E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξαναμπαίνει σε lockdown

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων

Δημοσίευση 21/10/2021 | 15:30

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξαναμπαίνει σε lockdown

Λοκντάουν διάρκειας ενός μήνα τέθηκε σήμερα σε ισχύ στη Λετονία, όπου έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα και τα κομμωτήρια, με στόχο να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα, η οποία καταγράφει ένα από τα χειρότερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως.

Η Λετονία καταγράφει τις τελευταίες 14 ημέρες 1.406 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, το πιο υψηλό ποσοστό ανά κάτοικο παγκοσμίως, σύμφωνα με υπολογισμό του AFP.

Οι γειτονικές της χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία και η Εσθονία, ακολουθούν με 1.221 και 1.126 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Εξάλλου μόνο ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

«Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί, όμως οι περιορισμοί θα ισχύουν για όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση των νέων μέτρων που υιοθετήθηκαν τη Δευτέρα, έπειτα από μια 10ωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί ανεμβολίαστοι που έχουν μολυνθεί από covid-19 και που πεθαίνουν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Το lockdown θα διαρκέσει ως τις 15 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό του θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:00 τα ξημερώματα. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να παραδίδουν φαγητό για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ενώ θα επιστρέψει και η τηλεργασία για τους περισσότερους εργαζόμενους. Στα σχολεία θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία και τα παιδιά που φοιτούν στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Τα νοσοκομεία στη χώρα αυτή του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς με καρκίνο και άλλες ασθένειες και αναλαμβάνουν μόνο ασθενείς με covid-19 ή όσους χρειάζεται να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στις αρχές του μήνα η Λετονία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας τριών μηνών προκειμένου να ενισχυθεί η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμός κατά της covid-19. Λίγες ημέρες αργότερα ο Λετονός πρόεδρος Έγκιλς Λέβιτς διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως ανοσοποιημένος.

Εξάλλου νωρίτερα τον Οκτώβριο μια επιστημονική, συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της covid-19 ανακοίνωσε ότι σταματά να συνεργάζεται με την κυβέρνηση, διότι αυτή αγνόησε τις συμβουλές της στη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία