E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικό μέρισμα: Για ποιους έχει «κλειδώσει» ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Πόσα θα πάρουν

Δημοσίευση 4/11/2021 | 14:59

Κοινωνικό μέρισμα: Για ποιους έχει «κλειδώσει» ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές ανακοινώσεις. Τι εξετάζεται.

Κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα σε κοινωνικές ομάδες, όπως ευάλωτα νοικοκυριά, είναι μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης, ωστόσο η διανομή του θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει πως στο τέλος του έτους, όλοι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν το διπλάσιο ποσό από εκείνο που δικαιούνταν κανονικά.

Σενάρια αναφέρουν πως το μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί και σε χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν πάρει αναδρομικά, αλλά και για υγειονομικούς, που δεν είδαν κάποιο έξτρα βοήθημα, εκτός από αυτό του Πάσχα του 2020, σύμφωνα με το STAR.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πώς υπολογίζεται

Ο μπονομάς έχει »ταβάνι» τα 900 ευρώ ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού και θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Το διπλό ΕΕΕ (πρώην ΕΚΑ) έλαβαν πέρυσι σχεδόν 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο ενώ υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • Συν 100 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος
  • Συν 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί

Δηλαδή, αν κάποιος δικαιούται 200 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 400 ευρώ ή εάν ένα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη παίρνει 300 ευρώ, θα λάβει 600 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού λαμβάνει ακόμα 50 ευρώ.

Ευάλωτα νοικοκυριά: Ποια είναι

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: Όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, δηλαδή:

1) Φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τι είπε ο Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό παράθυρο για κοινωνικό μέρισμα λέγοντας πως όλα «θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών μεγεθών» και τα δημοσιονομικά περιθώρια όπως προκύψουν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή.

«Αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και μπορεί να αξιοποιηθεί φέτος και πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο, οφείλει η Πολιτεία να είναι μπροστά αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην «Ημερησία» ειδικά σε περίπτωση που η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Δείτε χαρακτηριστικά:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος Χτες
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος Χτες
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα Χτες
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας