E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζουν όλα στα διαβατήρια: Τι ισχύει για τις προϋποθέσεις χορήγησης

Αναλυτικά οι αλλαγές

Δημοσίευση 18/10/2021 | 21:29

Αλλάζουν όλα στα διαβατήρια: Τι ισχύει για τις προϋποθέσεις χορήγησης

Κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων.

Αυτές αφορούν τη χρονική ισχύ τους (5ετής για τους ενηλίκους), την αντικατάστασή τους, την ακύρωσή τους και τις προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων για διάφορα αδικήματα, προστίθενται νέες περιπτώσεις αδικημάτων που, εφόσον καταδικαστεί κανείς για αυτά, δεν θα είναι εφικτή η έκδοση διαβατηρίων.

Τα νέα αδικήματα είναι της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνήσιου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών.

Ακόμη, στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται διαβατήριο -πλέον αυτών που προστέθηκαν- περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί κ.λπ.

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν -μεταξύ άλλων- τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της εμπορίας δούλων, της ακούσιας απαγωγής κ.λπ.

Παράλληλα, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β' βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β' βαθμού κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος Κόσμος: Συνελήφθη ο ένοπλος άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του αφού επιτέθηκε στη μητέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μερικές ώρες νωρίτερα η 81χρονη μητέρα του είχε καταφέρει να διαφύγει από το διαμέρισμα

«Δεν ήθελα να τον σκοτώσω, μακάρι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω» ‑ Τι είπε ο 20χρονος που δολοφόνησε τον 27χρονο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Δεν ήξερα ότι θα έρθει με μαχαίρι, νόμιζα ότι θα συζητήσουν, δεν πρόλαβα να τον σταματήσω», σημείωσε ένας 18χρονος ο οποίος συνελήφθη επίσης

Προειδοποίηση Τσελέντη για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ας αποφύγουμε για λίγο τα μπάνια»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
«Ακόμα και μισό μέτρο θαλάσσιο σεισμικό κύμα είναι επικίνδυνο για μικρά παιδιά», προειδοποιεί ο σεισμολόγος

Πρωταθλητής τζούντο πιάστηκε στην Εθνική Οδό με σακούλες γεμάτες 1,15 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τι είπε στους αστυνομικούς και τα σενάρια που εξετάζονται

Καιρός: Επιστρέφει η άνοιξη – Έως 21 βαθμούς η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μόνο στην Κρήτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Αγιος Δημήτριος:«Έλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι», φέρεται να είπε ο δράστης στο θύμα πριν τη συμπλοκή

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τέσσερις οι συλλήψεις για την υπόθεση δολοφονίας του γιου του αστυνομικού

Κρήτη: Ο 40χρονος ήθελε να πετάξει το πτώμα της Ελευθερίας σε γκρεμό αλλά του κόλλησε το αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο που ήταν το σώμα της Ελευθερίας κόλλησε σε βραχώδη σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να μην τα καταφέρει

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

Κόσμος Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του