E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες

Σήμερα δεν μας παρουσιάσατε μόνο μια συμφωνία που είναι κακή, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό

Δημοσίευση 7/10/2021 | 13:12

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες

«Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μια διαπραγμάτευση για αγορά φρεγατών από τη Γαλλία και για στρατηγική εταιρική σχέση, που είχε στόχο την αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών. Έγνοια μας ήταν να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς όμως να ξαναβάλουμε τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες. Γι’ αυτό άλλωστε συζητούσαμε την πιθανότητα χρηματοδότησης αγοράς φρεγατών από την επιστροφή των διακρατούμενων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός χαμογέλασε, για να του πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει τώρα που τα ακούει, γατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του, και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να πάει να ψωνίσει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα. Όταν θα βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση εξαιτίας των δικών σας επιλογών δεν θα είστε εδώ κύριε Μητσοτάκη, θα είστε σε άλλη θέση. Φουσκώνεται τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς καμία εγγύηση συνδρομής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε κανένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ρωτάμε πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει. Οι φρεγάτες αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού, συμφωνούμε σε αυτό και γι’ αυτό διαπραγματευόμασταν και εμείς γι’ αυτές, αλλά ακούμε και για κορβέτες και για 18 μαχητικά Rafale και 6 επιπλέον ίδια μαχητικά που ανακοινώσατε το Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ χωρίς καν να το γνωρίζουν οι επιτελείς, είναι και η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35 με την προοπτική νέας αγοράς πανάκριβων αεροσκαφών, ο εκσυγχρονισμός των F-16 με 700 εκατομμύρια ευρώ αντί για 450 εκ. ευρώ που προβλέπαμε εμείς, είναι ο εκσυγχρονισμός των νυν φρεγατών Meko για 450 εκ. ευρώ αντί για 150 εκ. που προβλέπαμε εμείς και είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση την αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Ισραήλ, διότι είναι έργο που σχεδιάζαμε και εμείς είχαμε επιλέξει να προωθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, στο 1/4 της τιμής αντί των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήσατε εσείς. Θα ελέγξουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα φύγει από το δημόσιο ταμείο».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνηση προβαίνει σε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία με τη Γαλλία αναρωτήθηκε: «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020 που εσείς κύριε Μητσοτάκη αποφασίσατε ότι δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί ήταν έξω από τις δυνατότητές μας και άρα δεν θα μπορούσαμε να προβούμε και στο σχετικό αμυντικό σύμφωνο με την εν λόγω χώρα; Επίσης μας λέγατε ότι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ήδη υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είπατε επί λέξει. Τι άλλαξε από τότε; Έχουμε έναν πρωθυπουργό που άλλα λέει και άλλα κάνει. Ακυρώσατε τότε τη συμφωνία γιατί οι φρεγάτες λέγατε πως είναι πολύ ακριβές στα 3,3 δισ. ευρώ. Τι άλλαξε τώρα; Δεν είναι ακριβές;».

Τόνισε δε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συμφωνίας δεν κατοχυρώνεται η στήριξη της Γαλλίας προς εμάς, πέραν των 6 ναυτικών μας μιλίων. «Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μας μίλια, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Εκεί θα μας συνδράμει η Γαλλία; Η απάντηση είναι όχι. Η συμφωνία δεν είναι ισότιμη. Συν τοις άλλοις αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να μετάβουν ελληνικά στρατεύματα στο Σαχέλ της Αφρικής. Πρόκειται για μια ανισοβαρή συμφωνία» κατέληξε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σουηδία: Τρεις νεκροί στο κέντρο της Ουψάλα από ένοπλο σε σκούτερ ‑ Πόρτα πόρτα οι έρευνες

Κόσμος Χτες
Με ελικόπτερα και drones οι έρευνες για τον δράστη ή τους δράστες που άνοιξαν πυρ στο κέντρο της σουηδικής πόλης

Μπλακ άουτ σε Ισπανία: Ένας άνδρας σήκωσε μια λάμπα στη Μαδρίτη και αποθεώθηκε σαν ήρωας

Κόσμος Χτες
Στα social media έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της Μαλασάνια», μίας γνωστής περιοχής στη Μαδρίτη

Περήφανος παππούς ο Τραμπ ‑ Ακούστε τον εγγονό του να παίζει πιάνο

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ απόλαυσε τον μικρό πιανίστα, με τη μητέρα του Ιβάνκα να καταγράφει τη στιγμή

Δικογραφία για τα Τέμπη: Στο «φως» επιστολές για τον Κώστα Καραμανλή

Κόσμος Χτες
Νέες επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών γνώριζε από το 2021 τα προβλήματα και τους κινδύνους στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Λήξη συναγερμού στη Βουλή ‑ Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τον σκύλο της ΕΛΑΣ μετά το μήνυμα στο 112 για βόμβα

Ελλάδα Χτες
Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΤΕΕΜ - Το μήνυμα είχε σταλεί στο 112, χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες

ΗΠΑ: Απόκοσμο ψάρι από τα βάθη του ωκεανού ξεβράστηκε στην ακτή

Κόσμος Χτες
Η αποκρουστική εμφάνισή του αναστάτωσε όλη την παραλία

Πυροβολισμοί στην Ουψάλα ‑ Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν τουλάχιστον πέντε με έξι πυροβολισμοί

Καπνοί στις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό στον σταθμό των Αμπελοκήπων ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Τα αίτια του περιστατικού παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται

Φοβερός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στον Ειρηνικό ωκεανό: Έπληξε νησί μνημείο της UNESCO

Κόσμος Χτες
H νήσος Μακουάρι είναι νησί στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την Ανταρκτική

Μπλακ άουτ στην Ισπανία: 5 νεκροί από τη διακοπή ρεύματος

Κόσμος Χτες
Κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη

Εξάρχεια: Η στιγμή που 37χρονος επιτίθεται σε 22χρονη – Προσπάθησε να τη βιάσει

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας έκοψε τον δρόμο στο θύμα και σε δύο φίλες της, άρπαξε από το χέρι την 22χρονη και την έριξε στο έδαφος, προσπαθώντας να της βγάλει τα ρούχα

Ο Τραμπ κήρυξε «πόλεμο» στον Μπέζος

Κόσμος Χτες
Εκνευρισμός από αναφορές πως η Amazon θα αναγράφει το κόστος των δασμών στα προϊόντα της