E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται μηδενικό όριο στο αλκοόλ

Αλλάζουν όλα

Δημοσίευση 11/10/2021 | 21:40

Έρχεται μηδενικό όριο στο αλκοόλ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκληραίνει την στάση του για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, με στόχο την μείωση του αριθμού των θανάτων από αυτή την μάστιγα.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2020, ο συγκεκριμένος αριθμός αντιπροσώπευε ένα μέσο ποσοστό 42 θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Πέρα από αυτό όμως, κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά περίπου 120.000 άνθρωποι.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παραμένουν πολύ υψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. απέχει αρκετά από τον στόχο που έχει θέσει, δηλαδή να μειώσει στο μισό τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα την προηγούμενη δεκαετία. Ενημερωτικά, η θνησιμότητα μεταξύ 2010 και 2020 έπεσε κατά 36%. Σίγουρα, αποτελεί μια καλή μείωση στα τροχαία, αλλά η Ε.Ε. σημειώνει ότι η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα έχει μειωμένο ρυθμό τα τελευταία χρόνια.

Για την βελτίωση αυτής της κατάστασης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε επιπλέον κινητοποίηση από τις αρμόδιες αρχές και έκανε περισσότερες διευκρινήσεις. Συνεπώς, απαιτεί την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές, όπου όλο και περισσότεροι οδηγοί, πεζοί και ποδηλάτες συμβιώνουν.

Μεταξύ των ιδεών που έριξε στο τραπέζι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχει επίσης και η δημιουργία μιας νέας λειτουργίας για τα κινητά τηλέφωνα με την ονομασία “Safe Driving Mode” με σκοπό την μείωση των αντιπερισπασμών κατά την οδήγηση. Ακόμα, σε περίπτωση που ισχύσουν αρκετά από τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι, τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν τα κόστη ασφάλισης των νέων αυτοκινήτων.

Τέλος, η Ευρώπη στοχεύει κυρίως στην μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μιας και ο συγκεκριμένος λόγος αφορά το 25% των συνολικών θανάτων. Για αυτό, όλοι οι βουλευτές προτείνουν εκστρατεία για μηδενική ανοχή στο όριο του αλκοόλ για τους οδηγούς. Οι χώρες που έχουν ήδη μηδενικό όριο στο αλκοόλ είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.