E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Από τι εξαρτάται το έκτακτο μέρισμα

Δημοσίευση 19/10/2021 | 08:14

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Παράθυρο για τη διανομή μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων του 9μηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022 – 2025.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις στέλνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης φέτος, πάνω από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τότε δημιουργείται ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Μετά την απόφαση για καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καταβολή αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Αντίθετα, στον πάγο έχουν μπει τα σχέδια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022, μέτρο που παραπέμπεται στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Οι αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, αφού το οικονομικό επιτελείο πάρει στα χέρια του και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την πορεία των εσόδων με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Με τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου φόρου εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ η οριζόντια μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση φαίνεται να αναβάλλεται για το 2023.

Το μέρισμα ανάπτυξης που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής. Τα πρόσθετα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και θα είναι εντός των ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Οσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες). Τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν έως και 900 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει καταβληθεί και το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά). Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ορίζονται τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά, το χρονοδιάγραμμα καταβολής του στους δικαιούχους και οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για να τρέξουν πιο γρήγορα φέτος οι πληρωμές στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυρά θα λάβουν επίδομα για τη σεζόν 2021 – 2022, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει πρώτα τους δικαιούχους που έλαβαν και πέρυσι επίδομα με βάση τα στοιχεία που είχαν δηλώσει στις περσινές αιτήσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταργηθεί το μέτρο στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022 και παραπέμπουν στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μονιμοποίηση και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα το 2023.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν την αύξηση στο καθαρό εισόδημα, η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός βρέθηκε δικαστής που επέβαλε βαρύτερη ποινή κάθειρξης στην πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Η 53χρονη Κιμ Κέον Χε είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ

Παράσυρση 12χρονης από περιπολικό στη Σαλαμίνα: Συνελήφθη ο οδηγός του υπηρεσιακού

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Ο Τραμπ ως «δάσκαλος χορού» για μαθητές στον Λευκό Οίκο είναι αυτό ακριβώς που περίμενες να δεις

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ «χάρισε» ακόμα μία στιγμή του λεγόμενου «Trump dance»

Axios: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία «μιας σελίδας» για τον τερματισμό του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν απαντήσεις επί σειρά σημαντικών θεμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών

Φρίκη με το σαφάρι ανθρώπων στο Σαράγεβο: «Ήθελαν να σκοτώνουν όμορφες και εγκύους γυναίκες»

Κόσμος 06.05.2026
Ο αστικός μύθος για το σαφάρι ανθρώπων τελικά όχι απλά αποδεικνύεται πραγματικότητα αλλά έχει πάρει διαστάσεις πέρα από την πιο αρρωστημένη φαντασία

Πέθανε ο αθλητικογράφος Σταύρος Τσώχος

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο γνωστός αθλητικογράφος έφυγε από τη ζωή

Παγίδα θανάτου στις Βούτες Ηρακλείου: Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από εγκλωβισμό στο τρίκυκλό του

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Τι ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε βάρος ανήλικων έξω από γήπεδο τοπικής ομάδας – Ταυτοποιήθηκε 17χρονος

Ελλάδα 06.05.2026
Ο 17χρονος μαζί με άλλα άτομα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις 17χρονους και έναν 16χρονο έξω από το γήπεδο της Χαλκηδόνας

Τουρκική επίδειξη δύναμης με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yildirimhan ‑ Βίντεο

Κόσμος 06.05.2026
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος θα μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές

Ανδρος: Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού Σώματος αποφεύχθηκε μια ναυτική τραγωδία