E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ ‑ Κίνα: Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης των δύο υπερδυνάμεων

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν εάν επιτεθεί η Κίνα

Δημοσίευση 22/10/2021 | 09:32

ΗΠΑ ‑ Κίνα: Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης των δύο υπερδυνάμεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, η οποία θεωρεί τη νήσο αποσχισθείσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου Ψυχρού Πολέμου· ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.

Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο διπλωμάτης καριέρας Νίκολας Μπερνς, έκρινε προχθές Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.

Ο κ. Μπερνς εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του. Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.

Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης. Το Πεκίνο επιμένει πως η νήσος στο μέλλον θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί — με άλλα λόγια, εάν ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Ουκρανός καταδίωξε τους ένοπλους ληστές του και τους σκότωσε με το αυτοκίνητό του

Κόσμος 21.11.2025
Κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει, τότε, και τη ληστεία με δράστες τους Μουράτ Ορχάν και Ελνούρ Μπεντούλντ και τη στιγμή που ο Τσούμπαν τους καταδίωξε και τους «κάρφωσε» σε έναν τοίχο με το αυτοκίνητό του

ΝΒΑ: Έλειπε ο Αντετοκούνμπο και... χόρευαν οι Σίξερς

Αθλητικά Νέα 21.11.2025
Ηττα με 114-123 στην παράταση για τους Μπακς -

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Συγκίνηση κατά την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 21.11.2025
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Ελλάδα 21.11.2025
Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Ελλάδα 21.11.2025
Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό ‑ Αλλάζει ο τρόπος πληρωμών και αποδείξεων

Οικονομία 21.11.2025
Tι πρέπει να έχουν έτοιμο οι επιχειρήσεις

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Ελλάδα 21.11.2025
Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Ελλάδα 21.11.2025
Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Ελλάδα 21.11.2025
Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους