E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας το 2015

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2021 | 13:03

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός, Τάσος Κουράκης, νικημένος από τον καρκίνο.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, Έρση Φωτοπούλου.

Το βιογραφικό του Τάσου Κουράκη

Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ.

Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα.

Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική.

Στον ερευνητικό τομέα ασχολήθηκε κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, το Στέλιο τον Κωστή και τον Ορέστη. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990.

Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003.

Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Europa League: Με Μπέτις ο Παναθηναϊκός στους «16»

Αθλητικά Νέα 27.02.2026
Το εντός έδρας ευρωπαϊκό ματς των «Πρασίνων» θα γίνει στη Λεωφόρο

Τι συμβαίνει στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν και πόσο μπορεί να κλιμακωθεί η νέα σύγκρουση

Κόσμος 27.02.2026
Πώς άρχισε η νέα κλιμάκωση, ποιες είναι οι αλληλοκατηγορίες και ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Champions League: Για άλλη μια χρονιά τιτανομαχία Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League

Αθλητικά Νέα 27.02.2026
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φάση των «16» καθώς και όλο το μονοπάτι των 16 μονομάχων μέχρι τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Βίντεο δείχνει φορτηγατζή να οδηγεί ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο

Κόσμος 27.02.2026
Δεν μπορούσε να διαβάσει τις πινακίδες

Φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν ότι τους ξεγύμνωσαν αστυνομικοί

Ελλάδα 27.02.2026
Συλληφθείσα φοιτήτρια κατήγγειλε ότι, μετά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί «υποχρέωσαν τα αγόρια να βγάλουν τα εσώρουχα και να σκύψουν και τα κορίτσια να βγάλουν το παντελόνι τους»

Βρέφος με μηνιγγίτιδα στη Ζάκυνθο: «Δεν θα μου πείτε πότε θα έρθω» ‑ Νέες μαρτυρίες για την παιδίατρο

Ελλάδα 27.02.2026
Υπάρχουν και άλλοι γονείς που στο παρελθόν είχαν εκφράσει σοβαρά παράπονα για τη συμπεριφορά της ίδιας γιατρού

Λέρος: Θύμα συστηματικής κακοποίησης από τον πατέρα του ο 18χρονος ‑ Τον χτυπούσε με σφυρί

Ελλάδα 27.02.2026
Υπήρχε αναφορά και στο Χαμόγελο του Παιδιού για την κακοποίηση

Ασλανίδης για βίντεο Καρυστιανού για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη: «Όσοι γονείς το είδαν σοκαρίστηκαν»

Ελλάδα 27.02.2026
«Η γυναίκα μου έκλαιγε, είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών

Λουτράκι: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριές, τραυματίας ακόμη ένας νεαρός

Ελλάδα 27.02.2026
Ένας 19χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι - Εκτιμάται ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ τους

Ξεναγός συνελήφθη μετά από βίντεο που τον δείχνει να βεβηλώνει 4.000 ετών πυραμίδα στη Σακκάρα της Αιγύπτου

Κόσμος 27.02.2026
Τέθηκε προσωρινά σε αναστολή εργασίας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή και περισσότερο