E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγή ώρας 2021: Τι θα γίνει φέτος με τη χειμερινή ώρα

Πως επηρέασε ο κορωνοϊός τα σχέδιαγια αλλαγές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2021 | 19:50

Αλλαγή ώρας 2021: Τι θα γίνει φέτος με τη χειμερινή ώρα

Έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου να αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Και πιθανότατα θα αναρωτιέστε κι εσείς. Τι θα γίνει φέτος με την αλλαγή της ώρας; Δεν είχε γίνει τόση συζήτηση για κατάργηση της θερινής ώρας;

Η πανδημία κορωνοϊού έβαλε στον «πάγο» την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να καταργηθεί η αλλαγή ώρας μέσα στο 2021 και τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή.

Επειδή λοιπόν εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, θεωρείται δεδομένο πως και το 2021 στις 31 Οκτωβρίου τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την επόμενη αλλαγή ώρας το Μάρτιο του 2022, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών για το ποια από τις δύο επιλογές (χειμερινή ή θερινή ώρα) θα υιοθετήσουν.

Η απόφαση που είχε λάβει το Ευρωκοινοβούλιο

«Η πρόταση (να καταργηθεί η αλλαγή ώρας) δεν προχωρά προς το παρόν και έχει "φρενάρει". Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο τον χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά» ανέφερε σε δήλωσή της στην ιρλανδική εφημερίδα η Ντέιρντρε Κλουν. Η ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία έχει ταχθεί ανοικτά οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο τον χρόνο.

«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη-μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρξε διχασμός» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από το 2021, με τις εθνικές κυβερνήσεις να καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού πήγε πίσω τον όλο σχεδιασμό. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 τα κράτη - μέλη θα «πείραζαν» για τελευταία φορά τα ρολόγια τους.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προηγήθηκε σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων συμμετείχαν, είχε ζητήσει να αλλάζει η ώρα και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μπροστά - πίσω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Στην Κωνσταντινούπολη οι παίκτριες της εθνικής ομάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
«Μου λείπει η οικογένειά μου», δήλωσε μία εξ αυτών

Το μεροκάματο του «τρόμου» στην Αχαΐα – Καταγγελία καθηγητή: «Οι μαθητές μου πέταγαν πέτρες»

Ελλάδα Χτες
«Μου πέταξαν πέτρα για να μου ανοίξουν το κεφάλι και η απάντηση ήταν ότι ζήτησε συγγνώμη»

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος Χτες
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science Χτες
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα Χτες
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος Χτες
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα Χτες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος Χτες
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν