E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στην πόρτα της Ε.Ε: Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν

Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευση 8/11/2021 | 15:36

Χάος στην πόρτα της Ε.Ε: Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν

Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, με ορδές προσφύγων να εγκαταλείπουν άρον - άρον το Μινσκ με στόχο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Βαρσοβία.

Ο δικτάτορας του Μινσκ, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στέλνει περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες στα σύνορα, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» με την κυβέρνηση της Πολωνίας να συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν σήμερα τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα, φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», κατήγγειλε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιοτρ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μια μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά στην Πολωνία μαζικά», υποστηρίζει από την πλευρά του στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία μετακινεί η Λιθουανία

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Τα βίντεο από τη Λευκορωσία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν κύματα προσφύγων να περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κοντά στη Βρέστη στα δυτικά της χώρας ενώ εκατοντάδες να περιπλανώνται στα δάση του εθνικού πάρκου Bialowieza βόρεια της Βρέστης. Υπάρχουν παρόμοιες αναφορές από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία .

Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Λουκασένκο μετά την απόφαση της Ε.Ε να κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λευκορωσία για τα αεροσκάφη που θέλουν να προσγειωθούν στην Ευρώπη.

Έχοντας την αμέριστη βοήθεια από το Κρεμλίνο, οι αρχές του Λουκασένκο έχουν ήδη απαλλάξει την πρωτεύουσα της χώρας από τους πρόσφυγες.

Ολοι όσοι μεταφέρθηκαν στο Μινσκ μέσω των λαθρεμπόρων, θα πρέπει τώρα να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν απέναντι στη Πολωνία.

Οι φωτογραφίες θυμίζουν εικόνες από τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2015 σε Ουγγαρία και Αυστρία. Εκείνη την εποχή, χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη , κατευθύνονταν στην Αυστρία.

Εκείνη την εποχή, η Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα στους μετανάστες, τότε ξεκίνησε η προσφυγική κρίση.

Η Πολωνία ενίσχυσε για άλλη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία.Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις των συνοριοφυλάκων της Πολωνίας μπροστά στα κύματα προσφύγων και σε μία προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα;

Η εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων, Ewelina Szczepanska, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η παρουσία των συνοριοφυλάκων, της αστυνομίας και του στρατού στα σύνορα έχει αυξηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος Χτες
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left Χτες
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής