E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατιμήσεις 10% ‑ 30% σε προϊόντα λόγω αύξησης της τιμής ρεύματος

Ποιες ανατιμήσεις έρχονται στις τιμές των προϊόντων

Δημοσίευση 21/10/2021 | 09:08

Ανατιμήσεις 10% ‑ 30% σε προϊόντα λόγω αύξησης της τιμής ρεύματος

«Ηλεκτροσόκ» σε βιοτεχνίες – επιχειρήσεις λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα! Επιχείρηση αρτοποιίας που πλήρωσε πέρσι τον Σεπτέμβριο μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος 866 ευρω για κατανάλωση 5.641 KW, φέτος για τον ίδιο μήνα και την ίδια κατανάλωση κλήθηκε να πληρώσει 1364 ευρώ! Η διαφορά δεν είναι τίποτα άλλο, από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα λόγω των διεθνών αυξήσεων! Μια άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών αναγκάζεται να δεχτεί αυξήσεις 40% - 70% στις πρώτες ύλες, στα πλαστικά, στα καλώδια κλπ λόγω των διεθνών ανατιμήσεων. Μέρος των αυξήσεων αυτών, αναγκαστικά, θα τις περάσει στο τελικό κόστος της οικοδομής.

Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις του προβλήματος. Την ουσία αποτυπώνει, με ανάγλυφο τρόπο σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 135 μελών διαφαίνεται το ενδεχόμενο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις 10% έως 30% στις τελικές τιμές των προϊόντων τους. Το ποσοστό των ανατιμήσεων θα είναι ανάλογο με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, δηλαδή από το ηλεκτρικό ρεύμα που αποτελεί το βασικό καύσιμο παραγωγής για 9 στις 10 επιχειρήσεις.

Οι μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια ενώ, ένα 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%! Από τι θα εξαρτηθούν οι ανατιμήσεις; Από τον αντίστοιχο βαθμός εξάρτησης της επιχειρήσεις από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων ενώ μια στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ούτε λόγος για τα φωτοβολταϊκά που… αναλογούν σε ελάχιστο ποσοστό! Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει.

Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 επιχειρηματίες πιστεύουν ότι οι διεθνείς αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην χώρα μας. Σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος. Σε κάποιο βαθμό, οι ανατιμήσεις στις τελικές τιμές οφείλονται και στο το οτι τα κυβερνητικά μέτρα δεν φαίνεται να σβήνουν τις φωτιές που έχει ανάψει η ένα ενεργειακή κρίσης. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή. Μόνο ένα 3% θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Παρόλα αυτά στην κυβερνητική ατζέντα δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, πέρα από τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοινωθηκαν. Πιο πιθανό θεωρείται μια χρονική παράταση τους κάτι που θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία