E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάκ Κωστόπουλος: «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του

«Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει»

Δημοσίευση 20/10/2021 | 15:54

Ζάκ Κωστόπουλος: «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του

Με δάκρυα στα μάτια και μιλώντας για τον γιο της, τον 33χρονο Ζακ, που ήταν «ήρεμος, πράος και δεν είχε πειράξει στη ζωή του ούτε μυρμήγκι», η μητέρα του νεαρού ακτιβιστή, ανέβηκε σήμερα στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που δικάζεται την υπόθεση θανάτου του γιου της για να καταθέσει. «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» αναρωτήθηκε η Ελένη Κωστοπούλου, σημειώνοντας πως «τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας».

Η μητέρα του θύματος, εμφανώς συγκινημένη, ζήτησε από δικαστές και ενόρκους να απονείμουν Δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού της. Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους, τόνισε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να τον συλλάβουν. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίναμε και εμείς γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετέ το για την οικογένειά σας…».

«Οι δικαιολογίες δεν στέκουν»

Μιλώντας για την ημέρα που ο γιος της λιντσαρίστηκε βάναυσα έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, την 21η Σεπτεμβρίου του 2018, η μάρτυρας είπε στην κατάθεσή της: «Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος. Δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του που δεν έχω λόγια να τις περιγράψω. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Περιγράφοντας στο δικαστήριο το χαρακτήρα του γιου της, η κυρία Κωστοπούλου έκανε λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο» που «αγαπούσε τους συμμαθητές του». Όπως ανέφερε ο Ζακ μεγαλώνοντας «είχε ασταθή εφηβεία και έψαχνε την ταυτότητα του αλλά είχε μεγάλη ευαισθησία για το συνάνθρωπο και για τα ζώα». Είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της: «Ο γιος μου άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός». Ακόμη, η ίδια κατέθεσε πως ο γιος της ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν μάθαμε ποτέ γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση, δεν το ερεύνησαν ποτέ», επισήμανε.

«Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο αδελφός του Ζακ, Νίκος ο οποίος με εμφανή συγκίνηση σε αρκετές στιγμές, αναφέρθηκε στα όσα βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του μετά τον θάνατο του. Μεταξύ άλλων, ο αδελφός του 33χρονου ανέφερε στην κατάθεσή του: «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ρατσιστικό έγκλημα και αναφερόμενος στους κατηγορούμενους, της υπόθεσης είπε: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε σε κάμερες και μιλούσε. Στο λογαριασμό του στο Twitter ο μεσίτης έδειξε τη ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου».

Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

Ακόμη ο αδελφός του θύματος ανέφερε στην κατάθεσή του και τα εξής: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε eyeliner. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

«Είχαν το παιδί με αίματα, το κλωτσοπατούσαν και είναι έξω;» είπε ο πατέρας του

Νωρίτερα είχε καταθέσει ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμιος, που συγκλόνισε με την κατάθεσή του στη δίκη και μίλησε για τον γιο του, έναν άνθρωπο χαρούμενο που, όπως είπε, ήθελε να αλλάξει τον κόσμο.

Κατά την κατάθεσή του, ο πατέρας του 33χρονου αναφέρθηκε σε «απόκρυψη στοιχείων» και επέρριψε ευθύνες στους αστυνομικούς.

«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων», ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος μιλώντας για τον γιο του είπε ότι του έλεγε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο: «Μου χαμογελούσε, δίκιο έχεις μπαμπά, και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

«Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και τον κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα μου γι' αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Μάρτυρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα, είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο, είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε, κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου

Έρχεται υποχρεωτική απόσυρση ‑ Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Το «πιστοποιητικό ζωής» που αλλάζει τα πάντα

Νέα μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Νέο μπαμ στον ΠΑΟΚ της εποχής Μυστακίδη

Χάος σε γάμο στην Πολωνία: Η νύφη σύρθηκε στη φυλακή με νυφικό για τον ξυλοδαρμό της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στη νύφη απαγορεύτηκε η επικοινωνία με τη μητέρα για δύο εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα

Στο εδώλιο παιδίατρος για την απώλεια όρχεος 16χρονου ‑ Σε μόνιμη υπογονιμότητα ο έφηβος

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ο γιατρός αντιμετωπίζει την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια μετά από μήνυση των γονιών

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με 20 άτομα σε ποντιακό γλέντι στα δυτικά ‑ Δύο τραυματίες από γυάλινα μπουκάλια

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Περίπου 20 άτομα πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο ο ένας τραυματίας

Από φέρετρο μέχρι... βάρκα στα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης: Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψε ο δήμος

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών από όλες τις γειτονιές ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους

Αστυνομικός έσωσε γυναίκα και τα δύο παιδιά της από φλεγόμενο σπίτι ‑ Viral το βίντεο από τη bodycam

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Με γρήγορες κινήσεις κατάφερε να βγάλει έξω με απόλυτη ασφάλεια τη μητέρα και τον 10χρονο γιο

Μήνυμα Τραμπ προς Ταϊβάν: «Μην προχωρήσετε σε επίσημη ανεξαρτησία από την Κίνα»

Κόσμος 16.05.2026
Ξεκάθαρο σήμα κατά μιας επίσημης ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε στον Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Έπεσε από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά