E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μπάλλος»: Σε ισχύ για πρώτη φορά το νέο σχέδιο εκκένωσης «κόκκινων» περιοχών

Βρίσκεται σε ισχύ από το πρωί και υλοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους

Δημοσίευση 14/10/2021 | 14:42

«Μπάλλος»: Σε ισχύ για πρώτη φορά το νέο σχέδιο εκκένωσης «κόκκινων» περιοχών

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια.

Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Κλειστοί δρόμοι και απογόρευση μετακίνησης στα καμένα

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους.

Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολιτική Προστασία, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για τις προληπτικές δράσεις.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, τα σχέδια αυτά είναι έκτακτα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις και μοντέλα.

«Η λογική είναι να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Το απόγευμα περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες σε πολλά μέρη. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εκτιμήσεις και μοντέλα, αλλά έχουμε δει ότι πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην Αμερική, άλλα στην Ευρώπη κ.λπ. Ο δικός μας στόχος είναι η πρόληψη με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και να πάμε ένα βήμα παραπέρα για την προστασία των ανθρώπων και να αποφύγουμε τις απώλειες».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η δημιουργία κοινών επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του στρατού και όλων των υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του 112 για την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και θα συνεχιστεί σε Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Νότια Πελοπόννησο, ή όπου αλλού προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στη σύσκεψη, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές και σημεία. Τα σημεία αυτά είναι όσα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι πλημμυρίζουν εύκολα, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Περιφέρειες και Δήμοι, που ανέλαβαν το διαδικαστικό κομμάτι, ενώ στις συγκεκριμένες περιοχές ο σχεδιασμός προβλέπει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις ΕΜΑΚ και την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιδότηση σε πετρέλαιο Diesel: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα