E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Βαλυράκη: Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα

Να συνεχιστεί η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου ζητά η οικογένειά του

Δημοσίευση 6/10/2021 | 13:42

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Βαλυράκη: Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα

Nα συνεχιστεί η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, στις 24 Ιανουαρίου 2021 στην Ερέτρια, ζητά από τον εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, η οικογένειά του, η οποία θεωρεί πως ο πρώην υπουργός έπεσε θύμα δολοφονίας.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο νομικοί παραστάτες της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στη θάλασσα ανοιχτά της Ερέτριας μακριά από το σκάφος του, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν πως δεν πρέπει να κλείσει η υπόθεση μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά να συνεχιστεί η έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η δικογραφία, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24/1/2021 στην Ερέτρια, δεν έχει τεθεί στο αρχείο, όπως λανθασμένα ευρέως διαδόθηκε, λόγω της διάταξης που εκδόθηκε από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ούτε και πρέπει να τεθεί. Και αυτό γιατί από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», αναφέρουν οι δύο δικηγόροι και επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν τη συνέχιση της έρευνας:

«1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο-ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δέκα πέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

2. Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.

3. Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.

4. Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι:

  • Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,
  • ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους τού ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στη θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

5. Η παρά τα παραπάνω στοιχεία, έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης»

«Ύστερα από όλα τα παραπάνω, η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε ως είχε δικαίωμα προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής-ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς τη δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας τής αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία» καταλήγουν οι συνήγοροι του Σήφη Βαλυράκη.

Το χρονικό της εξαφάνισης του Σήφη Βαλυράκη

Ο Σήφης Βαλυράκης βρισκόταν στο εξοχικό του σπίτι στην Ερέτρια τον περασμένο Ιανουάριο, όταν βγήκε βόλτα με το σκάφος του.Τα ίχνη του χάθηκαν από το μεσημέρι ενώ είχε πάει στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια.

Η ώρα όμως περνούσε και η σύζυγός του, Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη άρχισε να ανησυχεί. Η αγωνία της άρχισε να μεγαλώνει όταν ο άντρας της δεν απαντούσε τις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις στο κινητό, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τόσο την Ελληνική Αστυνομία όσο και το Λιμενικό Σώμα που άρχισαν να τον αναζητούν.

Αρχικά εντοπίστηκε το σκάφος προσαραγμένο με δύο ψαροντούφεκα πάνω , κοντά στο Ασπρονήσι του νότιου Ευβοϊκού κόλπου, αλλά κανένα ίχνος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού έκανε λόγο για έρευνες από σκάφη του Σώματος, «για τον εντοπισμό 78χρονου ημεδαπού στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας». Στην περιοχή έσπευσε και ομάδα δυτών ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο για να συνδράμει στις έρευνες των δύο πλωτών σκαφών και δύο ακόμη της Ακτοφυλακής.

Τελικά, ο πρώην υπουργός εντοπίστηκε νεκρός στα βράχια νησιού, σε απόσταση περίπου ένα μίλι από το σκάφος του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδος: Βίαζε τη νύφη του και την απειλούσε ότι θα χάσει την επιμέλεια των παιδιών της

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Οι βιασμοί φέρεται να ξεκίνησαν από το 2013, στην αρχή του γάμου της καταγγέλλουσας με τον γιο του κατηγορούμενου

Καλαμάτα: Στον ανακριτή ο 41χρονος – Μίλησαν στα παιδιά για ατύχημα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Ενώπιον των δικαστικών αρχών αναμένεται να οδηγηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της άγριας δολοφονίας της 39χρονης Βασιλικής

Αγρίνιο: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεφωνικών απατεώνων

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Παρέσυραν γυναίκα να πετάξει από το μπαλκόνι χρυσαφικά και χρήματα

Αυστραλία: Κατσαρίδες 200.000 δολαρίων – Έφοδος αποκάλυψε πάνω από 100.000 έντομα‑γίγαντες

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Οι περισσότερες από τις κατασχεθείσες κατσαρίδες πρόκειται να θανατωθούν

Καιρός Σάββατο: Αίθριος με άνοδο θερμοκρασίας έως 33 βαθμούς ‑ πού αναμένονται καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και ορεινά κατά τις μεσημβρινές ώρες

Βόλος: Τετραετής φυλάκιση για 53χρονο που επιχείρησε να βγάλει τα μάτια του αδερφού του

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο ξυπόλυτος, φορώντας μόνο ένα πουκάμισο και το εσώρουχό του

Σομαλία: Η Τουρκία έβαλε στο μάτι τα «χρυσά» αποθέματα ουρανίου

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Η Αγκυρα επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική

Νέοι οδηγοί και επικίνδυνες συμπεριφορές: Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή έρευνα για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Στοιχεία που προβληματίζουν: οι νέοι Έλληνες οδηγοί ξεχωρίζουν αρνητικά σε κινητό, ζώνη ασφαλείας και αλκοόλ

Η Ουκρανία ζητάει συγγνώμη για το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
«Ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών που προκάλεσε η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας»

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές