E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H χώρα όπου έγιναν 119 απαγωγές μόνο μέσα στον Οκτώβριο του 2021

Μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, τη φτώχεια και τις καιρικές συνθήκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2021 | 00:52

H χώρα όπου έγιναν 119 απαγωγές μόνο μέσα στον Οκτώβριο του 2021

Πρόκειται για την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει, η φτώχεια το ίδιο και οι καιρικές συνθήκες μοιάζουν να μην τη λυπούνται. Η Αϊτή είναι πάνω στο ίδιο νησί με τον Άγιο Δομίνικο. Και παρόλο που και ο δεύτερος δεν είναι καμιά πλούσια χώρα, οι Αϊτινοί τον βλέπουν ως «γη της επαγγελίας».

Σε τέτοιες συνθήκες, η εγκληματικότητα βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Η αστυνομία της χώρας θεωρείται η πιο διεφθαρμένη του κόσμου και οι συμμορίες είναι εκείνες που κάνουν κουμάντο σχεδόν παντού. Η δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, ήταν μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους τους. Και όπως φαίνεται πλέον έχουν εμπλακεί σε ένα μπαράζ απαγωγών, οι οποίες έφτασαν τις 119 μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου που διανύουμε.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη μια τοπική ΜΚΟ, τα 119 άτομα απήχθησαν από μέλη συμμοριών, με την έξαρση της μάστιγας να παρατηρείται το περασμένο Σάββατο, όταν και απήχθησαν 17 πολίτες των ΗΠΑ και Καναδά. Ο αριθμός είναι φανερά αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

«Το 90% των απαγωγών διαπράττεται στην περιοχή της πρωτεύουσας, το 70% εντός της κοινότητας του Πορτ-ο-Πρενς αλλά διαπιστώνουμε, το τρίτο τρίμηνο του έτους, αύξηση των υποθέσεων στην Κρουά ντε Μπουκέ», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεντεόν Ζαν, ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Κρουά ντε Μπουκέ είναι προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς όπου ζουν περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι. Από το περασμένο καλοκαίρι, μια συμμορία που ονομάζεται «400 Mawozo» ελέγχει απόλυτα την περιοχή. Εκείνη ευθύνεται για τις 17 απαγωγές το περασμένο Σάββατο.

Τα θύματα ήταν μέλη ιεραποστολής μαζί με συγγενείς τους, οι οποίοι είχαν μόλις κάνει επίσκεψη σε ορφανοτροφείο στην περιοχή. Οι ιεραπόστολοι που απήχθησαν είναι μέλη της οργάνωσης Christian Aid Ministries, η οποία ανέφερε πως η ομάδα που η τύχη της αγνοείται αποτελείται από πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά. Η θρησκευτική οργάνωση που έχει έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ, διευκρίνισε πως το μικρότερο από τα παιδιά είναι 8 μηνών. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι ηλικίας 3 έως 15 ετών ενώ οι ενήλικες έχουν ηλικία από 18 έως και 48 ετών.

Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε έναν από αυτούς, δηλαδή 17 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, όπως επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Οι ΗΠΑ δίνει οδηγία στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην χώρα της Καραϊβικής, γιατί συνήθως τα θύματα της έξαρσης των απαγωγών είναι Αμερικανοί πολίτες. Σύμφωνα πάλι με το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την αρχή του χρόνου οι απαγωγές φθάνουν τις 782, ενώ ολόκληρο το 2020 είχαν φτάσει τις 796. Η έξαρση και οι περισσότεροι από δυο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, δείχνουν πως η αύξηση θα είναι αρκετά μεγάλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων