E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Βαλυράκη: Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα

Να συνεχιστεί η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου ζητά η οικογένειά του

Δημοσίευση 6/10/2021 | 13:42

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Βαλυράκη: Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα

Nα συνεχιστεί η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, στις 24 Ιανουαρίου 2021 στην Ερέτρια, ζητά από τον εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, η οικογένειά του, η οποία θεωρεί πως ο πρώην υπουργός έπεσε θύμα δολοφονίας.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο νομικοί παραστάτες της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στη θάλασσα ανοιχτά της Ερέτριας μακριά από το σκάφος του, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν πως δεν πρέπει να κλείσει η υπόθεση μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά να συνεχιστεί η έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η δικογραφία, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24/1/2021 στην Ερέτρια, δεν έχει τεθεί στο αρχείο, όπως λανθασμένα ευρέως διαδόθηκε, λόγω της διάταξης που εκδόθηκε από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ούτε και πρέπει να τεθεί. Και αυτό γιατί από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», αναφέρουν οι δύο δικηγόροι και επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν τη συνέχιση της έρευνας:

«1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο-ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δέκα πέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

2. Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.

3. Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.

4. Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι:

  • Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,
  • ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους τού ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στη θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

5. Η παρά τα παραπάνω στοιχεία, έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης»

«Ύστερα από όλα τα παραπάνω, η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε ως είχε δικαίωμα προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής-ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς τη δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας τής αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία» καταλήγουν οι συνήγοροι του Σήφη Βαλυράκη.

Το χρονικό της εξαφάνισης του Σήφη Βαλυράκη

Ο Σήφης Βαλυράκης βρισκόταν στο εξοχικό του σπίτι στην Ερέτρια τον περασμένο Ιανουάριο, όταν βγήκε βόλτα με το σκάφος του.Τα ίχνη του χάθηκαν από το μεσημέρι ενώ είχε πάει στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια.

Η ώρα όμως περνούσε και η σύζυγός του, Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη άρχισε να ανησυχεί. Η αγωνία της άρχισε να μεγαλώνει όταν ο άντρας της δεν απαντούσε τις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις στο κινητό, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τόσο την Ελληνική Αστυνομία όσο και το Λιμενικό Σώμα που άρχισαν να τον αναζητούν.

Αρχικά εντοπίστηκε το σκάφος προσαραγμένο με δύο ψαροντούφεκα πάνω , κοντά στο Ασπρονήσι του νότιου Ευβοϊκού κόλπου, αλλά κανένα ίχνος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού έκανε λόγο για έρευνες από σκάφη του Σώματος, «για τον εντοπισμό 78χρονου ημεδαπού στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας». Στην περιοχή έσπευσε και ομάδα δυτών ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο για να συνδράμει στις έρευνες των δύο πλωτών σκαφών και δύο ακόμη της Ακτοφυλακής.

Τελικά, ο πρώην υπουργός εντοπίστηκε νεκρός στα βράχια νησιού, σε απόσταση περίπου ένα μίλι από το σκάφος του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτη απάντηση Ερντογάν για το casus belli: Σχεδόν κανένας Τούρκος δεν ξέρει τι είναι, ας μην απασχολούμε τους λαούς μας με αυτά

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Δεν ρωτήσαμε ποτέ την Ελλάδα «γιατί αγοράζεις αυτά τα όπλα;» - Λάθος του Μητσοτάκη να ακολουθήσει τον Νετανιάχου για τα F-35 - Συμφωνώ μαζί του, πρέπει να συζητήσουμε για το Αιγαίο, η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν αυτά τα ύδατα αποτελεί πρωτίστως καθήκον των ηγετών

Φρίκη στο Λονγκ Αιλαντ με 54χρονη «φιλόζωη» – Κρατούσε αιχμάλωτα 155 ζώα σε άθλιες συνθήκες – Δεκάδες ζώα σε κρίσιμη κατάσταση

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η 54χρονη συνελήφθη στις αρχές Ιουνίου και αντιμετωπίζει συνολικά 67 κατηγορίες για κακοποίηση ζώων

Αργεντινή: Εκπαιδευτής πιλότων αυτοκτόνησε εν πτήσει, αφήνοντας μόνη της μαθήτρια να προσγειώσει το αεροπλάνο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
«Ξέρεις τι να κάνεις» της είπε και πήδηξε στο κενό - Εντοπίστηκε νεκρός 20 λεπτά αργότερα σε ένα χωράφι στην περιοχή, που η 22χρονη  είχε υποδείξει ως το σημείο όπου θα μπορούσε να είχε πέσει

Χείμαρρος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για τα F‑35 στην Τουρκία» – Οι απειλές του Ιράν και η ατάκα για τον Λένιν

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα

Ρήγμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ηχηρό «όχι» από την Πράγα στο πακέτο βοήθειας των 70 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η Δημοκρατία της Τσεχίας γυρίζει την πλάτη στο γιγαντιαίο πακέτο-μαμούθ για το Κίεβο

Λύθηκε μυστήριο αιώνων: Τα χαμένα οστά του Αλφρέδου του Μέγα που νίκησε τους Βίκινγκς βρέθηκαν κάτω από πάρκινγκ, λέει ερευνητής

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Ο Αλφρέδος ο Μέγας ήταν γνωστός κυρίως για την υπεράσπιση του Ουέσσεξ ενάντια στους Βίκινγκς και για το γεγονός ότι έθεσε τα θεμέλια για την ενωμένη Αγγλία - Κέρδισε στρατό με επικεφαλής των ηγέτη των Βίκινγκς Γκούθρουμ αναγκάζοντάς τους να ασπαστούν τον Χριστιανισμό

Θεσσαλονίκη: «Με έχει χτυπήσει πολλές φορές» ‑ Στη φυλακή 64χρονος

Ελλάδα 08.07.2026
Απολογούμενος ο 64χρονος παραδέχθηκε μόνο ότι χτύπησε τη γυναίκα στα χέρια και ζήτησε συγγνώμη γι` αυτό

Μαύρη Θάλασσα: Η στιγμή που ουκρανικό USV χτυπά ρωσικό τάνκερ ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Ουκρανίας, περισσότερα από εννέα ρωσικά δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από σμήνη drones

Απόρρητο εγχειρίδιο αποκαλύπτει πώς η CIA δημιουργούσε δυνατότερους και ταχύτερους ανθρώπους με τη δύναμη του μυαλού

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Το εγχειρίδιο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA το 2003, αποτελούσε μέρος εκπαιδευτικού υλικού που είχε εξεταστεί από τη Διοίκηση Πληροφοριών και Ασφάλειας του αμερικανικού στρατού

«Φωτιά» πήρε και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου – Δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες για το χειμώνα

Οικονομία 08.07.2026
Γιατί ανησυχεί ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER ενόψει της συνέχειας

«Ήταν μια παράνομη εισβολή»: «Θερμό επεισόδιο» Νταβούτογλου ‑ Χατζηβασιλείου για την Κύπρο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λαγονήσι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου.