E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτιά στο Μάτι: Εδώλιο για 27 προτείνει ο εισαγγελέας

Δεν υπήρξε σχεδιασμός και επικράτησε σύγχυση

Δημοσίευση 12/10/2021 | 16:46

Φωτιά στο Μάτι: Εδώλιο για 27 προτείνει ο εισαγγελέας

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους οι Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης και Γιάννης Καπάκης - Η εισαγγελική πρόταση, έκτασης 680 σελίδων, μιλά για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα - Για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια θα δικαστεί και ο 65χρονος που προκάλεσε την πυρκαγιά'

Το εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας σε 27 κατηγορούμενους (από τους 28 που είχαν διωχθεί αρχικά) για τη φωτιά στο Μάτι, τον Ιουλίου του 2018 δείχνει με πρότασή του ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης. Ο εισαγγελέας με την πρότασή του, έκτασης 680 σελίδων, ζητεί την παραπομπή σε δίκη των 27 κατηγορουμένων για δυο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για: Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Σε ό,τι αφορά στον 65χρονο από τον οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά επειδή έκαιγε κλαδιά στην αυλή του σπιτιού στο Νταού Πεντέλης, ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή του σε δίκη για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. Να σημειωθεί ότι από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018 έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα, ενώ στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 32 περιπτώσεις σωματικής βλάβης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για τους οποίους ο εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αντίθετα, με την εισαγγελική πρόταση ζητείται να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση

Ειδικότερα, στην πολυσέλιδη πρότασή του – την οποία μάλιστα έγραψε μέσα σε διάστημα δυο μηνών – ο εισαγγελέας κάνει λόγο για «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα». Επισημαίνει πως η μεγάλη καταστροφή έγκειται στις εξής πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων: Συγκεκριμένα, την ημέρα της πυρκαγιάς δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, δεν υπήρξε επαρκής κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της φωτιάς, ενώ δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων και πως δεν υπήρξε στοχευόμενη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου. Σύμφωνα με την πρόταση τις κρίσιμες εκείνες ώρες που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά, υπήρξε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα, όσον αφορά στο σύνολο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 23 Ιουλίου του 2018 σε μικρή χρονική απόσταση.

Κατά τον εισαγγελέα, οι αρμόδιες αρχές δεν παρουσίασαν ετοιμότητα, καθώς δεν χρησιμοποίησαν άμεσα τα διαθέσιμα μέσα. Εν ολίγοις, εντοπίστηκαν αμέλειες που συντέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Αμέλειες, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση «ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς». Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν προέβησαν, μεταξύ άλλων, σε έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κ.ά.

Ο δόλος

Στην πρότασή του ο κ. Πολυκράτης, αναλύει με λεπτομέρειες όλες τις πτυχές της τραγωδίας, δεδομένου και της σοβαρότητας της υπόθεσης. Μάλιστα, η απόδοση των ποινικών ευθυνών για όσους ευθύνονται για την τραγωδία έχει άμεση σχέση και με τη δικαίωση των συγγενών των θυμάτων και στα αστικά δικαστήρια, καθώς διεκδικούν με αγωγές τους αποζημιώσεις.

Με την πρότασή του ο εισαγγελέας ακολουθεί την αρχική άποψη της εισαγγελίας η οποία είχε ασκήσει και τη ποινική δίωξη, ότι δηλαδή δεν υφίσταται ενδεχόμενος δόλος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής, που είχε διενεργήσει την ανάκριση για τη φονική πυρκαγιά, είχε ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος μερίδας εκ των κατηγορουμένων για θανατηφόρο έκθεση, δηλαδή για κακούργημα. Πλην όμως τα σχετικά αιτήματά του είχαν απορριφθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί βρίσκεται σε εκκρεμότητα μια ακόμη δικογραφία που αφορά προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και σε απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα, που διενήργησε έρευνες για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Για το ζήτημα της παραπομπής ή μη των εμπλεκομένων θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κύκλωμα με πλαστά φάρμακα: Οι δύο παραπλανητικές πρακτικές που απαιτούν προσοχή

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Τα φάρμακα που πωλούνται παράνομα, μπορεί να είναι από αδρανή μέχρι και επικίνδυνα

Ουρές, ξύλο, δακρυγόνα: Χάος σε Αμερική και Ευρώπη για... ένα ρολόι 400 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ξύλο, δακρυγόνα και ουρές χιλιάδων για το ρολόι των 400 ευρώ

Πάτρα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν εν κινήσει

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Η οδηγός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 22χρονο και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

«Ιπτάμενος» στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης – Έτρεχε με 209 χιλιόμετρα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Το ραντάρ της Τροχαίας τον κατέγραψε στον Εύοσμο

Θεσσαλονίκη: Δελφίνι ξεβράστηκε νεκρό στην ακτή – Το πέταξαν δίπλα σε κάδο σκουπιδιών

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό ‑ Πού θα σημειωθούν βροχές ‑ Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς

«Chat» με πολίτες και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση ‑ Πώς θα λειτουργεί το Gov.gr Messenger

Οικονομία 18.05.2026
Ένα νέο, κεντρικό ψηφιακό κανάλι επικοινωνίας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα του ο Τσίπρας, η ανάρτησή του

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
«Ούτε νωρίς ούτε αργά, τώρα είναι η ώρα», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός

Νέο «Ανακαινίζω»: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, οι εργασίες που επιδοτούνται

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Θα επιδοτήσει ποσοστό έως και 95% της δαπάνης, ανάλογα με τα δεδομένα των δικαιούχων