E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οδηγός επιβίωσης για τους ανεμβολίαστους ‑ Τι αλλάζει από το Σάββατο

Τι ισχύει για λιανεμπόριο, καταστήματα, τράπεζες και κομμωτήρια

Δημοσίευση 3/11/2021 | 09:12

Οδηγός επιβίωσης για τους ανεμβολίαστους ‑ Τι αλλάζει από το Σάββατο

Το κουμπί της ενεργοποίησης ενός νέου κύκλου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πάτησε χθες η κυβέρνηση, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει μέρα με τη μέρα όλα τα προηγούμενα, αρνητικά ρεκόρ σε σχέση τόσο με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 6.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όσο και των νέων μολύνσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη εμφάνισαν ξεπέρασαν τα 1.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, σημαίνοντας συναγερμό στους επιστήμονες.

«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά κέντρα και καταστήματα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:

  • χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
  • φαρμακεία
  • χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Ασφυκτικοί έλεγχοι

Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. «Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» περιέγραψε με νόημα ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.

Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Καμπάνες» για τις ομάδες

Με ποινές κινδυνεύουν στο εξής και οι αθλητικές ομάδες, σε περίπτωση που σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αυτό της τήρησης αποστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, «καμπάνες» θα ακούσουν συνολικά οι ομάδες και μάλιστα με στέρηση της παρουσίας των φιλάθλων τους σε επόμενα παιχνίδια.

Μέτρα για γιατρούς

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τρίτη δόση από την Παρασκευή

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, κεντρική στόχευση των νέων μέτρων αποτέλεσε η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας τους μέχρι σήμερα, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Τέλος στα lockdown

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.

Επιστολές και sms

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ο γυμνός τουρίστας στη Μύκονο ‑ Τρεις αστυνομικοί χρειάστηκαν για να τον ακινητοποιήσουν

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Λίγη ώρα αφότου πόζαρε γυμνός στο άγαλμα του Καραμανλή, ο άνδρας συνελήφθη

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Ψάχνει το «μπαμ» με Γκουαρδιόλα η Ιταλία – Εναλλακτική λύση ο Πίρλο

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ποιος θα πάρει τον τίτλο της Σκουάντρα Ατζούρα;

Πώς εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου τα μπουρίνια που «χτύπησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο μετεωρολόγος ανέλυσε τα αίτια των ξαφνικών καταιγίδων της Δευτέρας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Μάνα στραγγάλισε τα τρία της παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού – Μεγάλο αίνιγμα η ψυχική της κατάσταση

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ξεκίνησε η επιλογή ενόρκων στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στη Μασαχουσέτη, με επίκεντρο τον ισχυρισμό περί επιλόχειας ψύχωσης.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοικτά των βρετανικών ακτών ‑ πώς αντέδρασε το Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, υπό την παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα επιστρέψει σύμφωνα με τους New York Times

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Οι New York Times εξηγούν γιατί η άνοδος του Αντι Μπέρναμ στην πρωθυπουργία δίνει νέα ώθηση στο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.