E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ινδία: Τοξικό νέφος «έχει σκεπάσει» το Νέο Δελχί

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης ποιότητας θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στη Νόιντα, μια περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθασε στο 718

Δημοσίευση 8/11/2021 | 16:35

Ινδία: Τοξικό νέφος «έχει σκεπάσει» το Νέο Δελχί

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην Ινδία και ένα τοξικό νέφος έχει καλύψει το Νέο Δελχί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάλιστα κράτησε στα σπίτια τους πολλούς μαθητές και δεν επέστρεψαν στο σχολείο τους, τα οποία άνοιξαν εκ νέου σήμερα στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Το Νέο Δελχί έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες χωρών, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά άσχημες. «Η μόλυνση στο Δελχί είναι επικίνδυνη. Εμείς ως γονείς φοβόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο», έγραψε στο Twitter ένας από τους γονείς, ο Καμλές Σάρμα.

Tα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας αυξήθηκαν εκεί ξεπερνώντας σήμερα το όριο ασφαλείας κατά περισσότερες από 14 φορές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αέρα (AQI).

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στη Νόιντα, μια περιοχή κοντά στο Νέο Δελχί, έφθασε σήμερα στο 718 σε μια κλίμακα που φθάνει έως το 500.

Για να θεωρηθεί ασφαλής ο αέρας, ο δείκτης θα πρέπει να είναι κάτω από 50. Σήμερα στο Νέο Δελχί ο δείκτης έφθανε στο 385, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο 451.

Σε άλλα τμήματα του Νέου Δελχί η ποιότητα του αέρα κυμαίνεται από 303 έως 626.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Ποιότητας του Αέρα για το Δελχί αξιολογεί το επίπεδο της μόλυνσης του αέρα στο Νέο Δελχί ως κακό, το οποίο είναι το τέταρτο από έξι πιθανά επίπεδα μόλυνσης.

Η ποιότητα του αέρα είναι πιθανόν να βελτιωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά αναμένεται να παραμείνει εντός της κατηγορίας «κακή έως πολύ κακή».

Μαθητές έμειναν σπίτι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ενώ κάποια σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα για τους μεγαλύτερους μαθητές, οι μαθητές κάτω των 14 ετών ξεκίνησαν σήμερα στο πλαίσιο ενός κλιμακωτού εκ νέου ανοίγματος. Πολλά σχολεία ανέφεραν μικρή προσέλευση μαθητών κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των μαθημάτων εξαιτίας των φόβων των γονέων για την κακή ποιότητα του αέρα και τους κινδύνους από τον κορονοϊό.

«Μετά την COVID, η μόλυνση έχει αναχθεί σε βασική απειλή για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γονέων, ο Ασόκ Αγκαρουάλ, εκφράζοντας απόγνωση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιβολή μέτρων προς την βελτίωση του αέρα στο Νέο Δελχί.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

Τα αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην Ινδία ο τοξικός αέρας σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο.

Η σφοδρή επιδείνωση της ποιότητας του αέρα κατά την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την παραβίαση από αγρότες της απαγόρευσης του καψίματος καλαμιών σε αγροτικές πολιτείες που περικλείουν την πρωτεύουσα και από την αδιαφορία που επιδεικνύουν πολίτες για την απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό του Ντιβάλι, της ινδουϊστικής γιορτής των φώτων.

Με την έναρξη του φθινοπώρου η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί, που θεωρείται μια από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες στον κόσμο, επιδεινώνεται.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι αγρότες καίνε καλάμια στα χωράφια τους γύρω από το Νέο Δελχί και στις γειτονικές πολιτείες και αυτός ο καιρός προκαλεί μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα. Οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των φυτών στα χωράφια τους καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα για να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σχεδόν το 80% των οικογενειών στην περιοχή του Δελχί, με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, ανέφεραν προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, δύσπνοιες και καταρροή εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 34.000 ερωτηθέντων που διενήργησε η ιδιωτική εταιρεία Local Circles.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ