E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στην πόρτα της Ε.Ε: Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν

Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευση 8/11/2021 | 15:36

Χάος στην πόρτα της Ε.Ε: Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν

Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, με ορδές προσφύγων να εγκαταλείπουν άρον - άρον το Μινσκ με στόχο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Βαρσοβία.

Ο δικτάτορας του Μινσκ, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στέλνει περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες στα σύνορα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» με την κυβέρνηση της Πολωνίας να συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα, φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιοτρ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μια μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά στην Πολωνία μαζικά», υποστηρίζει από την πλευρά του στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία μετακινεί η Λιθουανία

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Τα βίντεο από τη Λευκορωσία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν κύματα προσφύγων να περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κοντά στη Βρέστη στα δυτικά της χώρας ενώ εκατοντάδες να περιπλανώνται στα δάση του εθνικού πάρκου Bialowieza βόρεια της Βρέστης. Υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία .

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Λουκασένκο μετά την απόφαση της Ε.Ε να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λευκορωσία για τα αεροσκάφη που θέλουν να προσγειωθούν στην Ευρώπη.

Έχοντας την αμέριστη βοήθεια από το Κρεμλίνο, οι αρχές του Λουκασένκο έχουν ήδη απαλλάξει την πρωτεύουσα της χώρας από τους πρόσφυγες.

Ολοι όσοι μεταφέρθηκαν στο Μινσκ μέσω των λαθρεμπόρων, θα πρέπει τώρα να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν απέναντι στη Πολωνία.

Οι φωτογραφίες θυμίζουν εικόνες από τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2015 σε Ουγγαρία και Αυστρία. Εκείνη την εποχή, χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη , κατευθύνονταν στην Αυστρία.

Εκείνη την εποχή, η Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα στους μετανάστες, τότε ξεκίνησε η προσφυγική κρίση.

Η Πολωνία ενίσχυσε για άλλη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία.Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις των συνοριοφυλάκων της Πολωνίας μπροστά στα κύματα προσφύγων και σε μία προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα;

Η εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων, Ewelina Szczepanska, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η παρουσία των συνοριοφυλάκων, της αστυνομίας και του στρατού στα σύνορα έχει αυξηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η ποινή για Γιαννακόπουλο και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Δείτε την ανακοίνωση

Η μεταγραφική «βόμβα» που κυνηγάει ο Ηρακλής

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Τι αποκαλύπτουν οι Ιταλοί

Χαοτικές εικόνες στο αεροδρόμιο του Δελχί: Υπάλληλοι «κυνηγούν» τον εξοπλισμό που παρασύρουν άνεμοι

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αεροσκάφη από τον «εκτός ελέγχου» εξοπλισμό που παρασύρθηκε από την ξαφνική μπόρα

Μεγάλος λευκός καρχαρίας εντοπίστηκε από δύτες για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Οι εθελοντές μάζευαν εγκαταλελειμμένα δίχτυα στο Στενό της Σικελίας όταν ο λευκός καρχαρίας τους πλησίασε με περιέργεια

Θρίλερ στα Πατήσια: Νεκρός κροίσος... ρακοσυλλέκτης ‑ Ποιος ήταν ο «βασιλιάς των κάδων»

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Ο 75χρονος, που ήταν ιδιοκτήτης όλης της τετραώροφης πολυκατοικίας, ζούσε ολομόναχος, χωρίς ποτέ να έχει κάνει δική του οικογένεια, μακριά από συγγενείς και φίλους

Θρίλερ με την έκδοση του Τζέιμς Δαλαμάγκα στην Αυστραλία – «Η δολοφονία έχει παραγραφεί στην Ελλάδα»

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Προστατεύεται ως Έλληνας υπήκοος από τους νόμους του ελληνικού κράτους»

Ανεξέλεγκτη φωτιά στο Λουτράκι – Στη μάχη της κατάσβεσης και τα ενάερια μέσα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Για την κατάσβεση επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με 45 πυροσβέστες,

Πότε κλείνουν τα σχολεία ‑ Αναλυτικές ημερομηνίες ανά βαθμίδα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Τελείωσαν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΓΕΛ - Τι ισχύει για τις υπόλοιπες βαθμίδες

«Παραλύει» η Μαγιόρκα από τις ιστορικές κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Οι κάτοικοι στα ισπανικά νησιά εξεγείρονται για το κόστος ζωής και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Channel 12: Το Ισραήλ σταματά τις επιθέσεις κατά του Ιράν, έπειτα από εντολή του Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Νωρίτερα, o στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ από την εκεχειρία του Απριλίου έχει πλέον τελειώσει

Κρίστιαν Έρικσεν: Νέα ενημέρωση από τον γιατρό της Δανίας ‑ «Θα πάρει εξιτήριο»

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Μίλησα μαζί του το πρωί, τα πηγαίνει καλύτερα» είπε ο γιατρός της Δανίας για τον Κρίστιαν Έρικσεν

Συναγερμός στις φυλακές Χανίων, προσπάθησαν να περάσουν με drone κινητά, σουγιά και λάμες

Ελλάδα 08.06.2026
Ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του drone