E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ινδία: Τοξικό νέφος «έχει σκεπάσει» το Νέο Δελχί

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης ποιότητας θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στη Νόιντα, μια περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθασε στο 718

Δημοσίευση 8/11/2021 | 16:35

Ινδία: Τοξικό νέφος «έχει σκεπάσει» το Νέο Δελχί

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην Ινδία και ένα τοξικό νέφος έχει καλύψει το Νέο Δελχί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάλιστα κράτησε στα σπίτια τους πολλούς μαθητές και δεν επέστρεψαν στο σχολείο τους, τα οποία άνοιξαν εκ νέου σήμερα στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Το Νέο Δελχί έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες χωρών, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά άσχημες. «Η μόλυνση στο Δελχί είναι επικίνδυνη. Εμείς ως γονείς φοβόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο», έγραψε στο Twitter ένας από τους γονείς, ο Καμλές Σάρμα.

Tα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας αυξήθηκαν εκεί ξεπερνώντας σήμερα το όριο ασφαλείας κατά περισσότερες από 14 φορές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αέρα (AQI).

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στη Νόιντα, μια περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί, έφθασε σήμερα στο 718 σε μια κλίμακα που φθάνει έως το 500.

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθανε στο 385, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο 451.

Σε άλλα τμήματα του Νέου Δελχί η ποιότητα του αέρα κυμαίνεται από 303 έως 626.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Ποιότητας του Αέρα για το Δελχί αξιολογεί το επίπεδο της μόλυνσης του αέρα στο Νέο Δελχί ως κακό, το οποίο είναι το τέταρτο από έξι πιθανά επίπεδα μόλυνσης.

Η ποιότητα του αέρα είναι πιθανόν να βελτιωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά αναμένεται να παραμείνει εντός της κατηγορίας «κακή έως πολύ κακή».

Μαθητές έμειναν σπίτι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ενώ κάποια σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα για τους μεγαλύτερους μαθητές, οι μαθητές κάτω των 14 ετών ξεκίνησαν σήμερα στο πλαίσιο ενός κλιμακωτού εκ νέου ανοίγματος. Πολλά σχολεία ανέφεραν μικρή προσέλευση μαθητών κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των μαθημάτων εξαιτίας των φόβων των γονέων για την κακή ποιότητα του αέρα και τους κινδύνους από τον κορονοϊό.

«Μετά την COVID, η μόλυνση έχει αναχθεί σε βασική απειλή για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γονέων, ο Ασόκ Αγκαρουάλ, εκφράζοντας απόγνωση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιβολή μέτρων προς την βελτίωση του αέρα στο Νέο Δελχί.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην Ινδία ο τοξικός αέρας σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο.

Η σφοδρή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα κατά την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την παραβίαση από αγρότες της απαγόρευσης του καψίματος καλαμιών σε αγροτικές πολιτείες που περικλείουν την πρωτεύουσα και από την αδιαφορία που επιδεικνύουν πολίτες για την απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό του Ντιβάλι, της ινδουϊστικής γιορτής των φώτων.

Με την έναρξη του φθινοπώρου η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί, που θεωρείται μια από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες στον κόσμο, επιδεινώνεται.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι αγρότες καίνε καλάμια στα χωράφια τους γύρω από το Νέο Δελχί και στις γειτονικές πολιτείες και αυτός ο καιρός προκαλεί μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα. Οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των φυτών στα χωράφια τους καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σχεδόν το 80% των οικογενειών στην περιοχή του Δελχί, με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, ανέφεραν προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, δύσπνοιες και καταρροή εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 34.000 ερωτηθέντων που διενήργησε η ιδιωτική εταιρεία Local Circles.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα