E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός στην Κρήτη: Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δημοσίευση 13/10/2021 | 08:26

Σεισμός στην Κρήτη: Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό

Εν αναμονή του ισχυρού μετασεισμού που θα δείξει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά βρίσκονται οι επιστήμονες οι οποίοι περιμένουν έναν μετασεισμό μεγέθους 5,3 έως 5,4 Ρίχτερ που θα ισχυροποιήσει το γεγονός ότι ο σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Μάλιστα όπως λένε οι επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές και να γίνει ακόμη πιο αισθητός στους κατοίκους ενώ δεν αποκλείονται ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια εφόσον οι μετασεισμοί είναι ισχυροί. Ειδικότερα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης ανέφερε: «Η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν το επίκεντρο του μετασεισμού ή και των μετασεισμών να είναι πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν αρκετά αισθητοί στους κατοίκους και ενδεχομένως θα προκαλέσουν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια και γι’αυτό θέλει προσοχή».

Σε ένα πράγμα είναι σίγουροι οι επιστήμονες ότι ο χθεσινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε γίνει πριν από δυο περίπου εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι. «Αυτός ο σεισμός έγινε σε διαφορετικό γεωδυναμικό περιβάλλον από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και δεν έχει καμία σχέση. Ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου έγινε πάνω στην Κρήτη σε ένα ρήγμα βορειοανατολικό νοτιοδυτικό και το οποίο σχημάτισε τη λεκάνη του Καστελίου ενώ αυτός των 6,3 Ρίχτερ έγινε υποθαλάσσια νότια της Κρήτης σε ένα ρήγμα που έχει μεγάλη συνιστώσα οριζόντιας κίνησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλάκα του Αιγαίου έχει μια κίνηση νοτιοδυτικά και έρχεται σε γωνία με την πλάκα της Αφρικής η οποία υποβυθίζεται και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που προσδιορίζει τον μηχανισμό των σεισμών στην πλάκα του Αιγαίου η οποία έχει χαρκατηριστικά οριζόντιας κίνησης», εξήγησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος – γεωλόγος Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας ανήρτησε χθες στη σελίδα του στο facebook έναν σεισμικό χάρτη με τους ισχυρότερους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης των τελευταίων δυο ετών. Όπως ανέφερε «Οι 3 πιο ισχυροί σεισμοί που έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο όπως και τα 6,3 Ρίχτερ που δεν συσχετίζονται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι».

Επίσης οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν έχει σχέση ούτε με τα χθεσινά 4,5 Ρίχτερ που συνέβησαν σε υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι το σεισμικό δυναμικό της περιοχής της Καρπάθου έχει εξαντληθεί αφού εδώ και τρία χρόνια έχει καταγραφεί σεισμός 6,2 Ρίχτερ, ενώ είναι απίθανο με τα 4,5 Ρίχτερ να ενεργοποιηθούν άλλα γειτονικά ρήγματα. «Ο σεισμός που έγινε στην Κάρπαθο δεν έχει σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη. Εδώ και τρία χρόνια είχαμε έναν σεισμό 6,2 Ρίχτερ ο οποίος μας δείχνει ότι το σεισμικό δυναμικό έχει εξαντληθεί».

Μετά τον σεισμό, τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και , διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στη Σητεία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Σήμερα θα διενεργηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια σε σχολεία και υπηρεσίες του δήμου Σητείας, που θα παραμείνουν κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, καθώς και κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή αναμένεται σήμερα και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία