E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Η αλλαγή στα νέα μέτρα που «έκρυβε» το ΦΕΚ

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε νέα καθημερινότητα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2021 | 17:14

Κορωνοϊός: Η αλλαγή στα νέα μέτρα που «έκρυβε» το ΦΕΚ

Τα νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους κατά του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ από σήμερα (9/10), ενώ δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ που… αποκάλυψε μία (μικρή) αλλαγή.

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, τα μέτρα θα ίσχυαν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με το ΦΕΚ θα λήξουν στις 25 του μήνα.

Τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους

Ακόμη και στις κόκκινες περιοχές οι εμβολιασμένοι θα εξαιρούνται όλων των περιοριστικών μέτρων. Στους αμιγώς εμβολιασμένους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, από σήμερα Σάββατο 9 Οκτωβρίου, οι εμβολιασμένοι θα έχουν την δυνατότητα να είναι όρθιοι και να χορεύουν, ενώ σε θέατρα, κινηματογράφους και παιδότοπους η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να φέρνει και εκτεταμένους ελέγχους, με περιπολίες σε όλη τη χώρα, για τον εντοπισμό τυχόν πλαστών εγγράφων. Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες αστυνομικοί θα χωριστούν σε μικρά κλιμάκια ζητώντας όχι μόνο το πιστοποιητικό του εμβολιασμού αλλά και ταυτότητα, ώστε να διαπιστώνουν αν υπάρχει ταυτοπροσωπία, δηλαδή αν το πρόσωπο που δείχνει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτό που αναγράφεται.

Περισσότερες ελευθερίες στη διασκέδασή τους απολαμβάνουν από σήμερα οι εμβολιασμένοι, καθώς αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και γενικά χώρους διασκέδασης όπου όλοι οι πελάτες έχουν εμβολιαστεί. Ετσι, πλέον οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι διαθέτουν βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούν να διασκεδάζουν όρθιοι και χωρίς αποστάσεις και χωρίς περιορισμό στην πληρότητα των καταστημάτων.

Σε μικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.

Σε τέτοιους χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των θαμώνων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, καθώς θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν.

Να σημειωθεί πως στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δε θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους

Επίσης, από σήμερα σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά στο επιδημιολογικό τους φορτίο. Οι περιοχές αυτές από σήμερα δε θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από πνιγμό ο θάvατoς της 15χρονης που οδηγούσε το αγροτικό – «Αντί να πατήσει φρένο, πάτησε γκάζι»

Ελλάδα 24.03.2025
Το αγροτικό βυθίστηκε κατευθείαν και κόλλησε στον βούρκο ανάποδα, σύμφωνα με όσα περιέγραψε κάτοικος της περιοχής

Γνωστός youtuber κατήγγειλε επίθεση εις βάρος του με αβγά, πέτρες και μπουκάλια

Ελλάδα 24.03.2025
Επίθεση από τουλάχιστον δέκα άτομα κατήγγειλε ότι έπεσε γνωστός youtuber της Θεσσαλονίκης

Γεωργία Μπίκα: «Αναγνωρίζει το λάθος της και ζητά συγγνώμη» λέει ο δικηγόρος της 27χρονης για το τροχαίο που προκάλεσε

Ελλάδα 24.03.2025
«Θα αποκαταστήσει και όποια υλική ζημιά υπάρχει στο μηχανάκι και στο αυτοκίνητο που ενεπλάκη στο τροχαίο» τονίζει o Δημήτρης Ραπτόπουλος

Mia Love: Πέθανε στα 49 της η πρώτη Αφροαμερικανίδα Ρεπουμπλικανή στο Κογκρέσο

Πολιτική 24.03.2025
Είχε καρκίνο στον εγκέφαλο - Έγραψε ιστορία ως η πρώτη μαύρη Ρεπουμπλικανή γυναίκα που ανέλαβε τον ρόλο και υπηρέτησε δύο θητείες

Σοκ: Το DNA τρίχας του Μπετόβεν έκρυβε μυστικά και εκπλήξεις 200 ετών

Κόσμος 24.03.2025
Σε χειρόγραφη διαθήκη του ο Μπετόβεν ζητούσε από τους φίλους του να γνωστοποιήσουν την κατάστασή του στο κοινό

Ο Γ. Φλωρίδης έθεσε σε διαθεσιμότητα ακόμη έναν ιατροδικαστή ‑ Ο πέμπτος μέσα σε λίγες ημέρες

Ελλάδα 24.03.2025
Τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος Θεόδωρο Νούσια έθεσε σε αναστολή καθηκόντων ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης

Γεωργία Μπίκα: Συνελήφθη γιατί προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας μεθυσμένη

Ελλάδα 24.03.2025
Η 27χρονη οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης και αρχικά συγκρούστηκε με μηχανή και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Ξεκίνησε η δίκη του ηθοποιού για σeξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες

Κόσμος 24.03.2025
Ο Ντεπαρντιέ αρνείται όλες τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι δεν έχει κακοποιήσει καμία γυναίκα

Αγρίνιο: «Έγινα μπλε, δεν μπορούσα να πάρω ανάσα» λέει ο 38χρονος που κατάπιε αγκίστρια τρώγοντας χταπόδι

Ελλάδα 24.03.2025
Τα αγκίστρια έμειναν στο λαιμό του με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την αναπνοή του

Μίλτος Τεντόγλου: Πώς τον τρόλαρε ο Εμμανουήλ Καραλής για την 5η θέση στην Κίνα

Αθλητικά Νέα 24.03.2025
Ο «Μανόλο» ανέβασε μια φωτογραφία με τον Μίλτο Τεντόγλου στους δρόμους της Ναντζίνγκ, γράφοντας τη φράση: «είχε μάτι»

Οργή του Ντόναλντ Τραμπ για πορτραίτο του στο Κολοράντο: «Το χειρότερο που έχω δει ποτέ»

Κόσμος 24.03.2025
Αυτό που εξόργισε τον Τραμπ είναι ότι η ίδια ζωγράφος είχε φτιάξει ένα «υπέροχο» πορτραίτο για τον Μπαράκ Ομπάμα