E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οδηγός επιβίωσης για τους ανεμβολίαστους ‑ Τι αλλάζει από το Σάββατο

Τι ισχύει για λιανεμπόριο, καταστήματα, τράπεζες και κομμωτήρια

Δημοσίευση 3/11/2021 | 09:12

Οδηγός επιβίωσης για τους ανεμβολίαστους ‑ Τι αλλάζει από το Σάββατο

Το κουμπί της ενεργοποίησης ενός νέου κύκλου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πάτησε χθες η κυβέρνηση, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει μέρα με τη μέρα όλα τα προηγούμενα, αρνητικά ρεκόρ σε σχέση τόσο με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 6.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όσο και των νέων μολύνσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη εμφάνισαν ξεπέρασαν τα 1.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, σημαίνοντας συναγερμό στους επιστήμονες.

«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά κέντρα και καταστήματα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:

  • χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
  • φαρμακεία
  • χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Ασφυκτικοί έλεγχοι

Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. «Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» περιέγραψε με νόημα ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.

Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Καμπάνες» για τις ομάδες

Με ποινές κινδυνεύουν στο εξής και οι αθλητικές ομάδες, σε περίπτωση που σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αυτό της τήρησης αποστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, «καμπάνες» θα ακούσουν συνολικά οι ομάδες και μάλιστα με στέρηση της παρουσίας των φιλάθλων τους σε επόμενα παιχνίδια.

Μέτρα για γιατρούς

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τρίτη δόση από την Παρασκευή

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, κεντρική στόχευση των νέων μέτρων αποτέλεσε η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας τους μέχρι σήμερα, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Τέλος στα lockdown

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.

Επιστολές και sms

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγγλία – Αργεντινή 1‑2: Ανατροπή‑έπος στο 90’+2’ και τελικός για το back‑to‑back!

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η Αλμπισελέστε ανέτρεψε το 0-1 με δύο γκολ στο 85` και στο 90`+2` και κλείνει ραντεβού στον τελικό με την Ισπανία για το back-to-back.

Πέθανε ο Λορέντζο Καριέρε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κως: Ανήλικη νεκρή έπειτα από ανατροπή τζετ σκι κοντά στο Μποντρούμ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το τζετ σκι στο οποίο επέβαινε η ανήλικη ανετράπη κοντά στο Μποντρούμ της Τουρκίας - το κορίτσι ανασύρθηκε νεκρό

Τρεις νεκροί από το σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική: Έφυγε και ο πατέρας της οικογένειας, λίγο μετά τη σύζυγο και το βρέφος τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το όχημα με πινακίδες Μολδαβίας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Αγίου Νικολάου

Μάρω Κοντού: Την Παρασκευή στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της, η τελευταία της επιθυμία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στον κινηματογράφο και το θέατρο

Διχάζει τη Βρετανία νέα κούκλα εγκυμοσύνης με αφαιρούμενη κοιλιά: «Το σχεδίασε άνδρας;», δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Φορώντας ένα ροζ με λευκό ριγέ φόρεμα και ένα τζιν μπουφάν, η κούκλα συναγωνίζεται την Μπάρμπι με τα μακριά ξανθά μαλλιά και το ροζ κραγιόν της - Μέσα στην κοιλιά της έχει αμνιακό σάκο με μωρό

Κύπρος: Πατέρας κουνούσε τον 3χρονο γιο του κι εκείνος γλίστρησε από τον 4ο όροφο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 37χρονος Βρετανός που κουνούσε το παιδί του δεξιά κι αριστερά ενώ περίμεναν το ασανσέρ συνελήφθη και κρατείται υπό κράτηση

Βαλένθια: Πολυκατοικία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος – Η συγκλονιστική στιγμή σε βίντεο

Κόσμος Χτες
Λίγα λεπτά πριν την κατάρρευση, οι ένοικοι είχαν προλάβει να εκκενώσουν τα διαμερίσματά τους

Χαλκιδική: Γυναίκα και βρέφος νεκρά σε τροχαίο – Δύο τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγωδία χωρίς τέλος στην άσφαλτο της Χαλκιδικής

Παραιτήθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου Αργους‑Μυκηνών μετά τη στήριξη του δημάρχου στους αστυνομικούς που σκότωσαν τον 20χρονο ‑ The Press Project

Πολιτική Χτες
Την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αργους-Μυκηνών υπέβαλε η γιατρός Αναστασία (Σάσα) Αργυροπούλου, μετά την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτηση υποστήριξης του δημάρχου Γιάννη Μαλτέζου προς του αστυνομικούς που…

Ποιος είναι ο «υπάλληλος του μήνα» που έκανε viral ένα γερμανικό τρένο με μια απίθανη κίνηση

E-Daily 3.Left Χτες
Γερμανική υπερταχεία έκανε έκτακτη στάση στο Αμβούργο γιατί τελείωσε το χαρτί υγείας - ο προϊστάμενος έτρεξε στο σούπερ μάρκετ και το βίντεο έγινε viral με 700.000 προβολές.

Ο κολοσσός Τεχνητής Νοημοσύνης που τρέμει μήπως φέρει το τέλος του κόσμου

Tech + Science Χτες
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic προσλαμβάνει ειδικούς ασφαλείας με αμοιβές άνω των 200.000 δολαρίων για να εμποδίσει τη χρήση των μοντέλων της στην κατασκευή πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων