E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας το 2015

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2021 | 13:03

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός, Τάσος Κουράκης, νικημένος από τον καρκίνο.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, Έρση Φωτοπούλου.

Το βιογραφικό του Τάσου Κουράκη

Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ.

Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα.

Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική.

Στον ερευνητικό τομέα ασχολήθηκε κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, το Στέλιο τον Κωστή και τον Ορέστη. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990.

Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003.

Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΔΥ: Κρούσματα ιλαράς σε 30 χώρες της Ευρώπης – Κρίσιμος ο εμβολιασμός

Ελλάδα 13.03.2026
Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους

Κηδεία Γιώργου Μαρίνου: Το τελευταίο αντίο στον πρώτο σόουμαν της Ελλάδας

Ελλάδα 13.03.2026
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα

Γυναικοκτονία στις ΗΠΑ: 74χρονος σκότωσε και διαμέλησε την σύζυγό του γιατί υποπτευόταν ότι τον απατούσε

Κόσμος 13.03.2026
Η ανατριχιαστική ανακάλυψη διασκορπισμένων τμημάτων της σορού της άτυχης κοπέλας

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε στο σπίτι τον βιαστή της και τηλεφώνησε στην αστυνομία

Ελλάδα 13.03.2026
Ο 55χρονος εισήλθε βίαια στο διαμέρισμά της

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει τη Δευτέρα το TAXISnet ‑ Όλες οι αλλαγές και τι να προσέξετε

Ελλάδα 13.03.2026
Οι αλλαγές εφαρμόζονται αναδρομικά για εισοδήματα του 2025 (δηλώσεις 2026)

«Ξύπνησε» πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη ‑ Εκτοξεύει λάβα πάνω από τα 300 μέτρα

Κόσμος 13.03.2026
Η εκτόξευση λάβας από το ενεργό ηφαίστειο, προκάλεσε το κλείσιμο αυτοκινητόδρομου και την ακύρωση πολλών πτήσεων

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε το brent – Πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022

Οικονομία 13.03.2026
Η τιμή του Μπρεντ έφτασε τα 100,46 δολάρια (+9,2%), αφού προηγουμένως είχε ανέβει και στα 101,60 δολάρια το βαρέλι

Καιρός: Λίγη ακόμα... άνοιξη πριν επανέλθει ο χειμώνας

Καιρός 13.03.2026
Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη σε οπαδικό επεισόδιο ‑ Τον μαχαίρωσαν και εξέπνευσε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 13.03.2026
Αρχικά ο νεαρός παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.