E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους ‑ Όλα τα νέα μέτρα

Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 2/11/2021 | 15:58

Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους ‑ Όλα τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ συνεχίζεται η έκρηξη κρουσμάτων. Αναλυτικά τι θα ισχύει από το Σάββατο (06/11).

Νέα δέσμη μέτρων που αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους αυτή τη φορά και τίθενται σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο (06/11) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (02/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι δεν οδηγούμαστε σε νέο lockdown, ούτε και αλλάζουν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Τα νέα μέτρα έρχονται μετά την "έκρηξη" των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανασχέσει την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας, η οποία μετρά καθημερινά εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΔΥ πραγματικά σοκάρουν, ενώ σήμερα, Τρίτη (02/11) είχαμε "μαύρο" ρεκόρ με 6.700 κρούσματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, μέσω των νέων μέτρων, να αυξήσει τους εμβολιασμούς, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό παραμένουν στάσιμοι.

Τα νέα μέτρα βασίζονται στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο (06/11) είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 18
  • Επέκταση της καμπάνιας εμβολιασμού με μηνύματα και τηλεοπτικά σποτ

Επίσης, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στήριξη του ΕΣΥ

Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το νέο κύμα.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

"Βασικό μας όπλο το εμβόλιο"

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ' αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι .

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους και οι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για υποχρεωτικότητα της μάσκας παντού, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν τις προηγούμενες ώρες πως από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, ωστόσο τόνιζαν με κάθε τρόπο πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αλλάζουν στο ελάχιστο τις ζωές των εμβολιασμένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές

Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από την περασμένη Παρασκευή - Έρευνα για απαγωγή, παράνομη κράτηση και δολοφονία ανήλικης

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη


LIVE Πολιτική Χτες
Μεγάλο ερώτημα εάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και διεκδικητής της ηγεσίας της το 1996 έναντι του Μιλτιάδη Έβερτ και το 1997 έναντι του Κώστα Καραμανλή

Γήπεδο μπιτς βόλεϊ έγινε η πλατεία Αριστοτέλους

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αριστοτέλους μετατρέπεται για όγδοη φορά σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες

Οι αστροναύτες επέστρεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τις επισκευές για τη διαρροή αέρα

Κόσμος Χτες
Όπως έγινε γνωστό, διορθώθηκε η μία από τις δύο διαρροές

Τα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στην Καλλιθέα – Τα χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο του μπέιζμπολ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι

Πολλαπλό Βιβλίο: Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής ‑ Τι ισχύει για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση (ΦΕΚ) για τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων για το Σχολικό Έτος 2027 - 2028

Reuters: Έρχεται φόρος 15% για τα κρυπτονομίσματα, τι αλλάζει για χιλιάδες επενδυτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη των επενδυτών

«Ανάσα» για 350.000 δανειολήπτες: Ο Αρειος Πάγος μειώνει τις δόσεις του νόμου Κατσέλη

Οικονομία Χτες
Η απόφαση οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και μειωμένο συνολικό κόστος αποπληρωμής για περίπου 350.000 δανειολήπτες

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε‑Μάριτ μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ πάσχει από πνευμονική ίνωση - Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό»

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Τι αλλάζει μετά την Εθνική Δράση και γιατί αφορά κάθε οικογένεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις πρόληψης και να ενισχυθούν καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών