγμα το Holden Commodore VB toy 1978.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, που βασίζεται στο Opel Rekord εκείνης της εποχής, με αρκετές μετατροπές στο εμπρός μέρος του για να φιλοξενήσει του μεγαλύτερους V6 και V8 κινητήρες της Holden, έμεινε στην παραγωγή για μόλις δύο χρόνια. Παρόλα αυτά κατάφερε να γίνει το best seller αυτοκίνητο της Αυστραλίας στη δεύτερη και τελευταία χρονιά της παραγωγής του, φτάνοντας σχεδόν στις 100.000 πωλήσεις.

Βέβαια, αν οι κάτοχοί του έβλεπαν τη δοκιμή πρόσκρουσης που ακολουθεί, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, λογικά δεν θα το επέλεγαν. Να πούμε ότι η δοκιμή πρόσκρουσης πραγματοποιήθηκε με το μεγάλο sedan να είναι φορτωμένο με έρμα 375 κιλών άμμου -λογικά στο πορτμπαγκάζ του όπως καταλαβαίνουμε- με την ταχύτητα πρόσκρουσης στα 100 χλμ./ώρα.

Από τις λιγοστές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες και προς την όποια... υπεράσπιση για το sedan της Holden, η συγκεκριμένη δοκιμή δεν πραγματοποιήθηκε για να αξιολογηθούν τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας που προσέφερε το Commodore στους επιβάτες του, αλλά για να δοκιμαστεί το σύστημα μετάδοσης-κίνησης του ή σύμφωνα με άλλες πηγές, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δοκιμών.

Όπως και να έχει αυτό που ακολουθεί μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως οι ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης αποτελούσαν ακόμη άγνωστη λέξη για τους ανθρώπους που σχεδίασαν αυτό το αυτοκίνητο, κάτι που έγινε λογικά περίπου μια 10ετία νωρίτερα από την ημερομηνία παραγωγής του. Ευτυχώς σήμερα κανείς δεν θα βρει τέτοια... βάθη στην προσφερόμενη παθητική ασφάλεια σε κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Victoria Beckham: Πώς αποτράπηκε την τελευταία στιγμή ένα από τα πιο τρομακτικά εγκλήματα στη βρετανική showbiz

Celebrity Stories 29.01.2026
Το σκοτεινό παρασκήνιο μιας υπόθεσης που πάγωσε τη Βρετανία

Γιατί η κάμερα του κινητού τηλεφώνου του Νετανιάχου είναι καλυμμένη με ταινία – Όλα τα σενάρια

Social Χτες
Το διαδίκτυο αναρωτιέται τι σημαίνει για τον μέσο άνθρωπο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται το κινητό του

Σοφία Φυρού μετά τη μαστεκτομή: «Τελείωσα και με τα χειρουργεία με το στήθος. Νιώθω πιο δυνατή από ποτέ»

Tabloid Χτες
«Δόξα τω Θεώ, είναι έτσι όπως το περίμενα και έχω και την υγεία μου αλλά μου αρέσει κιόλας και αισθητικά και τελείωσα με αυτό», ανέφερε η Σοφία Φυρού στο κλιπ που δημοσίευσε στο Instagram

Ελένη Μενεγάκη: Η κόρη της, Βαλέρια Λάτσιου, έγινε 18 ετών – Η εκπληκτική ομοιότητα με την παρουσιάστρια

Social Χτες
«Σ` αγαπώ περισσότερο από όσο χωράνε οι λέξεις», έγραψε στην ανάρτησή της για την πρωτότοκη κόρη της

Μιμή Ντενίση για την κόρη της: Αυτό το «τέρας» η Μαριτίνα με εμπόδισε να έχω κι άλλα παιδιά

Tabloid Χτες
Μου έλεγε «όχι, όχι, δεν θέλω να έχω αδέρφια», είπε η ηθοποιός

Παναγιώτα Βλαντή: «Έχω παγώσει το θέμα της υιοθεσίας για προσωπικούς λόγους»

Tabloid Χτες
Η ηθοποιός μίλησε για τον σύζυγό της, Γιάννη Βλάχο

Το ελαττωματικό λούτρινο αλογάκι που έγινε viral στην Κίνα ‑ Όταν το burnout απέκτησε πρόσωπο

Tabloid Χτες
Ένα λούτρινο αλογάκι έγινε σύμβολο της εργασιακής εξουθένωσης, όταν ένα κατασκευαστικό λάθος του έδωσε λυπημένη έκφραση, αντί για ένα χαμόγελο

Eurovision: Στην τρίτη θέση εκτοξεύτηκε η Ελλάδα στα στοιχήματα

Tabloid Χτες
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της χώρας μας

Ηλίας Μαμαλάκης: «Η Λάρισα είναι μία από τις χειρότερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά περνάνε όλοι καλά»

Tabloid Χτες
«Επειδή έχω ταξιδέψει πολύ, μπορώ και διακρίνω την ομορφιά μίας πόλης, αλλά δεν δίνω σημασία σε αυτό που είναι κοινότυπο», σχολίασε ο μάγειρας

Δάφνη Μπόκοτα: «Νιώθω ώρες ώρες στη Super Κατερίνα ότι δεν ταυτίζομαι με τα θέματα που παίζουμε»

Tabloid Χτες
Η Δάφνη Μπόκοτα έκανε δηλώσεις στην κάμερα του Breakfast@Star και στον δημοσιογράφο, Πάνο Παπαδόπουλο

Αθηνά Ωνάση: Η σπάνια επίσημη εμφάνιση στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι

Tabloid Χτες
Μια σπάνια εμφάνιση στην επίδειξη μόδας του Stephane Rolland κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι έκανε η Αθηνά Ωνάση