E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στην πόρτα της Ε.Ε: Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν

Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευση 8/11/2021 | 15:36

Χάος στην πόρτα της Ε.Ε: Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν

Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, με ορδές προσφύγων να εγκαταλείπουν άρον - άρον το Μινσκ με στόχο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Βαρσοβία.

Ο δικτάτορας του Μινσκ, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στέλνει περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες στα σύνορα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» με την κυβέρνηση της Πολωνίας να συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα, φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιοτρ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μια μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά στην Πολωνία μαζικά», υποστηρίζει από την πλευρά του στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία μετακινεί η Λιθουανία

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Τα βίντεο από τη Λευκορωσία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν κύματα προσφύγων να περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κοντά στη Βρέστη στα δυτικά της χώρας ενώ εκατοντάδες να περιπλανώνται στα δάση του εθνικού πάρκου Bialowieza βόρεια της Βρέστης. Υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία .

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Λουκασένκο μετά την απόφαση της Ε.Ε να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λευκορωσία για τα αεροσκάφη που θέλουν να προσγειωθούν στην Ευρώπη.

Έχοντας την αμέριστη βοήθεια από το Κρεμλίνο, οι αρχές του Λουκασένκο έχουν ήδη απαλλάξει την πρωτεύουσα της χώρας από τους πρόσφυγες.

Ολοι όσοι μεταφέρθηκαν στο Μινσκ μέσω των λαθρεμπόρων, θα πρέπει τώρα να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν απέναντι στη Πολωνία.

Οι φωτογραφίες θυμίζουν εικόνες από τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2015 σε Ουγγαρία και Αυστρία. Εκείνη την εποχή, χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη , κατευθύνονταν στην Αυστρία.

Εκείνη την εποχή, η Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα στους μετανάστες, τότε ξεκίνησε η προσφυγική κρίση.

Η Πολωνία ενίσχυσε για άλλη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία.Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις των συνοριοφυλάκων της Πολωνίας μπροστά στα κύματα προσφύγων και σε μία προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα;

Η εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων, Ewelina Szczepanska, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η παρουσία των συνοριοφυλάκων, της αστυνομίας και του στρατού στα σύνορα έχει αυξηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Προετοιμαστείτε για το αδιανόητο»: SOS από την επικεφαλής του ΔΝΤ

Οικονομία 09.03.2026
Για πληθωρισμό, τιμές πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής

Αδιανόητος τερματισμός στον Μαραθώνιο του Λος Αντζελες

Αθλητικά Νέα 09.03.2026
Ο νικητής κρίθηκε για ένα... εκατοστό του δευτερολέπτου, βίντεο

Θεσσαλονίκη: 80χρονος έριξε το αυτοκίνητό του σε τζαμαρία τράπεζας ‑ «Μου έκανε κατάσχεση το σπίτι»

Ελλάδα 09.03.2026
Ο ηλικιωμένος μετέβη στο σημείο με το αυτοκίνητό του και κάνοντας όπισθεν εμβόλισε την πρόσοψη του κτιρίου

Φεύγουν άρον άρον από το Ντουμπάι κι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στον δρόμο ή τα δίνουν για ευθανασία

Κόσμος 09.03.2026
Κάποιοι κτηνίατροι αναγκάζονται να προχωρήσουν ακόμη και σε ευθανασία, καθώς οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν θέλουν να αναλάβουν τα έξοδα μετεγκατάστασης

Πάτρα: Προφυλακιστέος ο συνταξιούχος γυναικολόγος μετά την απολογία του για την παιδική ποpνογραφία

Ελλάδα 09.03.2026
Η έρευνα – Βρέθηκαν γυμνές φωτογραφίες ανήλικων στα ηλεκτρονικά αρχεία του

Συνελήφθη 25χρονος που οδηγούσε με 151 χιλιόμετρα στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ελλάδα 09.03.2026
Σε βάρος του 25χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση

Μακρόν: Οποιος επιτίθεται στην Κύπρο επιτίθεται στην Ευρώπη

Κόσμος 09.03.2026
Κοινές δηλώσεις μετά την τριμερή

Ομόνοια: 65χρονος εισέβαλε στα γραφεία του ΕΦΚΑ ‑ Απείλησε τους υπαλλήλους με στυλιάρι

Ελλάδα 09.03.2026
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ

Τουρκία: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο από το Ιράν

Κόσμος 09.03.2026
Οι ΗΠΑ εκκενώνουν το προξενείο στα Αδανα

Λίβανος: Οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ πως χτύπησε σπίτια αμάχων με λευκό φώσφορο

Κόσμος 09.03.2026
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε έκθεση κατά την οποία κάνει λόγο για παραβίαση του Διεθνούς δικαίου