E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οδηγός επιβίωσης για τους ανεμβολίαστους ‑ Τι αλλάζει από το Σάββατο

Τι ισχύει για λιανεμπόριο, καταστήματα, τράπεζες και κομμωτήρια

Δημοσίευση 3/11/2021 | 09:12

Οδηγός επιβίωσης για τους ανεμβολίαστους ‑ Τι αλλάζει από το Σάββατο

Το κουμπί της ενεργοποίησης ενός νέου κύκλου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πάτησε χθες η κυβέρνηση, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει μέρα με τη μέρα όλα τα προηγούμενα, αρνητικά ρεκόρ σε σχέση τόσο με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 6.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όσο και των νέων μολύνσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη εμφάνισαν ξεπέρασαν τα 1.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, σημαίνοντας συναγερμό στους επιστήμονες.

«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες
  • τράπεζες
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά κέντρα και καταστήματα
  • κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:

  • χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
  • φαρμακεία
  • χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Ασφυκτικοί έλεγχοι

Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. «Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» περιέγραψε με νόημα ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.

Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Καμπάνες» για τις ομάδες

Με ποινές κινδυνεύουν στο εξής και οι αθλητικές ομάδες, σε περίπτωση που σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αυτό της τήρησης αποστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, «καμπάνες» θα ακούσουν συνολικά οι ομάδες και μάλιστα με στέρηση της παρουσίας των φιλάθλων τους σε επόμενα παιχνίδια.

Μέτρα για γιατρούς

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τρίτη δόση από την Παρασκευή

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, κεντρική στόχευση των νέων μέτρων αποτέλεσε η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας τους μέχρι σήμερα, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Τέλος στα lockdown

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.

Επιστολές και sms

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βγήκε από τη μονάδα εγκαυμάτων η Αφροδίτη Νέστορα – Συνεχίζονται οι έρευνες

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Την Πέμπτη η κηδεία της Βάγιας Νέστορα

Η στιγμή που καταρρέει η οροφή πολυκαταστήματος στο Νιου Τζέρσεϊ ενώ βρίσκονται μέσα 27 άνθρωποι

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τμήμα της οροφής υποχώρησε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης - Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αν και εγκλωβίστηκαν προσωρινά δύο άτομα

ΗΠΑ ‑ Βέλγιο 1‑4: Ο Ντε Κετελάρε διέλυσε το American Dream

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τα όνειρα των Αμερικανών για πρόκριση στα προημιτελικά έσβησαν στο Σιάτλ - το Βέλγιο πέρασε στους «8» με σπουδαία ατομική εμφάνιση του Ντε Κετελάρε

Microsoft: Ξεκινά νέες απολύσεις λόγω ΑΙ

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αφορά το τμήμα Xbox, που βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αναδιοργάνωσης υπό τη νέα CEO, Asha Sharma

Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η επίθεση έγινε 8 ναυτικά μίλια (14 χιλιόμετρα) ανατολικά από τη Λίμα, στο σουλτανάτο του Ομάν

Αίγιο: Τα επόμενα βήματα των Αρχών μετά το «αδιέξοδο» των ερευνών

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σε νέες αναλύσεις κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών μέσων θα προχωρήσουν οι αρχές

Ανθρωποειδές ρομπότ «χάνει τον έλεγχο» και «επιτίθεται» σε εργαζομένους!

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τρόμαξε τους χρήστες του διαδικτύου

Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα δάκρυα στο «αντίο» του από τα Μουντιάλ μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η ήττα με 1-0 στη φάση των «16» έκλεισε το κεφάλαιο των Παγκοσμίων Κυπέλλων για τον 41χρονο Πορτογάλο - «Έδωσα τα πάντα, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και φεύγω με τη συνείδησή μου καθαρή», δήλωσε μετά τον αποκλεισμό

Ανατριχιαστικό βίντεο: Ανδρας από τη Γκαμπόν μαχαίρωσε αντρα στο Μιλάνο, «Να μη βγει ποτέ από τη φυλακή»

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σκληρές εικόνες από τη στιγμή που ο Λαμίν Σαϊντιλί επιτίθεται στο θύμα του και τον μαχαιρώνει 20 φορές τραυματίζοντάς τον - Να μη βγει ποτέ από τη φυλακή, δήλωσε ο Σαλβίνι

Μοναδική σύμπτωση στην Πάτρα: Αδελφές γέννησαν την ίδια ημέρα αγόρια με το ίδιο βάρος, η ανάρτηση από τη μαιευτήρα

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Οι δύο αδελφές είχαν μείνει έγκυες με διαφορά λίγων ημερών, όπως γράφει η μαιευτήρας που έφερε στον κόσμο τα δύο αγόρια