E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με παιδιά ή χωρίς: Τελικά ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι;

Η επιστήμη απαντά και σε αυτό το ερώτημα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/11/2021 | 00:21

Με παιδιά ή χωρίς: Τελικά ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι;
Φωτογραφία από τον χρήστη Simon Berger στο Pexels

Για πολλές γενιές, η απόκτηση παιδιών θεωρούνταν αναγκαιά, ακόμη και υποχρέωση. Το να έχεις δικά σου παιδιά ήταν μέρος του να είσαι ενήλικας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτή η άποψη δεν είναι πλέον τόσο κυρίαρχη, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν να εγκαταλείψουν την τεκνοποίηση.

Από την άλλη, η πλειονότητα των ανθρώπων φαίνεται να θέλει να κάνει παιδιά, απλά σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποτιμούνται συχνά επειδή επιλέγουν να μην γίνουν μητέρες, ενώ η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τόσο περιζήτητη όσο ποτέ.

Ποιος έχει δίκιο όμως; Αν είστε αναποφάσιστοι για το θέμα, τι έχει να σας πει η επιστήμη; Είναι πιθανό να είστε πιο ευτυχισμένοι κάνοντας παιδιά ή χωρίς;

Αυτή είναι προφανώς μια πολύ πιο περίπλοκη ερώτηση, καθώς υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν τεράστιο ρόλο στην απόφασή σας και στο πως θα εξελιχθεί για εσάς. Ωστόσο, παρακάτω θα δείτε τα γενικά πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο σας όταν έχετε δικά σας παιδιά.

via GIPHY

Τα αρχικά στάδια, όταν γεννιέται ένα μωρό, είναι πολύ έντονα, τουλάχιστον για τη μητέρα. Η διαδικασία τοκετού και θηλασμού κάνει τον οργανισμό της να πλημμυρίζει με ωκυτοκίνη, την «ορμόνη αγκαλιάς», που ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη ευχαρίστηση με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια διαπροσωπική σχέση ισχυρότερη από αυτή μεταξύ μητέρας και μωρού. Έτσι, τα συναισθήματα που βιώνετε αν κάνετε παιδιά θα είναι πολύ πιο έντονα από αυτά που είναι πιθανό να βιώσετε χωρίς αυτά.

Ισχύει και για τους μπαμπάδες και για κάθε άλλο τύπο γονέα. Η βιολογική μητέρα μπορεί να έχει την πιο «άμεση» σύνδεση με το μωρό, με το να το έχει δημιουργήσει μέσα στο σώμα της, αλλά κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται θετικά στα μωρά.

via GIPHY

Οι μυρωδιές που έχουν, τα μεγάλα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, το μέγεθός τους, κ.α. κάνουν τον εγκέφαλο μας να βιώνει μια αυξημένη ανταπόκριση σε όλα αυτά, αναγκάζοντάς μας να προστατεύσουμε και να δεθούμε με τα μωρά. Γενικά, οτιδήποτε έχει παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αντίδραση σε εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που τα χαριτωμένα πράγματα γίνονται αντιληπτά ως τέτοια.

Ωστόσο, αυτή η έντονη εμπειρία του δεσμού και η επακόλουθη ευτυχία θα εξαφανιστεί τελικά. Δεν είναι ότι οι γονείς δεν αγαπούν τα παιδιά τους ή τα μετανιώνουν, αλλά τα μωρά, και αργότερα τα παιδιά, είναι πολύ απαιτητικά. Και οι γονείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτά.

via GIPHY

Οι άγρυπνες νύχτες, οι βρώμικες πάνες, τα έξοδα, το χάος, το γεγονός ότι η ζωή σας δεν είναι πλέον δική σας, όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν πραγματικά να αυξήσουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός σας.

Στη συνέχεια, όμως, βιώνετε και τη χαρά του επιτεύγματος, της έντονης αγάπης για το παιδί, τη διασκέδαση που βιώνετε μαζί, τη χαρά να το βλέπετε να ωριμάζει.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία που έχουμε υποδηλώνουν ότι το να έχεις παιδιά μπορεί να σας κάνει όντως πιο ευτυχισμένο. Μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε δυστυχισμένοι, ή διαρκώς αγχωμένοι, ή ανήσυχοι κ.λπ. Συνολικά, φαίνεται ότι το να έχεις παιδιά κάνει τις συναισθηματικές σου εμπειρίες πιο έντονες από ό,τι αν δεν τις έχεις. Τα υψηλά είναι υψηλότερα, τα χαμηλά είναι χαμηλότερα, και το αν αυτό σας φαίνεται καλό είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 02.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories 02.05.2024
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά 02.05.2024
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories 02.05.2024
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια

Γιατί ο Χριστός στη σπανιότερη απεικόνισή του φορά σκουλαρίκι

Stories 02.05.2024
Στην Ιερά Μονή Παναγίας του Αρακα, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός Χτες
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα Χτες
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά Χτες
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories Χτες
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας