E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι

Οι έκτακτες συνθήκες οδηγούν σε έκτακτες λύσεις

Δημοσίευση 5/11/2021 | 08:15

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι

Οι έκτακτες συνθήκες οδηγούν σε έκτακτες λύσεις. Όπως διεφάνη και στο θέμα της εκκλησίας, η δυναμική της πανδημίας είναι ο οδηγός για αναπροσαρμογή των αποφάσεων, όπου και όταν απαιτείται. Μετά την έξαρση κρουσμάτων εντείνεται η ανησυχία για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Η φρενήρης άνοδος του ιικού φορτίου, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των ειδικών για έκρηξη των κρουσμάτων ως και 10.000 ημερησίως, σύντομα, φέρνουν στο τραπέζι συζητήσεις για αναπροσαρμογή του μείγματος των περιοριστικών μέτρων.

Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και στην Αττική, τον πολυπληθέστερο νομό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 24ωρο συζητείται έντονα στους κόλπους των επιστημόνων, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση, επαναφορά μέτρων που γνωρίσαμε τις εποχές της καραντίνας, και που αν υιοθετηθούν, επηρεάζουν συνολικά τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Συγκριμένα έχει ανοίξει συζήτηση για επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη 1 τα μεσάνυχτα, στις επιβαρυμένες περιοχές. Το σκεπτικό είναι ότι η διασπορά του ιού είναι ανησυχητικά μεγάλη στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και plan B για να αποσυμφορηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, οι “μαύρες” προβλέψεις των ειδικών, αναγκάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες να επαναξιολογούν συνεχώς τη στρατηγική.

Το παρασκήνιο της απόφασης για νέα μέτρα στην Εκκλησία

Τρανή απόδειξη της… “ευελιξίας” ως αναγκαστική λύση στην προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας, είναι η κίνηση της Εκκλησίας να πάρει τα ηνία στα χέρια της, όσον αφορά στον έλεγχο για την είσοδο των πιστών στους ναούς.

Μετά από επικοινωνία του Μαξίμου με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος έδωσε εντολή να βγει εγκύκλιος, με την οποία γίνεται σαφές ότι οι πιστοί πρέπει να φέρουν μαζί τους rapid ή μοριακό test για την είσοδο τους στην εκκλησία, ενώ προτρέπονται σε εμβολιασμό. Παράλληλα τονίζεται η υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

«Ύστερα από επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, – μετά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega – η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως και προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τους ναούς» δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης της Ιεραρχίας της Ελλάδας, ωστόσο έχει, όπως επισημαίνουν, ισχυρό συμβολισμό, «διότι συνιστά ξεκάθαρη αναγνώριση του προβλήματος και εντός “του οίκου του Θεού” από την Εκκλησία και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς το ανεμβολίαστο ποίμνιο να σπεύσουν προς εμβολιασμό».

Είχε προηγηθεί κύμα αντιδράσεων τόσο κατά της εκκλησίας, όσο και κατά της κυβέρνησης για την εξαίρεση των ναών από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, και η Εκκλησία η οποία αποδεδειγμένα έχει βάλει “πλάτη” στη μάχη κατά της πανδημίας, με αυτή την κίνηση ματ, έβαλε φρένο σε όσους στο όνομα του “Θεού” παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και αρνούνται να εμβολιαστούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα ‑ Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά για την πορεία της κακοκαιρίας

Θεσσαλονίκη: Χειρουργός έκανε μαστεκτομή σε ασθενή χωρίς να έχει προδιάθεση για καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο γιατρός καταδικάστηκε σε ποινή τριετούς φυλάκισης με αναστολή

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από Πορτογάλο ιστορικό

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο Ραφαέλ Πίντο Μπόργες, ιδρυτής και πρόεδρος της Nova Portugalidade, ενός συντηρητικού think tank με έδρα τη Λισαβόνα, με την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και του ιστορικού, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της χώρας μας

Αίγιο: «Δεν ξέρω γιατί με φέρατε εδώ – μπήκα στο σπίτι και τους βρήκα σε λίμνη αίματος»

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ο 65χρονος Ιταλός σύντροφος της 56χρονης θύματος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο φαινομενικό διπλό φονικό

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Το «ναρκωτικό‑φονιάς» εντοπίστηκε σε αιφνιδιαστική επιχείρηση

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Ανησυχητικά ευρήματα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου αναδύονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι οκτώ κρατουμένων

Τηλεφωνικές απάτες: Νέα θύματα σε Χαλκιδική και Σέρρες ‑ η λεία ξεπερνά τα 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Αρχών, οι δράστες συνεχίζουν να εντοπίζουν νέα θύματα

Σαγράδα Φαμίλια: Δείτε τι σηματοδοτεί η ιστορική στιγμή που όλος ο κόσμος περίμενε 144 χρόνια

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Ο τελευταίος σταυρός στον Πύργο του Ιησού Χριστού ολοκλήρωσε την ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να αναλαμβάνει να εγκαινιάσει τον ναό στη Βαρκελώνη.

Ίος: 28χρονος δάγκωσε τον διοικητή του ΑΤ στο πόδι για να ξεφύγει μετά την προσαγωγή του

Ελλάδα 09.06.2026
Δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, 17 και 28 ετών, είχαν προκαλέσει αναστάτωση στο Κέντρο Υγείας του νησιού, οδηγώντας σε καταγγελία για διατάραξη υπηρεσίας

Τροχαίο με εγκλωβισμό οδηγού στη Θήβα

Ελλάδα 09.06.2026
Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν άγνωστα - προανάκριση διενεργεί η τροχαία

Σοκ στην Αιγιάλεια: Δίπλα δίπλα νεκροί μάνα και γιος ‑ Το στοιχείο που εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Νεκρό ζευγάρι μάνας και γιου εντοπίστηκε στο σπίτι τους στον Λόγγο

Γιατί μύριζε αέριο σε όλη την Αττική; Η απάντηση δόθηκε

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η επιστημονική ομάδα AtmoHUB εντόπισε την πιθανότερη πηγή της έντονης δυσοσμίας που αναστάτωσε την Αθήνα στις 19 Μαΐου

Θεσσαλονίκη: Φίδι φώλιασε σε μηχανή αυτοκινήτου σε νέο περιστατικό

Ελλάδα 09.06.2026
Ο οδηγός άνοιξε το καπό και βρέθηκε μπροστά στο ερπετό